CHP'nin iki gün sürecek 32. Olağan Kurultayı icin delegeler Atatürk Spor Salonu'nda toplanmaya basladlar. Ancak kurultay başlamadan önce partililer arasında kavga çıktı.
Genel Başkan adayı olacağını açıklayan Samsun milletvekili Haluk Koç'a destek pankartını salon içinde gezdirmek isteyen grupla diğer partililer arasındaki çıkan arbedeye varan bir gerginlik yaşandı.
Bu arada, Haluk Koç, saat 10.15'te salona girerek tur attı. Bazı partililer, "Başbakan Haluk" sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti.
CHP'nin kapandıktan sonra yeniden açıldığı 1992 tarihindeki kurultayında Genel Başkan seçilen ve bugüne kadar beşi 'olağan', dördü 'olağanüstü' olmak üzere yapılan dokuz kurultayda da koltuğu bırakmayan Deniz Baykal, bugün 10'uncu sınavına çıkıyor.
CHP'nin iki gün sürecek 32'nci Olağan Kurultayı çalışmalarına başladı. Kurultayın yapıldığı Atatürk Kapalı Spor salonuna sabahın erken saatlerinden itibaren partililer ve delegeler gelmeye başladı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı salon çevresinde partililer ve delegeler tek tek arama noktalarından geçerek içeri alınıyorlar.
KARŞILIKLI SLOGANLAR
Coşkulu başladığı görünen kurultay salonunda genel başkan adaylarından Deniz Baykal ve Haluk Koç'u destekleyen partililer ve delegeler karşılıklı slogan atıyorlar. Kurultayın yapıldığı salonda Atatürk ve Baykal'in büyük boy posterleri yer alıyor. "Cumhuriyeti kuranlar elbette cumhuriyete sahip çıkacaklar" "Sadaka devleti değil sosyal devlet" yazılı pankartlar dikkati çekti. Ayrıca İsmet İnönü'nün "Bir ülkede namuslular namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır" sözü de pankart olarak kurultay salonuna asıldı. Başkanlık Divanı'nın seçimiyle çalışmalarına resmen başlayacak Kurultaya bin 231 delege katılıyor. Baykal'ın açılış konuşmasının ardından çalışma raporları görüşülecek ve delegasyonun onayına sunulacak. Kurultayın bugünkü bölümünde genel başkanlık seçimi yapılacak. Kurultayın yarınki bölümünde de Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu seçimleri gerçekleştirilecek. Delegeler, PM'nin 80 asil ve 20 yedek üyesi ile, YDK'nın 15 asil ve 8 yedek üyesinin seçimini gerçekleştirecek. Seçimlerin ardından kurultay çalışmalarını tamamlayacak.
ÜÇ İLDE DAHA DESTEK ÇEKTİ
Genel Başkan Baykal'ın yeniden seçilmesi halinde ikinci gün gerçekleştirilecek parti meclisi seçimlerinde büyük çapta yeniliğe gideceği belirtiliyor. Daha önce 78 il başkanının Baykal'a destek verdiği açıklamasına rağmen dün CHP Düzce, Manisa ve Edirne il başkanları Baykal'a destek ifade eden bildiriye imza atmadıklarını açıkladı.
HALUK KOÇ GELDİ
Haluk Koç, saat 10.15'te salona girerek tur attı. Bazı partililer, "Başbakan Haluk" sloganları atarken, Koç, milletvekilleri için salon zemininde ayrılan bölümde değil, delegelere ayrılan tribünde oturmayı tercih etti.
BAYKAL'A İLGİ VE TEPKİ
Baykal şu anda salona giriyor... Delegelerin yoğun ilgisi altında kurultay salonuna giren Baykal partilileri selamlarken, Haluk Koç'u destekleyenlerin önünden geçerken Baykal'a ilgi gösterilmemesi dikkatlerden kaçtı. CHP'nin bu kurultayındaki heyacan ve coşkunun önceki kurultaylara göre daha düşük olduğu gözlemlendi...
İNADINA BAYKAL İNADINA SOL!
Baykal'ı destekleyen delegeler, "İnadına Baykal, İnadına sol" sloganları atarak hükümete ve muhaliflere aynı anda göndermede bulunuyorlar... Selamlama turundan sonra kürüsye gelen Baykal, kurultayı resmen başlattığını açıklarken Kurlatay Başkanlığı'na delegelerin teklif ile İsmet Atalay seçildi.
Baykal kürsüye çıktıktan sonra, delegeler "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları atttı...
CHP Genel Başkanı ve başkan adayı Deniz Baykal birazdan delegelere hitaben konuşacak...
Baykal konuşmasında "Bu kurulatyı bir bürokratik formalite olarak değerlendirebilriler. Ben bu konunun biraz daha açılmasını istiyorum. Siz kimsiniz değerli arkadaşlarım. ne yapmak için buradasınız. Kısaca söylüleyim siz Türkiye'ye sahip çıkmak için buradasınız. Siz Türkiye'nin sahip çıkıldığını göstermek için buradasınız ve ülkenein nasıl korunacağını daha iyi biliytorsunuz. Siz Türkiye'nin nasıl kurulduğunu yaşamış insanlarısınız. Siz kendi eserinize sahip çıkmak için buradasınız." dedi.
İşte Baykal'ın konuşmasından satır başları:
Türkiye nasıl kuruldu, kimler mücadele verdi, kimler kurulmasını istedi, kimler istemedi. Siz bunları iyi bilirsiniz. Hangi valiler, hangi şeyhülislamlar, hangi işgal komutanları Türkiye'nin kurulmasını engelledi siz daha iyi biliyorusunuz. O yüzden buraya toplanmak öyle sıradan bir parti kongre değil. Burada siz görerv yapıyorsunuz. Göreviniz Türkiye'ye sahip çıkmaktır...
SİYASET KRİZE GİRMİŞTİR
Türkiye bir yol ayrımına gelmiştir. Önümüzdeki sürteçte neler olacağı bizim atacağımız adımlara bağlıdır. Türkiye siyaseti bir krizin içine girmiştir. İktidardaki parti Anayasa Mahkemesi'nin alacağı kararı bekler noktadadır. Bu bir kriz halidir.
Yabancı çevreler, "Türkiye laikmi kalacak ılımlı İslam'ı mı kabul edecek?" düşüncesi içindeler...
ÖNCELİKLİ HEDEF...
Türkiye'nin siyasetinin bu yol ayrımından çekilip çıkarılması lazımdır. Öncelikli hedefimiz budur. Türkiye yola doğru bir siyaset analayışı ile çıkmıştır. Türkiye, şimdi yeni ve sorunlu bir siyaset zemine sürükleniyor, sürüklenmek isteniyor. Türkiye'yi yeniden, hem demokrasiyi hem laikliği koruyarak, hem de dinin inançlarını segileyen bir yola girmelidir. Türkiye İslamiyet'in en güzel şekilde ülke olacak. Camiler özgür oalcak, ezanlar özgür oalcak. herkes özgürce Hacca gdecek. İnançlar özgürce yaşaancak... Ama laikliğin en güzel şekilde yaşandığı ülke olacak. Devlet laiklik kalalcak. Türkiye bu konuyu laiklikten vazgeçerek çözemez.
Laiklik ile ilgili Türkiye'de bir sıkıntı yaşandığı açıktır.
haber7