"Demokratik Açılım" TBMM"de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Genel Görüşme Önergesinin öngörüşmesi, Genel Kurul’da bugün yapılacak

Hükümetin bu konudaki çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "demokratik açılım" konusunda Genel Kurul'a bilgi sunmasının ardından, siyasi parti grupları da konuyla ilgili görüşlerini açıklayacak.


"Demokratik açılım", bugün Meclis gündemine geliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan Genel Görüşme Önergesinin öngörüşmesi, Genel Kurul'da bugün yapılacak. Hükümetin bu konudaki çalışmalarını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "demokratik açılım" konusunda Genel Kurul'a bilgi sunmasının ardından, siyasi parti grupları da konuyla ilgili görüşlerini açıklayacak.
Atalay'ın ardından AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Suat Kılıç, CHP Grubu adına Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Oktay Vural, DTP Grubu adına ise Grup Başkanvekili Gültan Kışanak görüşlerini ifade edecek. Görüşmelerin ardından Genel Görüşme açılıp açılmayacağı oylanacak. Oylama sonucunun olumlu çıkması halinde Genel Görüşme Önergesinin görüşmeleri, 12 Kasım Perşembe günü yapılacak.
"SAĞDUYU KAZANSIN"
Eski Parlamenterler, Vakit aracılığıyla siyasi partilere sağduyu çağrısında bulundular.
MİLLET GERİLİM İSTEMİYOR
FP Mersin eski Milletvekili Mehmet Emin Aydınbaş: Sorunlarımızı elbirliği ile tek yürek olarak çözmeliyiz. Ülkenin içinde bulunduğu durum dikkate alınarak, her zamankinden daha fazla sağduyuya ihtiyaç olduğunu unutmadan, milletin talepleri doğrultusunda hareket edilmelidir. Çalışmalarda şehid ailelerini üzecek eylemlerden kaçınılmalı ve onların hassasiyetleri dikkate alınmalıdır. Pusuda yatan şer güçlerin ellerine malzeme vermemek için gerilimden uzak durulmalı, konuya siyaset üstü yaklaşılmalıdır. Millet gerilim değil, çözüm istiyor.
SİYASİ RANT PEŞİNDE KOŞULMAMALI
DYP Hatay eski Milletvekili Mehmet Eraslan: Türkiye'nin demokratikleşmeye ve beraberliğe ihtiyacı var. Birlik ve berberliği tahsis edecek yöntemlerin biri, hükümetin başlattığı 'demokratik açılım' projesidir. Artık bir yol haritası TBMM'de belirlenmeli ve içeriği kamuoyu ile paylaşılmalıdır. İşi gösteriye dönüştürmeden, siyasi rant elde etmeyi amaçlamadan, gerilimden uzak durularak birlikte hareket edilmelidir.
SABOTE ETMEK İSTEYENLERE MALZEME VERİLMEMELİ
AP Kayseri eski Milletvekili Kemal Doğan: Çok hassas bir konu. Artık bu konuyu bir şekilde halletmemiz lazım. Şimdiye kadar siyasiler konuyu ötelediler. Çözmek isteyenler ise engellendi. Geçici yöntemler de başarısızlıkla sonuçlandı. Konuyu bugün de sabote edip daha kötü hale getirmek isteyenlere, milletvekilleri izin vermemelidir. İtirazlarını ve kendi projelerini sunmalıdırlar. Fedakârlık yapmalıdırlar. Türkiye'nin büyümesi için siyaseti ikinci plana bırakıp sağduyulu davranmalıdırlar.
BİRLİK-BERABERLİK DİKKATE ALINMALIDIR
ANAP Diyarbakır eski Milletvekili Haşim Haşimi: Sorun ilk defa bu kadar ciddi bir şekilde çözüm noktasına gelmiştir. Sorun yüzünden yaşanan trajedileri hepimiz biliyoruz. Artık bu trajediyi sonlandırma zamanı gelmiştir. Sorunları öteleyen, halının altına süpürün bir ülke değil, problemle yüzleşen bir ülke olabilmek için bu fırsat iyi değerlendirilmelidir. TBMM'de başlayacak görüşmeler, sağduyu içerisinde gerçekleştirilmeli ve birlik-beraberlik dikkate alınmalıdır. Mesele AK Parti'nin değil, ülkenin konusudur.
KİMSE RENCİDE EDİLMEMELİ
CHP Hakkâri eski Milletvekili Esat Canan: Süreci götürmek isteyen iktidar partisine destek verilmese de provoke edilmemeli. Kamuoyunun talepleri dikkate alınmalı ve süreçte kimse rencide edilmeden, sağduyunun kazanması için herkes üstüne düşen görevi yerine getirmelidir.
MİLLET KAVGA DEĞİL, HUZUR İSTİYOR
DYP Denizli eski Milletvekili Ümmet Kandoğan: Konuya siyasi rant kaygısıyla yaklaşılmadan, süreç sağlıklı bir şekilde yürütülmelidir. Meseleye millet açısından yaklaşılmalı ve kavga yerine huzur tahsis edilmelidir. TBMM, bu sorunu aşarak ülkenin gelişimine büyük katkı sağlamalıdır. Millet, kavga değil, huzur istiyor.
KÜRT KÖKENLİ AYDIN VE SİYASİLER UMUTLU
Genel görüşmeye saatler kala Kürt kökenli aydın ve siyasetçiler, sürecin Meclis'te tartışılmasından memnun. Aydın ve siyasetçiler, demokratik açılım konusunda sürecin zora girmemesi için elini taşın altına koymasını istiyor. Hükümetin bu konuda atacağı adımların arkasında oldukları mesajını veren aydın ve siyasetçiler, hükümetten daha cesur adımlar atmasını, DTP'den de yaşananlardan ders çıkarmasını bekliyor.
Açılımı Kürt sorununun çözümü için tarihi bir fırsat olarak nitelendiren Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-Par) Genel Başkanı Bayram Bozyel, çözüm için tarihi bir sürece girildiğine işaret etti. Bu süreçte hükümetten cesur adımlar atması gerektiğine işaret eden Bozyel, özellikle DTP'den yapıcı, sağduyulu, hükümete katkı sunması ve sorumlu davranması uyarısında bulundu. Katılımcı Demokrasi Partisi lideri Şerafettin Elçi de; özellikle sürecin toplumun hassasiyetleri dikkate alınarak yürütülmesi gerektiğine dikkat çekti. "Bu konuda Kürtlere düşen hükümetin işini güçleştirmemektir" diyen Elçi, "Kamuoyunu tahrik eden bazı muhalif siyasi partiler ve çevreler var. Kürtlerin bunu dikkate alması lazım. DTP özellikle yaşanan son tecrübelerden ders çıkarmalı. Popülizme gelebilecek bir konu değil. Bütün toplumun geleceğini ilgilendiren bir konudur" şeklinde konuştu. Ümit Fırat ise her türlü tahriklere rağmen hükümetin bu süreci kararlılıkla sürdürmesini ve somut adımlar atması gerektiğini ifade etti

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım