İstanbul Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli, anne ve babaların mutlaka çocuklarını Kur'an Kurslarına göndermeleri gerektiğini söyledi. Erdemli, çocuğuna dini bilgi aşılamanın anne ve babaların en önemli görevi olduğunu belirterek yaz döneminde kursa gönderilmeyen çocukların internet ve televizyona mahkûm olacağını ifade etti.
Ailelerin '1 yıldır çocuğum okula gidiyor. Çok yoruluyor' deyip çocuklarını bu kurstan alıkoymalarının çok yanlış olduğuna değinen Erdemli, "Hem bu eğitim çok ağır bir eğitim değildir.
Çocukları Kur'an-ı Kerim ve dini bilgilerle tanıştırıyoruz. Farklı bir atmosfer ve farklı bir yazı stiliyle tanışıp dinlendiğini ve rahatladığını düşünüyoruz. Yazdan yaza da olsa çocuklarımızın buralara gelmesinin çok faydası var" dedi. Kadriye Avcı Erdemli ile çocukların neden Kur'an Kurslarına yazdırılması gerektiğini, İstanbul Müftülüğü olarak Kur'an Kursları sahasında ne gibi çalışmalar yaptıklarını konuştuk.
Kendinizi tanıtır mısınız?
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Mastırımı yine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 'İslâm Hukuku' bölümünde yaptım. Diyanet'e bağlı Haseki Eğitim Külliyesinde iki buçuk yıl İhtisas Kursu bitirdim. Daha sonra üç yıl Kur'an kursu hocalığı yaptım. 13 yıl Ankara Mamak'ta Vaizelik görevinde bulundum. Son üç yıldır da İstanbul İl Müftülüğü'nde Müftü Vekilliği yapmaktayım. Kur'an Kurslarından, Aile İrşad ve Rehberlik Büroları'ndan sorumluyum.
"KUR'AN'I EĞLENEREK ÖĞRETMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Yaz Kur'an Kursları hususunda yapmış olduğunuz faaliyetler nelerdir?
Bu yıl kurlara göre kitaplar çıkardık. Bu kurlarda uygulanacak olan değişik konular var. Nasıl ki modern sistemde şu an ezberci sistem yoksa, Milli Eğitim de bunu anlayıp yeni sisteme geçtiyse, biz de çocuklarımızı kurslarımızda ezberci sistemden kurtarmaya çalışıp kalıcı, özümseyici, eğlenerek, severek ve öğrenmeye yönelik eğitim vermeyi hedefliyoruz. Bu yönde materyaller hazırladık ve Yaz Kur'an Kurslarına dağıttık. Türkiye genelinde bu sistem bu yıl gerçekleştirilecek. Materyallerimiz arasında bulmacalar, yarışmalar, boşluk doldurma, bu şekilde hocalarımız çocuklara Kur'an'ı öğretmede kolaylık sağlayacak ve çocuklar bu işi eğlenerek yaptığı için kalıcı olacaktır. Ayet bulma, hadis bulma ve buna benzer dini bilgiler bu bulmacalarda yer alacak.
İstanbul'da kaç Kur'an Kursu var?
Şu an İstanbul'da Kur'an Kursu sayımız 480'dir. Bunların bir kısmı yatılı bir kısmı gündüzlü eğitim görmektedir. Buralarda ilköğretimi bitirmiş gençleri yatılı alıyoruz.
Gündüzlüye hanımlarda geliyorlar. Burada yaş olarak alt sınır var ama üst sınır yok. Yaşlı teyzelerimiz dahi gelebiliyorlar.
Alt sınırda mutlaka ilkokulu bitirmiş olmaları gerekiyor. Kurslar bittiğinde çeşitli yarışmalar düzenleniyoruz. Bu yarışmalarda teşvik amaçlı çocuklarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Ayrıca kurslarımıza katılan bütün çocuklarımıza hediyeler veriyoruz.
Diyanet'in dağıttığı Elif-Ba'lar bazı yerde ücretli bazı yerlerde ise ücretsiz dağıtılıyor. Bunun sebebi nedir?
İlçe müftülüklerine gönderiliyor ilk başta, ilçe müftülükleri bunu bazen kendisi vakıf olarak alıp dağıtıyor. Bazen bir işadamı finanse ediyor. Ama normalde bunun bir maliyeti var, Türkiye genelinde düşünüldüğünde Diyanet'in buna gücü yetmiyor. Çok cüzi miktarda bir ücret alıyorlar.
