Filistinlilerin can damarını kesmek için her yolu deneyen Sisi, bu kez en kötü ölüm şekillerinden biri olan "su ile boğma" yöntemini seçti.
Mısır'ın Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünelleri yıkmak için Gazze sınırına büyük su boruları döşemeye başladığı bildirildi.
Filistin emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır ordusu birimleri, yaklaşık bir hafta önce Gazze sınırı boyunca dar bir hendek içerisine 60 santimetre çapında su boruları döşemeye başladı. Sınır hattındaki tünellerin borularla denizden pompalan suyla yıkılmasının hedeflendiği belirtildi.
Tünel sahibi Gazzeli Ebu Ahmed, Mısır'ın sınıra döşediği boruların toprağın yumşamasıyla bütün tünellerin su altında kalmasına yol açacağını ifade etti. Mısır ile Gazze sınırında yer altına döşenen borulardan verilen deniz suyunun yer altı sularına karışmasının da çevresel bir "felaket" olacağını kaydeden Ebu Ahmed, "Sınır bölgesi bataklığa dönüşecek ve sınıra yakın bölgelerde ziraat yapan Filistinliler de bundan etkilenecek" dedi.
Mısır Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Muhammed Semir, 25 Mayıs'ta el-Ahram gazetesine verdiği mülakatta, 6 ay zarfında Gazze'yle sınırlarındaki 521 tünel girişinin yıkıldığını, mühendislik kurumunun tünel sorununu tamamen çözmek için çalıştığını açıklamıştı.
Tünellerden temel gıda maddeleri geçiyor
İsrail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle işbaşına gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı, ticari geçişlere kapatılmıştı. İsrail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmişti.
Gazze-Mısır arasındaki çok sayıda tünelden, başta temel gıda maddeleri ve ilaç olmak üzere, canlı hayvandan otomobile kadar Gazze halkının ihtiyacı olan birçok malzeme ile akaryakıt geçiriliyordu.
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından iktidara gelen askeri yönetim, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüğü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.
AA