Devlet Etnik İşler Komisyonu'ndan (SEAC) sorumlu Bakan Yardımcısı Wu Shimin, Pekin'deki Devlet Konseyi Basın Ofisi'nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ayaklananların amacının kesinlikle gerçekleşmeyeceğini söyledi.
"Ancak Sincan'daki ve diğer bölgelerdeki etnik grupların problemlerini çözmek için makul isteklerini yerine getirmeye devam edeceğiz." diye konuşan Wu, olayların nedeninin Çin'in etnik politikası ya da etnik gruplar arasındaki ilişkilerle alakası olmadığını ileri sürdü.
Urumçi'deki şiddet olaylarında resmi rakamlara göre şu ana kadar 197 kişi öldü, bin 800'e yakın kişi de yaralandı. Olaylarda 633 ailenin evleri zarar görürken, 627 araç devrildi ya da hurdaya döndü.
Olayların üç şer gücün (terörizm, ayrılıkçılık ve aşırı dincilik) tarafından yurtiçi ve dışında organize edildiğini öne süren Wu, olaylara hiçbir cami görevlisinin karışmadığını ifade etti. Farklı etnik gruplar arasında dilde, geleneklerde ve dinde artan etkileşimin bazı çatışma ve anlaşmazlıklara neden olduğunu kabul eden Wu, bu problemlerin zamanında ve uygun bir yolla çözüldüğünü savundu. Bakan Yardımcısı Wu, Urumçi olayları nedeniyle etnik bölgelerden yetkili alınmaması söylemlerine de karşı çıktı.
Çin'deki 5 özerk bölge, 30 özerk il ve 120 özerk ilçedeki yönetici başkanlarının hepsinin etnik gruplardan olduğunu belirten Wu, daha fazla etnik yetkiliyle hükümetin bu kişilerin görev almasını ve haklarını icra etmesini beklediğini dile getirdi. Wu konuşmasının sonunda etnik gruplardan gelenlerin memur alımında genelde Han Çinlilerine uygulanan şartlara tabi tutulduğunu ancak etnik bölümlere alımlarda etnik grupların tercih edildiğini aktardı.
Çin'deki azınlık bölge hükümet başkanları, görev yaptığı yerdeki Çin Komünist Parti (ÇKP)Sekreteri'ne karşı sorumlu bulunuyor ve yetkisi ÇKP sekreterini aşamıyor.
"ACİLEN TERÖRLE MÜCADELE YASASI ÇIKMASI LAZIM"
Urumçi'deki şiddet olayların ardından bazı hukuk uzmanları, hükümete terörizmle mücadelede daha etkili olması için acilen bir anti terör kanununun çıkartılması teklifinde bulundu. Sincan Bölgesel Halk Kongresi Daimi komitesi Yasama Komisyonu Başkanı Bo Xiao, olayların tipik bir "terörist atak" olduğunu öne sürerek, bunun "3 şer güçle" uzun süreli ve yoğun mücadele edilmesi anlamına geldiğini söyledi. "Çin'in, terörizmle mücadele için farklı kanunlardan oluşmuş şu andaki uygulamalara ek olarak özel bir kanun çıkarması gerekir" diyen Bo, bu kanuna şiddetli ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Son yıllarda Çin, terörist grup olarak değerlendirdiği ve Uygurların içinde olduğu bazı organizasyonlarla ilgili çoğu vakayı mahkemeye taşımıştı. Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, bu vakaların azı terörizm olarak görüldü.
Sincan Sosyal Bilimler Akademisi'nde araştırmacı Gu Liyan ise terörist suçlarını, teröristleri, terörist aktiviteleri ve terörist organizasyonları belirlemek için Çin'in şu an sistematik ve kapsamlı anti terör kanununa ihtiyaç duyduğunu söyledi. Gu, anti terör organizasyonlarının istihbarat toplama ve değişim kanalları ile özel yargı sürecini kapsayan bir yetkiyle kurulması gerektiğini de ifade etti.
Ajanslar