Ama genelde ücretsiz dağıtılıyor. Sağ olsun hayırsever vatandaşlarımız bu konuda titizlik gösterip yardımlarını esirgemiyor.
"Çocuklar kış boyu okula gidip geldi yazın dinlensinler gibi bir anlayış var"
Ailelerin bu düşüncesi çok yanlıştır. Kur'an Kursları bir dinlenme alanıdır. Biz dinlenme diyoruz. Aileler '1 yıldır çocuğum okula gidiyor.
Çok yoruluyor' deyip aksatıyorlar ve göndermiyorlar çocuklarını. Oysa ayette 'Bir işi bıraktığınızda diğerine koşun' deniliyor. Yani bir yerde yorulursa diğeriyle dinlenirsin. Hem bu eğitim çok ağır bir eğitim değildir. Farklı bir atmosfer ve farklı bir yazı stiliyle tanışıp dinlendiğini ve rahatladığını düşünüyoruz.
Bir de bu yıl saat 10:00'da kursumuz başlıyor ve 13:00'e kadar devam ediyor. Bundaki amaçta çocuklarımız öğle namazına iştirak etsinler. Hem büyükler hem de küçükler bir arada namaz kılmaya alışsınlar, cemaatle kaynaşsınlar ve namaza alışsınlar düşüncesi de vardır.
Yaz Kur'an Kursları çocuklarımız için yeterli mi?
Yaz Kur'an Kursları tabiî ki dini bilgi ve donanım açısından yeterli değil. Ama bizim toplumumuzda hiç yoktan iyidir lafı var. Bazı şeylerin temelinin atılmasına vesile oluyor. Buralarda Allah, Peygamber sevgisinin temelleri atılabilir ve gerçekten burada biz bazen şunu görüyoruz.
Bu kursumuza bir kere gitmiş bir çocukta bile bunun etkisi hemen belli oluyor. Yazdan yaza da olsa çocuklarımızın buralara gelmesinin çok faydası var. Onun için anne ve babaların, çocuklarını alıp kendilerinin götürmesi lazım. Burada başarılarına göre onlara hediyeler almak, kutlamalar yapmak çok önemlidir.
Eğer aileler çocuklarını heyecanlandırır ve o cıvıl cıvıl manevi atmosfere katarsa bunların kendileri de kazançlı çıkar. Düşününki oralarda biz anne babaya saygıyı da öğretiyoruz.
"KURSA GÖNDERMEZSENİZ İNTERNET VE TELEVİZYONA MAHKÛM EDERSİNİZ"
Ailelere neler tavsiye edersiniz?
Ben buradan sizin aracılığınızla anne ve babalara çocuklarının ellerini tutup bu kurslarımız bitene kadar teşvik edici yaklaşımlarla eğitim almalarına destek vermelerini rica ediyorum. Anne baba önem vermezse çocuk da önem vermez.
Bir hafta çocuk geliyor kursumuza daha sonra anne baba çocuklarını alıp tatile gidiyorlar ve bu eğitimden geri kalıyorlar. Ben tatile gitmesin demiyorum en azından çocuklarının bir veya iki kur bitirdikten sonra gitmelerini tavsiye ediyorum.
Her halükârda yine de gitmek istiyorlarsa her yerde camilerimiz var ve tüm ülkede dersler aynıdır. Ve eşzaman içerisinde yürütüldüğü için çocuk bıraktığı yerden gittiği yerde dersine devam edecektir.
Tatil yerlerinde de bu şekilde devam edebilir. Eğer ki çocuklarımızı göndermezsek bu kurslarımıza televizyon ve internete teslim etmiş olacağız.
Dinimizi çocuklara öğretmeliyiz
Aileler neden çocuklarını Kur'an Kurslarına göndermeli?
Çünkü biz Müslüman bir toplumuz, bir Müslüman dinini öğrenebilmesi için mutlaka bir dini eğitimden geçmesi lazım. Bu okullarda biliyorsunuz Din Kültürü ve Ahlak Kültürü dersi ile veriliyor. Sadece dinin kültürü anlatılıyor. Ama bizde, Kur'an Kurslarımızda ve yazın camilerimizde verilen kurslarımızda dini bilgi ve Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar. Belki de başka bir şekilde öğrenemeyecekler. İlköğretimde Kur'an-ı Kerim ile tanışamıyorlar. Kur'an Kurslarına da gitmiyorsa çocuklar eğer ancak dini bilgiyi Yaz Kur'an Kurslarında alabileceklerdir. Hayatlarında bir kere dini eğitim ve bilgiden geçeceklerdir. Onun için her anne baba bu kurslarımıza göndermeli ki çocuğunu dinini, kendisine gönderilen Kur'an-ı Kerim'i, Peygamberini ve O'nun ahlakını öğrensinler.
