Domuz gribi virüsünün Türkiye'de şu anda hızla yayılma aşamasında olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, "En kötüsünü henüz görmediniz, bir süre sonra yataklı hasta sayısı ve ölümler hızla artacak" dedi. Uzmanlar, hastalık yayılana kadar aşılamayı erteleyenleri ise, "Çok gecikeceksiniz" diye uyardı.
Türkiye'de domuz gribi salgınına karşı yürütülen çalışmalar konusunda istişarelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi yetkilileri, virüsün danyada hızla yalılma aşamasında olduğunu söyleyerek, daha kötü günlerin kapıda olduğu uyarısı yaptı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile biraraya gelen DSÖ'nün Avrupa Bölgesi Danışmanı ve Nottingham Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jonathan Nguyen Van Tam, H1N1 pandemik A virüsüne karşı Türkiye'nin bugüne kadar her adımı doğru attığını söyledi. Öncelik sırasına göre aşılamada hükümetin attığı adımları 'yerinde' bulan Van Tam, "Türkiye aşı konusunda Avrupa bölgesinde çok ciddi saygınlığa sahip firmaların aşılarını aldı. Test düzeyleri, İngiltere dahil diğer Avrupa ülkelerinin aldığı aşılarla aynı" dedi.
ÇOK GEÇ KALACAKSINIZ
Salgının kuzeyden güneye ve batıdan doğuya doğru hızla yayılma aşamasında olduğunu dile getiren Van Tam, "Salgın şu anda Türkiye'de tam hızlanma aşamasında. Henüz daha en kötü durumla karşılaşılmadı. Vaka, hastaneye yatış ve ölümlerde artış bekliyoruz' uyarısında bulundu. Aşıyla ilgili Türkiye'de olduğu gibi diğer ülkelerde de bazı spekülasyonlar yapıldığını kaydeden Van Tam, "Aşı bir tedavi değil, önleme aracıdır. Hastalık her yanı sarana kadar bekleme kararında olanlar varsa, çok gecikeceklerini bilmeleri lazım. Harekete geçme zamanı tam şu andır. Türkiye'ye bu konuda gıptayla bakıldığını bilmek lazım' diye konuştu.
AVRUPA'DA BİN KİŞİ ÖLDÜ
Avrupa'da domuz gribi salgınıyla ilgili çalışma yürüten en önemli kuruluşlardan biri olan Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi Grip Koordinatörü, çocuk hastalıkları ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Angus Nicoll de, aday ülkelerle birlikte AB ülkelerinde bin dolayında kişinin bu hastalıktan öldüğünü söyledi. Nicoll, "Avrupa genelinde ölü sayısının artmasının beklendiğini' bildirdi. Nicoll, 'aşı sonrası ölüm' iddiaları için de, "Şu ana kadar aşıyla ölümler arkasında hiçbir ilişki kurulamadı. Tamamen rastlantısal" dedi.
VİRÜS HIZLA GELİYOR
Nicoll şunları söyledi: 'Güneydoğu Avrupa'da pandemi dalgası kendisini göstermeye başladı ki, Türkiye ve çevre ülkeler de dahil. Batıda pik noktasına ulaşıldı. Türkiye'nin çok ciddi bir avantaja sahip olduğunun altını çizmek lazım ki, bu da aşıdır" diye konuştu.
ADJUVANLI DAHA İYİ
Ailelere de seslenen Nicoll, 'Çocuklarını koruma konusunda çok titiz davranan Türk aileleri, lütfen çocuklarınızı aşılatın ve korunmalarına katkıda bulunun. Adjuvanlı ve adjuvansız aşılar arasında fark olduğuna dair kanıt yok. Tam aksine adjuvanlı aşılar, virüs değişiklik geçirirse daha geniş yelpazede koruma sağlar. Benim çocuklarım da adjuvanlı aşıyla aşılanacak" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Angus Nicoll, virüsün mutasyona uğradığı iddialarıyla ilgili ise "100'den fazla ulusal grip laboratuvarı, 5 de referans laboratuvarımız var. Bilgi saklamamız imkansız" diye konuştu.
Çocuğunuz hasta mı olsun istiyorsunuz?
"Ailelere şu soruyu yöneltmek isterim" diyen DSÖ'nün Avrupa Danışmanı Prof. Dr. Jonathan Nyguyen Van Tam, şöyle konuştu: "Çocuğunuzun pandemik grip nedeniyle hastaneye ve sonrasında da yoğun bakım ünitesine yatırılması riskini kabul etmek ister misiniz? Sizin çocuğunuz bu gribe karşı aşılanan ilk çocuk olmayacak." Van Tam, ailelerin aşının içerdiği adjuvan konusunda endişeye kapılmamaları gerektiğini belirterek, bu aşıların güvenilirliği konusunda hiçbir şüpheye düşülmemesini istedi.
Bir kişi daha öldü
KAHRAMANMARAŞ: Kahramanmaraş'ta 37 yaşındaki H.T. isimli kadın domuz gribi şüphesiyle kaldırıldığı yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybetti.
BURSA: Bursa Valisi Şahabettin Harput, ilköğretim okulları ve liselerin, özel okullar, dershaneler ve rehabilitasyon merkezlerini de kapsayacak şekilde 23-26 Kasım tarihleri arasında eğitime ara verildiğini bildirdi.