Rus uzmanlar, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yarın yapacağı Rusya ziyaretinde, Moskova yönetiminden para isteyeceği konusunda hemfikir.
Başbakan Çipras'ın, dört günlük Rusya ziyareti yarın başlayacak. Çipras, temasları kapsamında Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev ile görüşecek, bir üniversitede konuşma yapacak.
Rus uzmanlar, bu ziyaretin beklentilerini ve Rus-Yunan ilişkilerine yapacağı katkıları değerlendirdi.
Küreselleşme ve Sosyal Hareketler Enstitüsü Ekonomik Araştırmalar Merkezi Başkanı Vasiliy Koltaşov, Çipras'ın başlıca amacının taktiksel olduğunu savundu.
Koltaşov, Atina yönetiminin 9 Nisan'da IMFye 448 milyon avro ödemesi gerektiğini hatırlatarak, Yunanistan'ın para alacak başka yeri olmadığını ve diğer kredi sağlayıcılarının hepsinin ret cevabı verdiğini söyledi.
Moskova yönetiminin, zor zamanında Yunanistan'ın yanında olması halinde, Çipras'ın da Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların kaldırılması için daha aktif olacağını ileri süren Koltaşov, Yunanistan'ın sadece yaptırımları desteklemekten vazgeçmesi ile bu konuda belirleyici rol oynayacağını kaydetti.
Koltaşov, bunun çok iyi ekonomik ilişkiler olmasına rağmen Rusya'ya karşı yaptırımlara katılmak zorunda kalan ülkeler için de mesaj anlamı taşıyacağını iddia etti.
Krizde olan Yunanistan'ın yardım alacak başka yeri bulunmadığını ifade eden Koltaşov, şöyle devam etti:
"Çipras, IMF'ye olan borcu ödemek için Rusya'dan para almaya çalışacak. Moskova da yaptırımların kalkması için Yunanistan'la olabildiğince dost ilişkisi kurmaya çalışıyor. Rusya'nın yapacağı en cesur ve rasyonel adım, kendi pazarını Yunan malları için açmak olur. Tabii ki Yunanistan'ın yaptırımları desteklemekten vazgeçmesi şartıyla."
Avrupa Birliği yetkililerinin Yunanistan'ın Moskova'dan para alacak olmasına itiraz etmediğini öne süren Koltaşov, şunları kaydetti:
"Çünkü onlar Yunanistan'ın onlardan ayrılmayacağını ve borçlarını eskiden olduğu gibi düzenli olarak ödeyeceğini düşünüyor. Nitekim, yeni hükümet, Brüksel temsilcileriyle yaptığı görüşmede geri adım atmasına rağmen, AB buna rağmen baskı yapmaya devam ediyor. AB yetkilileri bununla kurumun sorunlu ülkelerine Avrupa Merkez Bankası'nın, Almanya ve IMF'nin tutumunun sert olduğunu ve değişmeyeceğini göstermek istiyor."
Savements Yatırım Şirketi Analitik Departmanı Başkanı Aleksandr Osin, Yunanistan'ın yaklaşık 7 milyar dolarlık kredi ihtiyacı olduğunu aktararak, Rusya'nın bu miktarın yarısını karşılayabileceğini vurguladı.
Osin, "Geri kalan meblağ, Yunanistan'ın Çin, Arap, Türk finans kurum ve kuruluşlarıyla uzun vadeli işbirliği yaparak karşılanabilir" dedi.
Enerji Gelişimi Fonu Başkanı Aleksandr Listovskiy da Çipras'ın temaslarında görüşülecek konulardan birinin de "Türk akımı" projesi olacağını belirtti.
Listovskiy, şöyle devam etti:
"Türk akımı, Yunan ekonomisinin kurtuluşu olabilir. Sadece transitten değil enerji dağıtım merkezinden de para kazanacaklar. Yeni şirketler kurulacak, ülkeye yabancı yatırımcılar gelecek. Türk akımının Çipras-Putin görüşmesinin ana konusunu oluşturacağını söylemek zor. Çünkü Yunanistan'ın önceliği güncel sorunların çözümü. Bununla birlikte, iki ülke arasındaki kültür ortaklığı ve geleneksel sıcak ilişkileri göz önünde bulundurarak, görüşmelerden beklentilerin büyük olduğunu söyleyebiliriz."
(AA)