Çin'in nükleer tasislerinin ölüm bilaçosu

Nükleer güç olmak için her bedeli göze alan Çin’in gizli nükleer testlerinin korkunç bilançosu ortaya çıktı. Testlerde yüzlerce kişinin öldü, milyonlarca kişi ise sakat kaldı...

Batıyla nükleer silah yarışına giren Çin yönetiminin, 1964 ila 1996 arasında gerçekleştirdiği ve bugüne kadar bir tabu olarak kalan, nükleer testlerinin ürküten gerçekleri ortaya çıkmaya başladı. İngiliz Times gazetesinin haberine göre: bu dönemde gerçekleştirilen 46 nükleer denemede, en az 190 bin kişi kanser ve lösemi nedeniyle hayatını kaybetti. Çin'in batısında, tarihi İpek Yolu üzerindeki Lop Nur bölgesinde, yapılan denemelerin ardından yayılan radyasyonun, 1.4 milyon kişiyi etkilediği; kurbanlar arasında Çinlilerin yanında Uygurlu Müslümanlar, Tibetliler ve hatta Kazakistan'da yaşayanların da bulunduğu belirtiliyor.

ELLERİYLE TOPLADILAR

Çin'in "hayalet nükleer programı"ndan en fazla zarar gören kesim ise "Birim 8023" adındaki, denemelerin ardından patlama bölgesine giderek kalıntıları toplamakla görevli, özel grup. Çoğu, görevli oldukları süre zarfında hayatını kaybeden üyelerin, hayatta kalanları ise ilk defa seslerini yükselterek devletten tazminat talebinde bulunuyor. Times'a konuşan eski bir görevli: 23 yıl, Birim için çalıştığını belirterek; kızında doğuştan omurilik hastalığı olduğunu ve doktorların da bunu radyasyona bağladığını; ancak, devletten sadece aylık 130 yuan (20 dolar) yardım alabildiklerini; söyledi. Halihazırda 50 ila 70 yaşlarında ve sağlık durumları çok kötü olan bu kişilerin, patlamanın akabinde "atlar üstünde ve sadece gaz maskesi takarak" patlamanın ardından oluşan mantar bulutunun altına gitmeye zorlandıkları belirtiliyor.

HAYVANLAR KÜL OLDU

Deneme yapılan bölgelerin çevresine, oluşacak tahribatı belirlemek üzere: canlı hayvanlar, tanklar, uçaklar ve binalar yerleştirildiği; patlama sırasında, bütün canlıların küle döndüğü ifade ediliyor. Çin hükümetinin en şaşırtıcı uygulamalarından biri ise, Pekin'deki bir metro istasyonunun benzerini, deneme alanında yer altında inşa etmesi. Patlama ardından Birim 8023'tekilerin enkazı toplamaya gittikleri ve bu sırada büyük oranda radyasyona maruz kaldıkları düşünülüyor. Bugüne kadar nükleer faaliyetleriyle ilgili açıklama yapmayan Çin yönetiminin, uluslararası araştırmalar ve çalışmalarda görev alan Çinlilerin taleplerinin ardından nasıl bir tavır alacağı ise merak ediliyor.

JAPONYA'DA ATILANDAN 360 KAT DAHA GÜÇLÜ

Başkent Pekin'in 2000 km batısındaki bölgede, 23'ü atmosferde; 22'si yer altında; biri de başarısız olmak üzere, 46 deneme gerçekleştirildi. Kasım 1976'da, havadan bırakılan bombanın; Hiroşima'ya atılandan 320 kat daha güçlü olduğu belirtiliyor. Araştırmalara göre "Havadaki tsunami" olarak nitelendirilen Çin'in en büyük üç denemesi, Çernobil nükleer reaktöründen 4 milyon kat fazla radyoaktif madde üretti. Programın mali boyutu, sır gibi saklanırken; kimi zaman harcanan paranın, devlet bütçesinin üçte birine çıktığı belirtiliyor. Nükleer denemelerle ilgili en ayrıntılı çalışmayı ise Japon fizikçi Jun Takada gerçekleştirdi. Takada, bilgisayar simülasyonları ve uluslararası radyasyon ölçüm standartlarını kullanarak Çin'in nükleer bilançosunu çıkardı.

Asya Haberleri

Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak
İran Rusya'ya füze verdi mi? Kremlin'den açıklama
Hindistan siyonist kardeşlerinin yolunda! Müslümanlar için skandal bir adım daha...
Hindu Raksha Dal teröristleri Müslümanlara saldırdı