İddiaları 'seviyesiz bir çarpıtma' olarak nitelendiren Başbakanlık, örtülü ödeneğin bütçe tekniği gereğince 'görev gideri' olarak Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterildiğini, bunun örtülü ödeneğin Özel Kalem Müdürü'nün tasarruf ve takdir yetkisinde bulunduğu anlamına gelmeyeceğini bildirdi.
Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi ile ilgili yalan ve yanlış iddiaların ısrarla gündemde tutulmak istenmesi üzerine daha önce yapılan açıklamaların tekrarlanmasında yarar görüldüğü bildirildi.
Açıklamada, "Örtülü ödenek, bütçe tekniği gereğince 'görev gideri' olarak Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterilmektedir. Yakışıksız ve ciddiyetsiz iftiralara konu yapıldığı gibi Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde gösterilmesi, örtülü ödenek üzerinde Özel Kalem Müdürü'nün takdir ve tasarruf yetkisinin bulunduğu anlamına gelmemektedir. Bu basit gerçeğin iddia sahiplerince bilinmemesi mümkün olmadığından söz konusu iddialarda bilgisizliği aşan maksatlı bir karalama çabasının var olduğu anlaşılmaktadır" denildi.
Özel Kalem Müdürlüğü görevinden kendi kararıyla ayrılan bir ismin, hayret uyandıran bir yaklaşımla örtülü ödenekle ilişkilendirilmesinin seviyesiz bir çarpıtma olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bu tür yalan ve iftiralar üzerinden Sayın Başbakanımızın iddia payesi dahi verilemeyecek ithamların hedefi haline getirilmesi kabul edilemez" tepkisi gösterildi.
Açıklamada, iddialara karşılık olarak 2007 yılı verilerine yer verildi. Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü 2007 yılı bütçesinin 290 milyon 785 bin 381 YTL, bunun yüzde 90'ı olan 262 milyon 286 bin 521 YTL'sinin de örtülü ödenek olduğunu açıklandı. 5018 sayılı kanunun 24. maddesine atıfta bulunulan açıklamada, örtülü ödeneğin tanımı şöyle yapıldı:
"Örtülü ödenek, kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir."
Açıklamada, görev giderleri haricinde kalan 28.5 milyon YTL'nin 14.5 milyon YTL'sinin valiliklere afet, yangın, sel gibi acil durumlar için aktarıldığı, geri kalan 14 milyon YTL'lik harcamanın ise Başbakanlık personelinin maaş, sosyal güvenlik, yolluk, tedavi ve cenaze giderleri, temsil ve tanıtma giderleri ile kırtasiye ve makine teçhizat alımı için kullanıldığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın temel bir hükümet politikası olarak büyük önem verdiği açıklık ve şeffaflık ilkeleri gereğince, 2007 yılı Başbakanlık Faaliyet Raporu'nun hem resmi internet sitemizde yayımlandığı hem de TBMM ve ilgili denetim organları ile tek tek milletvekillerine matbu halde sunulduğu bildirildi.