Çin Malında İstihbarat Korkusu

Teknoloji alt yapısı kurma konusunda ihalelere geren Çin'e yeni suçlamalar, teknoloji ihrac eden ülkelerin genel hedefinin deşifresi.

İngiltere'de Çinli firmaların telekomünikasyon sektöründe payının artması üzerine istihbarat uyarısı yapıldığı ortaya çıktı. The Sunday Times Gazetesi'nde Michael Smith imzasıyla "Yetkili Ajanlar Çin Siber Ataklarından Korkuyor" başlığıyla yer alan makalede, yetkili ajanların İngiltere'nin iletişim şebekesine kurulan Çin ürünü ekipmanın güç, yiyecek ve su kaynakları gibi kritik hizmetlere darbe vurmak için kullanılabileceği yönelik korkularını bakanlara bildirdiklerini yazdı. Makalede Birleşik İstihbarat Komitesi Başkanı Alex Allan'ın Whitehall'da gizli bir toplantıyla Çin firmalarıyla ilgili hazırlanan raporu yetkililere verdiği belirtildi.

ABD ENGEL KOYDU

Çinli firmaların kurduğu altyapının güvenlik kuşkusu taşıdığına gönderme yapılan makalede, "Çin'in şimdiden 'modifikasyonları değiştirmek' ya da 'tespit edilmesi çok zor bir şekilde ekipmanlarından ödün vermek' ve daha sonra 'şebekeyi uzaktan bozabilmek ya da kalıcı olarak engelleyebilmek' için donanımlı olduğu dile getirildi. Bu, çalışması bilgisayarlara bağlı güç ve su kaynakları, yiyecek dağıtımı, mali sistem ve ulaşım gibi 'kritik hizmetler üzerinde ciddi bir etki' yaratabilir" ifadesi kullanıldı. Çinli firmalarla ilgili İngiltere'de yaşanan kuşkunun bir benzeri geçen yıl ABD'de yaşanmıştı. Pentegon'a bilgisayarlı güvenlik sistemleri sağlayan 3Com şirketiyle bir Çinli firmanın birleşmeye yönelik çabası, ABD istihbaratlarının bu durumu ülkenin milli güvenlik çıkarlarına uygun olmayacağı gerekçesiyle uyarıda bulunmasıyla son bulmuştu.

ÇİN İŞİ MÜHENDİS GELMİŞTİ

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), geçen yıl yaptığı 3G lisansı alan operatörlerin, donanım ve yazılımlarını Türkiye'de Ar-Ge merkezi bulunan tedarikçilerden alma şartı getirmişti. Bu şarta göre 3G lisansı alan operatörlere, yazılım ve donanım temin eden tedarikçiler Türkiye'de Ar-Ge merkezi kurmak zorundalar. Türkiye'de Ar-Ge merkezi bulunan veya kuran tedarikçi firmalar, merkezlerde birinci yıl en az 200, ikinci yıl en az 350, üçüncü yıl ise en az 500 mühendis çalıştırmak zorunda olacak. BTK, böylece Türk mühendislerin önünün açmayı, yetenekli gençlerin kendisini göstermesine fırsat vermeyi, telekomünikasyon alanında yetişmiş işgücü sağlamayı ve istihdama katkı sağlamayı hedefliyordu. Ancak Ar-Ge merkezi kuran firmalardan bazılarının başta Çin olmak üzere uzak doğu ülkelerinden turist vizesiyle getirdikleri yabancıları Ar-Ge merkezinde çalıştırmaya başladığı öğrenildi.


Çin firmalarının gözdesi Türkiye

3G altyapısını kurmak için yatırım yapacak operatörler Çin'li pek çok şirketle işbirliği yaptı. Kriz döneminde maliyetleri düşürmek isteyen operatörlerin Çin'den ucuz maliyetle mühendis de getirdiği konuşuluyor. Bunun bir güvenlik krizi oluşturması ise şimdilik gündemde yok.

Yenişafak

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak