Türkiye ile birlikte Mısır’daki darbe rejimine tepki gösteren Katar, Kahire ile barışma kararı aldı, Sisi’nin rahatsız olduğu Hamas’a da yardımı kesti.
Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas örgütüyle Körfez’deki destekçisi Katar’ın arası açıldı. Kuveyt basınının iddiasına göre Katar, Hamas’ın Mısır’a yönelik saldırgan siyasetine son vermesi için örgüte yaptığı mali desteği dondurdu.
Mısır kaynakları, Katar’ın para akışını keserek Hamas’ın Mısır’a yönelik baskılarına ve Sina Yarımadası’ndaki militanlara yaptığı silah yardımına son vermesini amaçladığını söylüyor. Hamas yönetiminin ise, bunların karşılığında Katar’dan Mısır’la kötü giden ilişkilerini düzeltmesinde arabulucu olmasını istediği belirtiliyor.
Suudiler aracı oldu
Mısır-Katar-Hamas üçgeninde ilişkiler, 2013’te Mısır ordusunun dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi devirmesinin ardından bozulmuştu. Katar ve Hamas, Mursi’nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler örgütüyle yakın ilişkileri bulunuyordu.
Katar ve Mısır, Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda 18 aydır kopma noktasına gelen ilişkilerini düzeltmek için harekete geçmişti. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad el Tani’nin özel temsilcisi 20 Aralık’ta başkent Kahire’ye giderek, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el Sisi ile bir araya gelmişti. Katar istihbarat ve güvenlik yetkililerinin, önümüzdeki hafta da Kahire’ye giderek görüşmelerde bulunacağı kaydedildi.
Nereye gidecek?
İsrail basını, Katar Emiri’nin özel temsilcisi Şeyh Muhammed bin Abdül Rahman el Tani’nin son Kahire ziyaretinde Suud’dan bir temsilcinin de bulunduğunu duyurmuştu. İddialara göre Suudi yönetimi, son dönemde İran’la yakınlaşma içine giren Hamas lideri Halid Meşal’in Katar’dan gönderilmesini istiyor. Meşal, Suriye de iç savaşın patlak vermesinin ardından uzun yıllar ikamet ettiği başkent Şam’dan Doha’ya gitmişti. Meşal’in İran’ın etkisiyle, arasının açık olduğu Suriye lideri Beşşar Esad’la barışmak istediği iddia ediliyor. Mısır darbesi karşısındaki tutumu ve Müslüman Kardeşler’e destek vermekle suçlanan Katar, Körfez’deki komşuları Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından, Mart ayında Doha büyükelçileri geri çağırılıp ‘tecrit edilerek’ cezalandırılmıştı.
Ekranda da geri adım
Kahire yönetimi, uzun zamandır Katar merkezli El-Cezire televizyonuna, ‘yasaklı Müslüman Kardeşler örgütünün sözcülüğünü üstlendiği’ gerekçesiyle tepki gösteriyordu. Katar’ın Suudi Arabistan’ın da baskısıyla bu konuda geri adım atarak, hafta başında El Cezire’nin Mısır’daki kanalını kapattığı belirtiliyor.
Darbeci Sisi İstedi, Katar Yardımı Kesti
Türkiye ile birlikte Mısır’daki darbe rejimine tepki gösteren Katar, Kahire ile barışma kararı aldı, Sisi’nin rahatsız olduğu Hamas’a da yardımı kesti.
Kaynak: Vatan