Anne baba çocuğuna dini eğitim vermeli mi?
Dini bilgiyi ya anne baba verecek; onlar bilmiyorsa bilenlere götürecekler. Bu onların üzerine düşen en büyük görevlerdendir. Anne baba çocuklarını kısıtlamamalı her şeyin eğri ve doğrusunu göstererek bütün hepsinden yararlanmalarına katkıda bulunmalıdır. Eğer bilmiyorlarsa bir bilene götürmelidirler. Bu da bir öğretim şeklidir. Yaz kurslarımız hem camilerimizde hem de Kur'an Kurslarımızda verilmektedir.
"İMAMLARIMIZ BÜYÜK ÖZVERİ GÖSTERİYORLAR"
Şu an İstanbul'da bütün camilerde Yaz Kur'an Kursu veriliyor mu? Kaç tane öğrenciniz var?
Genelde tam sayıyı kursun ortalarında gelen listelerle belirliyoruz. Ama geçen yıl oranlarına baktığımızda bu yıl daha fazla öğrencimizin olduğu Müftülüklerimizce bildirildi. Geçen yıl ki öğrenci sayımız 163 bin 364'tü, bu yıl sayıların daha fazla olacağını bekliyoruz. Her sene Kur'an Kurslarımıza gelen öğrenci sayısı artıyor.
Sayının artmasını etkileyen faktörler nelerdir sizce?
Burada doğru tanınmak ve eğitim kalitesinin artırılmasının katkısı çok büyüktür. Diyanet İşleri Başkanlığı severek ve eğlendirerek eğitim modeline geçti ve bence bu çok faydalı oldu. Çocuklara yönelik artık bu kurslarımızda çeşitli aktivitelerde söz konusu oluyor. Hemen hemen bütün ilçelerimiz bütçelerine uygun olarak işler yapıyorlar. Futbol turnuvaları, sabah kahvaltıları, piknik, gezi gibi programlar düzenleyerek hem dini eğitim hem de farklı aktivitelerle çocuklar eğlenmiş oluyorlar. Bu da çocukların sıkılmamalarına ve camiye ısınmalarına olumlu yönde etki yapıyor. Geçen yıl ki öğrenci sayımız 163 bin 364'tü, bu yıl sayıların daha fazla olacağını bekliyoruz. Yurtdışından da gelip Yaz Kur'an Kursunda eğitim alan öğrencilerim de var. İmamlarımız ve Kur'an Kursu hocalarımız büyük bir özveriyle tatil yapmadan tüm imkanlarını seferber ederek bu çocuklarımıza eğitim verdikleri için hepsine gönülden teşekkür ediyorum.
"UYGULAMA DEĞİŞİRSE 12 YAŞ ALTINA DA EĞİTİM VEREBİLİRİZ"
12 yaş sınırı hakkında neler söylemek istersiniz?
Yasalar bugün bize bunu yapmamızı söylüyor. Biz de bunu uyguluyoruz. Eğer yarın bir yasa çıkar alt sınır yasağı kalktığı kesinleşirse; biz her yaştaki çocuklara karşı projeler üretip en güzel bir şekilde eğitim veririz. Şu an yaş konusunda üst sınır bulunmadığı için anne ve babalar gelip bu kurslarımızda eğitim alarak 12 yaşından küçük çocuklarına kendileri eğitim verebilirler. Unutulmamalıdır ki en iyi ve kalıcı eğitim aile içinde alınan eğitimdir.
Malumunuz üç aylara girdik bu konuda neler söylemek istersiniz?
Rahmet, bereket ayı olan Ramazan'ın habercisi olan üç aylar başladı. Buradan sizin vesilenizle bütün inananların üç aylarını kutlarım. Rabbim bu ayların feyzinden ecrinden yararlanmayı hepimize nasip eylesin.
Vakit
Etiketler: Kur'an kursu yaş sınırı anne baba