CHP tabanının %34'ü bile başörtüsüne özgürlük istiyor
Başörtüsü tartışmaları, mitingler, söz düelloları kamuoyunda olumsuz bir hava meydana getirirken, toplumda 'hoşgörü ve uzlaşmanın' hakim olduğu ortaya çıktı.
Star Gazetesi'nin 3-5 Mart arasında, 33 ilde, 4 bin 524 kişi üzerinde yaptırdığı anketin sonuçları, bazı tartışmaların da yapay olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre, toplumun yüzde 91,7'si İslamiyet'i 'barış ve hoşgörüyü temsil eden bir din' olarak tarif ediyor. 'Türkiye'de dinden kaynaklanan kutuplaşma var mı?' sorusuna karşılık, "Toplum daha hoşgörülü ve uzlaşmacı oluyor." diyenlerin oranı yüzde 75,8'e ulaştı. 'Dinden kaynaklanan şiddet eğilimlerinin arttığı'na inananların oranı ise yüzde 14,8'de kaldı. Anketten ayrıca, 'başörtüsü- ne özgürlük' istendiği sonucu çıktı. Toplumun yüzde 75,2'si yasağın kaldırılması gerektiğini söyledi. Bunların yüzde 71,8'i, 'yasağın diğer kamu alanlarında da kalkmasını' istedi. 'Türkiye İran olur mu?' sorusuna verilen cevap da çarpıcı; 'Böyle bir ihtimal yok' diyenlerin oranı yüzde 75,4.
Star Gazetesi'nin Veritas'a yaptırdığı ankete göre, gençler daha yüksek oranlarda başörtüsü yasağına karşı çıkıyor. CHP'lilerin üçte biri ve DSP'lilerin yarısı başörtüsü yasağına karşı olduklarını ifade ediyor. Öte yandan ankette yasağı savunanların oranı yüzde 18,2'de kalırken, daha çok yaşlıların yasağın sürdürülmesi konusunda tutucu davrandıkları gözlendi. Gelir ve eğitim düzeyi yükseldikçe, başörtüsü yasağının devamını savunanların oranı da artıyor. Yasağın devamını savunan meslek grupları içinde memurların oranı diğerlerine nispetle daha fazla. Bununla birlikte yasağı savunanların yüzde 53,9'u darbe dahil her türlü müdahaleye karşı. Yüzde 87,9'u da 'kılık kıyafet yasağı sadece üniversiteler ve kamuda olsun' görüşünde bulunuyor.
Gazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ferhat Kentel ve Marmara Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Demirel'in yönetiminde yapılan ankette, başörtüsü yasağının kalkmasını savunanlara sorulan 'Yasak, diğer kamu alanlarında da kalksın mı?' sorusuna, yüzde 71,8'lik kitle 'evet' cevabını verdi. Üniversitelerdeki yasağa karşı çıkanların, diğer kamu kurumlarında yasağın uygulanması hakkında ne düşündükleri sorulduğunda da ilginç verilere ulaşıldı. Yasağa karşı çıkan yüzde 75'lik dilimin kendi içinde yüzde 25'i yasağın sadece üniversitelerde kaldırılmasını yeterli görüyor.
Anket sonuçları, toplumun yüzde 91,7'sinin İslam'ı barış ve hoşgörüyü temsil eden bir din olarak gördüğünü ortaya çıkardı. Ayrıca insanların yüzde 75'i 'Toplum daha hoşgörülü ve uzlaşmacı oluyor.' cevabını verdi. Ankette İslamiyet'i 'şiddet ve bağnazlık' kaynağı olarak görenler, sadece yüzde 3,5'te kaldı. Anketteki 'Türkiye, İran olur mu?' sorusuna yüzde 75,4 'böyle bir ihtimal yok' cevabını verdi.