SKY360 televizyonunda Cengiz Özdemir'in sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dershanalerin dönüştürülmesi konusunda yarın Bakanalar Kurulu'nda bir sunum yapacaklarını söyledi.
Cengiz Özdemir'in dershaneler kapatılacak mı? Sorusunu yanıtlayan Nabi Avcı şunları kaydetti:
"Şimdi terminolojiden başlayarak adım adım gideyim. Bir defa ortada henüz yasa tasarısı yok. Çünkü bir şeyin yasa tasarısı olabilmesi için biliyorsunuz Bakanlar Kurulu'na gelmesi ve Bakanlar Kurulu'nun Meclis'e bunu bir tasarı olarak kanun teklifi olarak getirmesi gerekir. Daha doğrusu, parlemenetoda iki yasalaşma süreci var. Bir, milletvekilleri tarafından verilen öneriler üzerinden yapılan yasalar, bir de hükümetin verdiği öneriler var. Bunlara da tasarı diyoruz. Yani bir metnin yasa tasarısı olabilmesi
için Bakanlar tarafından görüşülüp kararlaştırılıp Bakanlar Kurulu tarafından Meclis Başkanlığı'na gönderilir.
ŞUANKİ METİN NEDİR?
Şuanki ortalıkta dolaşam metin değil metinler bu konuda hazırlanacak olan kanun tasarısı için yapılan ön hazırlıkların müsveddeleri. Bizde zaten onun için o açıklamayı yapma ihtiyaçı duyduk. Yani Milli Eğitim Bakanlığı'nın "evet biz şimdi bu konularda netleştirdik düşüncelerimizi. Şimdi bunu alıp Bakanlar Kurulu'na götüreceğimiz metin budur" denilebiliecek bir metin üzerinden yürümüyor bu tartışmalar. Şimdi böyle bir yasal hazırlık içine girdiğiniz zaman pek çok yerden size pek çok öneriler gelir. Hele bu kadar geniş kitleyi ilgilendiren bu kadar çok paydaşı ilgilendiren bir yasa çalışması ön hazırlık sürecinde pek çok STK'dan, bürokrasinin farklı kademelerinden, farklı genel müdürlüklerden, farklı bakanlıklardan. Çünkü bir bakanlığı ilgilendiren bir çalışmalar da olmadığı için. Bunların içinden sizin benimsedikleiriniz olur benimsemedikleriniz olur.
Zaman gazetesinin "Eğitime Büyük Darbe" başlıklı haberine mesnet teşkil eden taslak bizim "evet az çok nihai taslağımız budur" diye hazırladığımız dosyada olmayan unsurlar içeriyordu. Olan ve olmayan unsurlar var. Olan ve olmayan unsunlar içerisinde demek ki bu arakadaşalarımızın elinde hem bize ulaştırılan farklı metinler var. Bizim benimsemedimiz, kaile almadığımıız, hayır bu uygun değil diye kenara bıraktığımız metinler var ellerinde. Hemde nihai taslağımız var ellerinde.
TASARI YARIN BAKANLAR KURULU'NDA
Muhtemelen yarın biz onu (yasa tasarısını) Bakanlar Kurulu'na şunma şanşımız olacak. Bir sunum yapacağız. Bakanlar Kurulu'nda bir bu işin bugüne kadarki gelişini değerlendirmelerini, Bu konuda yapılabilecek yasal düzenlemeler konusunda bakanlığımızın görüşünü Bakanlar Kurulu'na arz edeceğiz."