Çin'den ABD'ye İnsan Hakları Raporu

Dünyaya insan hakları dersi veren ABD'ye rakip çıktı. Çin hükümeti 9'uncu kez bir raporla yanıt verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı 11 Mart'ta bir rapor yayınlayarak dünyadaki insan hakları ihlallerini masaya yatırdı. ABD, insan haklarının en çok ihlal edildiği ülkeler listesinden Çin'i çıkarırken, listeye Suriye, Sudan ve Özbekistan'ı ekledi.

Çin Devlet Konseyi tarafından yayımlanan "ABD'nin 2007'deki İnsan Hakları Tutanağı" başlıklı raporda da, Amerikan kaynaklarına dayanarak, bu ülkedeki insan hakları ihlalleri sıralandı.

"Başka ülkelerin insan hakları durumuyla ilgili küstahça ve haince saldırılarda bulunan ABD'nin kendi insan hakları durumundan hiç bahsetmediği" ifadelerinin yer aldığı raporda, "insanlara ABD'deki gerçek durumu anlamalarına yardım etmeyi ve ABD'ye kendi kaynaklarına dayanarak hatırlatmada bulunmayı amaçladıkları" kaydedildi.

Çin hükümetinin raporu, yaşam güvenliği ve kişisel güvenlik, yürütmedeki ve adli kurumlardaki ihlaller, medeni ve siyasi hak ihlalleri, ekonomik, siyasi ve kültürel hak ihlalleri, ırk ayrımcılığı, kadın ve çocuk hakları ihlalleri ile diğer ülkelerdeki ihlaller olmak üzere 7 bölümden oluştu.

"Şiddet suçu büyük tehdit"

Artan şiddet suçlarının ABD'de insanların yaşamı, özgürlüğü ve kişisel güvenliği için büyük tehdit oluşturduğu savunulan raporda, FBI'ın Eylül 2007'de açıkladığı verilere göre, ülke çapında 1 milyon 410 bin şiddet suçu işlendiği ve bu sayının 2005'e oranla yüzde 1.9 arttığı kaydedildi.

Reuters haber ajansının makalesine göre, ABD'de her yıl yaklaşık 30 bin kişi silahla öldürülürken, USA Today gazetesinin haberine göre, 2002'ye oranla silahlı ölümler yüzde 13 arttı.

Amerikan adli makamlarının görevlerini kötüye kullandığı ve vatandaşların hak ve özgürlüklerini çiğnediği ileri sürülen raporda "ABD'nin dünyanın en büyük hapishanesi" olduğu savunularak, bu ülkede hapishanelerde yatanların son 30 yılda yüzde 500 arttığına işaret edildi.

Sendikalaşma hakkına kısıtlama

ABD'de işçilerin sendikalaşma hakkının kısıtlandığı açıklanan raporda, 1983'te yüzde 20 olan sendikalı işçi oranının yüzde 12'ye düştüğü ve 2006'da 326 bin işçinin sendika üyeliğinin iptal edildiği belirtildi.

Raporda, ABD'de paranın politikacılar için "anne sütü", seçimlerin de zenginler için "oyun olduğu" kaydedilerek, "Amerikan demokrasisinin ikiyüzlülüğünün 2008 başkanlık seçimleriyle daha da açığa çıktığı" savunuldu.
Başkanlık seçimi için finans barajının sürekli yükseldiği hatırlatılan raporda, 20 başkan adayından yarısının milyoner olduğuna işaret edildi ve Fransız AFP ajansının son başkanlık seçiminin "tarihin en pahalı yarışması" olduğu şeklindeki yorumuna gönderme yapıldı.

"Yoksulluk artıyor"

ABD'de yoksul nüfusun sürekli arttığının altı çizilen raporda, Amerikan Nüfus İdaresi'nin verilerine göre, ülkede 36 milyon 500 bin insanın, yani 7 milyon 700 bin ailenin, bir başka deyişle her 8 Amerikan vatandaşından birinin sefalet içinde yaşadığı ifade edildi.

Zenginler ve yoksullar arasındaki mesafenin hızla açıldığına işaret edilen raporda, Reuters ajansına göre Amerikan nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesiminin milli gelirden 2004'te yüzde 19, 2005'te ise yüzde 21.2 pay aldığı, buna karşın alttaki yüzde 50'lik kesimin milli gelirden aldığı pay 2004'te yüzde 13.4 iken, 2005'te yüzde 12.8'e düştüğü kaydedildi.

Raporda ABD Tarım Bakanlığı'nın geçen 14 Kasım'da yayımladığı raporda, 12 milyon 630 bini çocuk olmak üzere 2006'da 35 milyon 500 bin kişinin açlık çektiğinin ve bu rakamın 2005'e göre 390 bin kişi arttığının yer aldığına dikkat çekildi.

"ABD'de 11 milyon kişinin çok düşük gıda güvenliği içinde ve 47 milyon kişinin de sağlık güvencesi olmadan yaşadığı" belirtilen raporda, ırk ayrımının "köklü bir sosyal hastalık" olmaya devam ettiği ve "zencilerle diğer etnik gruplardan insanların Amerikan toplumunun en alt katmanında bulundukları ve iş yaşamında ayrımcılığa maruz kaldıkları" ifade edildi.

Raporda, nüfusun yüzde 51'ini oluşturan kadınların da siyasi yaşamda ve iş yaşamında cinsel ayrımcılıktan pay aldıkları vurgulandı.

"660 bin Iraklı öldü"

Raporun sonunda, ABD'nin diğer ülkelerde de insan haklarını ihlal ettiği savunularak, Irak işgalinin dünyanın en büyük "insanlık trajedisi"ne neden olduğu görüşüne yer verildi ve 2003'te başlayan saldırının yüzde 99'u sivil 669 bin Iraklının ölümüne yol açtığı belirtildi.

Los Angeles Times gazetesinin haberinde Irak'ta ölenlerin sayısının 1 milyonu bulabileceğinin yazıldığı hatırlatılan raporda, ABD askerlerinin Afganistan'da sivillerin ölümüne neden olduğuna ilişkin olarak Amerikan basınında çıkan haberlerden alıntılar yapıldı.

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak