Çocuk acıkmadan zorla yemek yedirmeyin

Uzmanlar 'aşırı korumacılık' olgusunun zaman zaman çocuğa zarar verebildiğine dikkat çekiyor

Çocuk acıkmadan çizgi film karşısında mama yedirmek, istemediği kıyafetleri giydirmek ve üzerine fazla düşmek gibi davranışların yanlışlığına dikkat çeken uzmanlar 'aşırı korumacılık' olgusunun zaman zaman çocuğa zarar verebildiğine dikkat çekiyor.



Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Turgay Baz, aşırı korumacılığın çocuğun kişiliğini, bağımsızlığını ve kendine güvenini zedelediğini kaydetti.

Çocuğun bağımsızlığını 1-3 yaşları arasında kazandığını anlatan Dr. Baz, "Çocuklarına karşı aşırı koruyucu bir tutum benimseyen anne-babalar sürekli çocuklarına müdahale ederler. Bu tutumda çocuğa sevgiyle beraber çocuğun özgürlüğünü ve yapabilceklerini kısıtlayan davranışlar sunulmaktadır. Çocuğun kendini tanıması ve yapabileceklerini farketmesi engellenir. Çocuk anne-babası tarafından 'Sen daha küçüksün, yapamazsın' gibi engellemelerle karşılaşır, ya da yapabileceği şeyler onun yerine anne-baba tarafından yapılır. Bu da çocuğun yetersizlik duygusunu yaşamasına neden olur. Anne-babanın aşırı koruyucu tutumu çocuğun kişilik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuğun yapabileceklerinin onu koruma adına anne-baba tarafından yapılması veya başkalarının ona hizmet etmesi sonucu çocukta başarısız olduğu duygusunu uyandırabilir. Biz buna birinci bağımsızlık meydan muharebesi diyoruz. İkincisi de ergenlikte yaşanıyor. Çünkü çocuk yürüyor, konuşuyor, çişini bezine yapmak istemiyor. Anne ve babanın verdiği yemeği yemek istemiyor. Kıyafeti giymek istemiyor. Ama, anne ve baba da kaygılı. Eğer çocuk yemezse hastalanacağını, hatta öleceğini düşünüyor. Bu da çocukta acıkma duygusunu yokediyor." dedi.

Çocuğun henüz acıkmadan 'bir elde kaşık, bir elde tabak' sürekli olarak annesini karşısında gördüğünü dile getiren Uzm. Dr. Turgay Baz, "Televizyonda çizgi film açılıyor, anne bir oradan, bir buradan çocuğa kaşığı uzatıyor. Çocuk da bunun karşılığında ağzında lokma biriktiriyor. Çünkü kendini savunmak için başka çaresi yok. Bu aşırı korumacılık burada da bitmiyor. İlköğretim devresine gelen çocuğun öğretmeni seçiliyor. Evde matematik ödevlerini baba, sosyal bilgiler ve beceri ödevlerini anne yapıyor. Her sorun anne ve baba tarafından gideriliyor. Çocuk evleneceği zaman bile ne kadar başarılı olursa anne ve baba müdahale ediyor. Çocuk 15 yaşına bile gelse tabağına şu yemeği aldın, şunu almadın, şu kadar aldın, bu kadar almadın deniliyor. Çocuğa güvenilmiyor." diye konuştu.



Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler