Gölge Maliye Bakanı John McDonnell'ın da aralarında yer aldığı 55 siyasetçi, akademisyen ve aktivist, İngiltere Başbakanı David Cameron'a Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye yaptığı resmi daveti geri çekmesi için çağrıda bulundu.
İngiliz The Guardian gazetesine gönderilen 55 imzalı açık mektupta McDonnell'ın yanı sıra gölge Uluslararası Kalkınma Bakanı Diane Abbott, Yeşiller Partisi milletvekili Caroline Lucas, Unite sendikası başkanı Andrew Murray, yazar Micheal Rosen, gazeteciler John Pilger ve Peter Oborne, yönetmen Ken Loach, Cordoba Vakfı Başkanı Dr. Enes El Tikriti ve Mısır Devrim Konseyi Başkanı Dr. Maha Azzam'ın da imzası bulunuyor.
MEKTUP, HAYAL KIRIKLIĞININ İFADESİ
Mektupla ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Dr. Maha Azzam, mektubun, Sisi'nin İngiltere'ye davet edilmesinin yarattığı hayal kırıklığının ifadesi olduğunu söyledi.
Mektuba İngiltere'nin önde gelen siyasi figürlerinin, akademisyenlerinin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin imza attığına dikkat çeken Azzam, “Başbakan Cameron'un aldığı pozisyona rağmen İngiltere'de Sisi'ye burada hüsnükabul görmeyeceğini söyleyen lobinin büyümesi anlamlı” dedi.
Azzam, “Cameron'un, elinde Mısır vatandaşlarının kanı bulunan Sisi'yi daveti İngiltere'de pek çok insanın dikkatini Mısır'daki diktatörlüğün tehlikelerine çekti. Bunlar şimdi Cameron'un Sisi rejimine verdiği desteğe karşı seslerini yükseltiyorlar” diye konuştu.
Azzam, Sisi'nin Mısır'da izlediği politikaların ve imza attığı vahim insan hakları ihlallerinin de ülkedeki radikalleşmeyi körüklediğini ve şiddete eğilimli aşırı grupları beslediğini kaydetti.
"ZİYARET DEMOKRATİK DEĞERLERE HAKARET"
The Guardian'ın bugün yer verdiği mektupta “Hiçbir ticari veya reel politika mülahazası böyle bir daveti haklı kılamaz” ifadesi kullanılırken, Sisi'nin Mısır'da demokratik olarak seçilmiş hükümeti devirdiği ve bir “terör rejimi” kurduğu vurgulandı.
Sisi yönetiminin Ağustos 2013'te Rabiatül Adeviyye Meydanı'nda yaşanan olaylarda 800'den fazla sivilin ölümünden sorumlu olduğu hatırlatılan mektupta, “Mursi'nin veya genel başkanı olduğu Özgürlük ve Adalet Partisinin politikalarını desteklemeyebiliriz ama Mursi'nin demokratik olarak seçildiğini ve Sisi'nin yönettiği bir askeri darbeyle görevden uzaklaştırıldığını kayda geçiriyoruz. O günden bu yana Sisi'nin askeri rejimi, binlerce sivili katletti” denildi.
Sisi'nin 2014'te asgari demokratik standartları bile karşılamayan bir oylamayla cumhurbaşkanı “seçildiği” dile getirilen mektupta, "Mursi'nin de aralarında yer aldığı yüzlerce Müslüman Kardeşler taraftarı adaletin ters yüz olduğu toplu yargılamalarla ölüme mahkum edildi. Liberal ve sol örgütleri dahil, ülkedeki hemen hemen bütün bağımsız siyasi faaliyet bastırıldı. Ülke çapında kadın hakları ihlal edildi" ifadelerine yer verildi.
Mısır'da geçen hafta yapılan parlamento seçimlerine katılımın rekor derecesinde düşük olduğuna da dikkat çekilen mektupta, "Yeni Mısır parlamentosu da Sisi'nin otoriter rejimini örtmeye yarayacak bir incir yaprağından öte anlam taşımayacak" görüşü dile getirildi.
Mektupta, "Bu koşullar altında despotun İngiltere'ye ziyaretini demokratik değerlere hakaret sayıyoruz. Hükümette daveti geri çekme çağrısı yapıyoruz" denildi.
SİSİ HAFTAYA GELİYOR İDDİASI
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin İngiltere ziyaretinin gelecek hafta gerçekleşeceği yönünde bazı basın yayın organlarında yer verilen iddialarla ilgili olarak İngiltere başbakanlık ofisi sessizliğini koruyor. Ancak haziran ayında başbakanlık sözcüsü ziyaretin 2015 yılı bitmeden gerçekleşeceğini doğrulamıştı. Başbakanlığın Sisi'ye daveti doğrulaması, Mısır mahkemesinin Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin bir gün sonrasında gelmişti.
İngiltere'de hükümet Müslüman Kardeşler'in faaliyetlerini de mercek altına almış durumda. Konuyla ilgili olarak hükümetin hazırlattığı raporun yine bu yıl bitmeden kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Raporun sonucuna göre, Müslüman Kardeşler'in İngiltere'deki faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi söz konusu olabilecek.