Çin 'helal gıda' pazarında

Çin 'helal gıda' pazarında uzun zamandır ortak çalıştığı Malezya yerine Türk firmalarıyla işbirliğine hazırlanıyor..

Dünya genelinde 600 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan 'helal gıda' pazarına ilgi duyan Çin, uzun zamandır ortak hareket ettiği Malezya'ya alternatif olarak Türkiye'yi belirledi. Bunun için 65 kişilik Çin ticaret heyeti Türkiye'yi ziyaret edecek.

18 Mayıs'ta Türkiye'ye gelecek heyette 50 işadamı ve 15 dış ticaret yetkilisi yer alıyor. Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Başkan Yardımcısı Zhang Wei başkanlığında gelecek heyet 18 Mayıs'ta İstanbul'da seminer ve firma görüşmelerine yapacak.

CCPIT heyeti, 26 Mayıs'ta ise Ankara'da üst düzey Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan vekiliyle bir araya gelecek. Heyetin Türkiye ile ilgili görüşmelerini organize eden Pekin Ticaret Başmüşaviri Ender Öncü dünyada helal gıda pazarının çok önemli hale geldiğini belirterek pazarın 2010 yılında 800 milyar dolar ulaşacağını dile getirdi.

Malezya gibi bazı ülkelerin bu pazarı domine etmek istediklerini söyleyen Öncü, "Müslüman olan ve nitelikli gıda üretebilen bir ülke olarak Türkiye önemli bir potansiyele sahip. Çinliler Türkiye'nin gıda altyapısını gördükleri için Türkiye ile helal gıda konseptinde üretim yapmak istiyorlar. Malezyalılarla beraberdiler şimdi Türkiye'nin yeteneklerini ve kapasitelerini bildikleri için Türkiye ile birlikte hareket etmek istiyorlar" dedi.

ALTYAPI HAZIRLANIYOR

Şu anda pazarlama aktivitelerini ön plana çıkardıklarını anlatan Ender Öncü, Çinli firmalar ile Türk firmaları bir araya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Öncü, "Öncelikle Çinlileri Türkiye'ye çağırarak gıda alanında yapılabilecek işbirliklerini belirlemek istiyoruz. Önümüzdeki dönemde ise gıda alanındaki fuarlara Türkiye'nin de milli olarak katabilmesini sağlamayı hedefliyoruz. 2010'da düzenlenecek olan Şangay'daki gıda fuarına Türkiye'yi katabilmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

'Formülleri alıp kaçabilirler'

DEİK eski Çin İş Konseyi Başkanı Yavuz Onay, "Bazı ürünleri üretemedikleri için Türk firmaları ile çalışmak istiyorlar. Domuz sucuğu yapabiliyorlar ama bizim sucuğumuzdan veya pastırmamızdan yapamıyorlar. Ya da pastane ürünleri yapamıyorlar. Kazandibi gibi" dedi.

Çinlilerle çalışan firmaları uyaran Onay, "Örneğin aldıkları know-how ile sucuk üretebilirler. Ondan sonra bakmışsınız Çin'in her yerinde bu şekilde üretim yapan yerler var" dedi.

Kaynak: Sabah

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü