Mehmet Altan'ın köşe yazısı
Dere yatağında bomba bulunur mu?
Dün bizim gazetenin manşetindeki "Özel Harp Çetesi" vurgusunun hemen altındaki cümle neydi?
Ben hatırlatayım:
Eski özel harpçinin evinden Cumhuriyet saldırısında da kullanılan 27 el bombası ve çok sayıda patlayıcı çıktı."
Bence cümledeki şifre şu:
"Cumhuriyet saldırısında da kullanılan..."
Yani Danıştay saldırısı öncesinde Cumhuriyet Gazetesi"ne atılan bomba.
Bu bombaların askeri menşeili olduğu belirlenmiş ama bu haber Cumhuriyet"te yer almamıştı. Ben de geçen mayıs ayının sonunda "Cumhuriyet Gazetesi"nin görmediği haber" başlıklı bir yazı yazmıştım. Bir bölümü şöyleydi :
"Çankaya seçimleri arifesinde Türkiye"yi müthiş bir kaosun ortasında bırakmak isteyen provokasyonlar zincirinin ilk halkasını Cumhuriyet gazetesine üst üste atılan bombalar oluşturdu. Son bombalardan iki gün sonra da Danıştay"a kanlı bir saldırı gerçekleşti.
Sanki "düğmeye basılmış" gibi bu provokasyonlar ertesinde "laik cumhuriyet elden gidiyor" avazeleri altında bir tezgâh da harekete geçti. Ortalık toz duman oldu.
Bu saldırıların ve cinayetlerin faillerini bulmak ve hukuksal bir titizlikle cezalandırmak yerine muazzam bir psikolojik harp başladı.
Habercilik ve hukuk hiçe sayıldı. Gözü dönmüş bir fanatik militanlık ortalığı sardı.
Halbuki, ortada bazı gerçekler vardı.
Ben bu gerçeklerden birini, 28 Mayıs tarihli Hürriyet"in 29. sayfasında okudum. "Cumhuriyet gazetesi bombaları ordu malı" başlıklı habere göre Makine Kimya Endüstrisi, Emniyet"e gönderdiği 19 Mayıs tarihli cevabi yazıda, Cumhuriyet"e atılan üç bombanın Kara Kuvvetleri"ne ait olduğunu bildirmişti.
Aynı gün Cumhuriyet"e baktım. "Danıştay baskınına ilişkin hükümet kaynaklı iddialar, kanıtlarla desteklenmiyor" üst başlığının altında iri puntolarla "senaryo çöktü" manşeti atılmıştı.
Gazeteye atılan bombaların ordu malı olduğuna dair ise tek satır bile yoktu.
Bir gün sonra Sabah Gazetesi, "Ordu malı bombalar" haberini kovalayarak 25. sayfasının manşetine taşıdı. "Kara Kuvvetleri bomba soruşturması başlattı" başlıklı haberde, bombaların hangi tarihlerde Kara Kuvvetleri"ne verildiği belirtiliyordu. Birinci bomba 1978"de, ikinci ve üçüncü bomba 1985"te verilmişti.
Kara Kuvvetleri, bombaların karargâh dışına, hangi tarihte ve kimlerce çıkarıldığını araştırıyordu. Aynı günkü Cumhuriyet"te, kendine atılan bombaların menşei resmen belli olmuş olmasına rağmen soruşturma haberi de yoktu.
Soruşturmalar, Danıştay saldırısını yapan Alparslan Arslan"ın Cumhuriyet"e bomba attığını da sergiledi. Sanık bunu itiraf etti.
Cumhuriyet gazetesi, "kendilerini bombalayan Danıştay sanığının elinde askeri bombaların ne aradığını" sormadı. "Laik Cumhuriyet" sloganı altında, siyasal bir söylemi tercih etti. Cumhuriyet okuyucuları, gazeteye atılan bombalarla ilgili gerçeği öğrenemedi."
Baktım,bu sefer Cumhuriyet bu yeni bomba haberini ancak üçüncü sayfanın altında mahçup bir şekilde görmüş... Halbuki gazeteye yapılan saldırının ipucu olabilecek böyle bir gelişmeyi birinci sayfadan görmeleri daha normal olmaz mıydı? Cumhuriyet"e atılan askeri bomba meselesi, avukatların talebine rağmen Danıştay baskını davasında da nedense pek kurcalanmadı.
Mahkeme soruşturmanın derinleştirilmesi önerisini red etti. Bu son gelişme, Cumhuriyet"e atılan bombanın ve Danıştay baskınının aydınlanmasında yeni bir basamak olabilir.
Bundan önce soruşturma derinleşememişti.
Sadece yeniden tazelenen bir ilişkiler ağı ortalığa dökülmüş, sonrası gelmemişti.
Dün medya, eski Özel Harpçi bomba sanığının da o ilişkiler ağı içinde olduğunu belgeleriyle birlikte yeniden hatırlatıyordu...
***
Baskında ortaya çıkanlar ilgili star"ın bilgileri şöyleydi: "Baskında gecekondunun çatısında 18"i Makine Kimya Endüstrisi... Altısı NATO... Ve üçü de Alman yapımı 27 savunma tipi el bombası...
Ve yine MKE yapımı TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi." Haber şöyle devam ediyor: "Gözaltına alınan ev sahibi Mehmet D"nin bombaların Astsubay Oktay Y"ye ait olduğunu söylemesi üzerine özel kuvvetlerden emekli Astsubay Oktay Y. gözaltına alındı."
***
Peki gözaltına alınan emekli asker ne demiş?
Onu da haberden okuyalım:"Bu bombaları ben Hasdal Askeri Kışlası"nın arkasında bulunan dere yatağında buldum."
Orada "askeri çöplük" varmış.
***
Dere yatağındaki askeri çöplükte böyle yüklü bir cephanelik bulunur mu? Askeri çöplüğü karıştıran herkes bombaları alıp gidiyor mu?
Cumhuriyet"e atılan bombalarla ilgili ne hukuki ne de idari soruşturmadan sonuç alınamadı.
Bakalım bu gelişme de çöplüktekiler gibi unutulup gidilecek mi?
Yoksa ağ olduğu gibi çekilecek mi?
mehmetaltan@stargazete.com
(Star)