Kokain tacirleri uyuşturucu sevkiyatında kendi ürettikleri denizaltıları kullanıyorlar. 5000 Kilometre yapabilen denizaltılar bir tehlike anında yada mal boşaltıldıktan sonra batırılıyorlar. Amerikalı Amiral Joseph Nimmich denizin altından gelen uyuşturucu tehlikesini Alman Der Spiegel dergisine anlattı. İşte röportajın tercümesi.
Nimmich: Bir karşılaştırma yaparsak, Karteller teknik olarak daha sistemli çalışıyorlar. Amerika'ya uyuşturucu akışını ortadan kaldırdık mı? Hayır. Ancak eğer kazanmak arzı kısacak miktarda uyuşturucuya el koymak demekse evet, o zaman kazanabiliriz.
S. : Siz "Joint Interagency Task Force South" 'in şefisiniz. Bu kurum; Amerikan deniz üslerinin, sahil korumanın, CIA'nin, değişik uyuşturucuyla savaş kuruluşlarının ve 12 Eyaletin ortaklaşa yürüttükleri tek operasyon. Birliğiniz 19 yıldır Güney Amerika'dan sızdırılan uyuşturucu ticaretine karşı savaş veriyor. Neler değişti bu süreçte?
N. : Kokain'in yaygınlaşması dramatik bir şekilde globalleşti. Zehir Batı Afrika üzerinden Avrupa'ya akıyor ve oradan Asya ülkelerine dağılıyor. Uyuşturucu ticareti USA'nın milli güvenliğine karşı en büyük tehdittir. Uyuşturucu tacirlerinin hareket edebilmesi; paranın, Teröristlerin ve toplu kıyım silahlarının da harekete geçmesini sağlıyor. Sürekli gelişiyorlar" Bunun en son örneği denizaltılar"
S. : Bu denizaltılar gerçek bir denizaltı gibi batmıyor ancak suyun yüzeyinden farkedilmeyecek şekilde yüzebiliyorlar. Uyuşturucu tüccarları bu taşıma araçlarını ne zamandan beri kullanıyorlar?
N. : Bu konuda söylentiler 10 yıldan beri var. İlk Kokain yüklü denizaltıyı Kasım 2006'da yakaladık.
S. : Kokain tacirleri gelecekte bunların daha gelişmiş modelleriyle çalışmaya devam edebilirler mi?
N. : Kesinlikle. 2006'da, eskiden yüklü miktarlarda Kokain transportu yapan balıkçı botlarına karşı daha efektif önlemler alabilmeyi başarmıştık. Biz kendimizi geliştirirken onlar da boş durmadılar ve denizaltıları ürettiler. Üçüncü kuşak bu denizaltıları kullanıyor. Yenileri demirden, iki motorlu, performansları daha yüksek, daha büyük tankları var ve daha uzun mesafe katedebiliyorlar. 5000 Kilometre, bazen çok daha uzun"
S. : Bu yıl aşağı yukarı kaç denizaltının geçiş yapabileceğini tahmin ediyorsunuz?
N. : 70-80 arası. Daha fazlası olamaz çünkü, üretilen Kokain miktarını denizaltıların transport kapasiteleri aşamaz.
S.: Denizaltılarıyla mücadelede ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
N. : Bunları tesbit etmek çok güç. Tesbit edebildikten sonra içindeki kokainle birlikte batırmak zor değil.
S. : Nasıl?
N. : Denizaltıların nerede üretildiklerine dair izleri takip ediyoruz. Batı Kolombiya'daki 3, 4 bölge üzerinde konsantre oluyoruz ve takibe bu bölgelerden başlıyoruz.
S. : Tam olarak nerede? Tersanelerde mi üretiliyorlar?
N. : Tam değil. Sık ormanlıklardaki sığınaklarda üretiliyorlar.
S. : Malzemeyi nasıl tedarik ediyorlar?
N. : Hepsi küçük botlarla taşınıyor. Karayolu kullanılmıyor. Narkotik güzergahtan en ağır dizel motorlar bile ormana taşınabiliyor. Bu özel durumun çok mühim bir sorusu var: Hiçkimse farketmeden bu işi nasıl başarıyorlar? Bilmiyorum"
S. : Peki sonra?
N. : Bu sorunun cevabını bilmeyi ve hepsini yok etmeyi çok isterdim.
S. : Denizaltıları kim tasarlıyor? Askeri uzmanlar mı? Denizaltı tasarımcıları mi?
N. : Denizcilikle ilgili teknik bilgilere sahip, yat tasarımıyla ilgilenen, değişik ülkelerden insanlar bunlar. Uyuşturucu gangsterlerine bu işi yerinde bir kere yaparak göstermek kafi. Ondan sonra kendileri de yapabilirler.
S. : Meksika Başbakanı Felipe Calderon'un Kokain baronlarına uyguladığı baskının denizaltılı uyuşturucu trafiğine bir etkisi olmuyor mu?
N. : Denizaltılar Meksika'ya varmak yerine, daha önceden duruyorlar. Honduras'a kadar yüzüyorlar yada Guatemala'ya kadar. Bu noktalardan sonra uyuşturucu karayoluyla taşınıyor.
S. : Amerika'ya nasıl getiriliyor?
N. : Kamyonlarla, arabalarla, insanların karnında. Küçük miktarlarla taşınıyor. Uçaklarda, insanların bavularında. Bir kilo buraya, beş kilo oraya, 50 kilo başka tarafa" Kokain Batı Afrika'dan Fas ve Cezayir'i aşarak nasıl Avrupa'ya taşınıyorsa, öyle" İspanya'ya geldikten sonra Frankfurt'a ulaşması zaman almıyor.
S. : Avrupa'daki Kokain ticareti nasıl gelişiyor?
N. : Son beş yıldır ciddi oranlarda Kokain akışı ve tüketimi söz konusu. Merkezi Amerikan eyaletleri uyuşturucu ticaretini ayakta tutan rüşvet sektörüyle, bu problemi ortadan kaldıramayan yönetim ve Hukuk sistemleriyle mücadele ediyorlar. Ancak bu eyaletler Batı Afrika'dan ışık yılı ilerideler. Karteller Meksika'da olan bitenleri gördükleri zaman Batı Afrika üzerinden Avrupa'ya uzanan yol uygun bir alternatif olarak çıkıyor ortaya.
Eminer K. Arslaner / TIMETURK