"Demokrasi içki şişesine sığmaz"

Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı sözlü açıklamada 'Venedik kriterlerini bırakın içki tüketimine bakın' diyen Başsavçı Yalçınkaya'ya, Washington Post, “Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü...


Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı sözlü açıklamada 'Venedik kriterlerini bırakın içki tüketimine bakın' diyen Başsavçı Yalçınkaya'ya, Washington Post, "Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı Rusya dünyanın en büyük demokrasisi sayılırdı" diye cevap verdi.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan bir haber-yorumda "ABD, Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerek" ifadesine yer verildi
Aliza Marcus ile Andrew Apostolou imzası taşıyan yorumda, ABD'nin bir zamanlar Türkiye'yi Müslüman dünyası için 'demokratik bir model' olarak gösterdiği, ancak Amerikan yetkililerinin şimdi kamuoyu önünde 'bu adli oyunu' kınamakta duraksadığı" kaydedildi.

İDDİALAR FANTAZİ

"AK Parti'ye yönelik 'yasal saldırının' temelinde, Türk toplumunu 'İslamlaştırma'nın' bulunduğu" görüşünü dile getiren yazıda, "Erdoğan gizlice, İslami bir devletin çerçevesini oluşturmaya çalışmakla suçlanıyor. Ancak bu iddialar gerçek değil, fantezi. AK Parti'nin üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldırmasını, Türkiye'de laikliğin tehlikeye girdiğinin kanıtı olarak görenler bulunuyor. Alkollü içeceklerdeki verginin AK Parti döneminde arttığı ve bunun sonucu alkol tüketiminin yüzde 2.5 düştüğü, kadının iş dünyasındaki sayısal oranının azaldığı, Türk gazetelerindeki reklamlarda kadınların etek boylarının uzatıldığı, her geçen gün daha fazla sayıda kadının başını ka-pattığı gibi iddialar dile getiriliyor. Fakat görünüş aldatıcıdır. Alkol tüketimi, özgürlüğün ölçüsü olsaydı Rusya dünyanın en büyük demokrasisi sayılırdı" ifadelerine yer verildi.

SEÇİLMİŞLER DESTEKLENMELİ

Başını örten kadınlarının sayısının çok arttığı iddiasının, yanlış olduğu iddia edilen yorumda, "Başını örtmeyen kadınların sayısının 1999'da yüzde 27.3, 2006 yılında yüzde 36.5" denildi. "Bir partinin demokratikliğini test etmek için ölçünün, özgür ve adil seçimler yapmaktaki istekliliği olduğu" belirtilen yorumda, "Başbakan Erdoğan'ın bunu iki kez yaptı ve son seçimde yüzde 47 destek aldı. Türkiye'de demokrasi testinde başarısız olan laikliktir. AK Parti demokratik kuralları kullanıyor ve ABD eğer Müslüman ülkelerde demokrasiyi ilerletmekte ciddiyse, Türkiye'nin demokratik olarak seçilmiş hükümetine destek vermesi gerekir" ifadesine yer verildi.


Müdahale sonuç getirmedi

İngiliz Economist dergisi de Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmeleri inceleyen bir makaleye yer verdi. AK Parti'nin İslami değerleri savunduğunu belirten dergi, buna karşın hiç Kur'an'dan esinlenen yasalar geçirmeye çalışmadığın yazdı. Müdahalelerin sonuç vermediğine dikkat çeken dergi, "Ama bunların hiçbiri AK Parti'ye karşı 'yargı darbesi'ndeki itici güç olduğuna inanılan, Türkiye'nin müdahaleci generallerini etkilememiş gibi gözüküyor. Generaller ve müttefikleri Atatürk'ün laik cumhuriyetinin geleceğinin tehlikede olduğuna inanıyor. Benzer tartışmalar 1996'da İslamcı Refah Partisi iktidara geldiğinde de duyulmuştu. Bir yıl sonra, şu anda AK Parti'ye yöneltilen suçlamalar nedeniyle kansız, 'kadife bir darbeyle' iktidardan uzaklaştırıldılar. Ama her müdahaleden sonra İslamcılar daha güçlü geri döndü" dedi.




Medya-Makale Haberleri

Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı