ABD’deki Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi CIA’in Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, Türkiye’de yaşanan krizden“dış güçlerin” sorumlu tutulmasına devam edilmesi halinde Washington ile Ankara arasındaki ilişkilerin daha da gerginleşebileceği, Washington’un bir noktada “artık yeter” diyebileceği iddiasında bulundu.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Henri Barkey, hükümetin ve hükümete yakın kesimlerin, 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından ortaya çıkan siyasi krizde, dış güçlerin, özellikle Amerika’nın ya da İsrail’in parmağı olduğu yönündeki suçlamalarına işaret etti. Barkey’ye göre, bunlar hiçbir şekilde kanıtlanamaz iddialar ve bu iddiaların devam etmesi durumunda kriz daha da büyüyebilir, Washington da bir noktada “artık yeter” diyebilir.
“AMERİKA’NIN TÜRK HÜKÜMETİNE ÇOK YARDIMI DOKUNDU”
Henri Barkey, “Amerika, Türkiye’nin en büyük müttefiki ve Türk hükümetine çok yardımı dokundu. Bunun ardından hükümet, kendi yandaşlarını Amerika aleyhine döndürdü ve her türlü korkunç şeylerle suçladı. Bu söylediklerini destekleyemezler, çünkü hiçbir kanıta dayanmıyor” diye konuştu.
“SEÇİMDE AKP’NİN OYLARI YÜZDE 42 CİVARINA DÜŞERSE…”
Yaşananların, ilişkilerin gerilemesine giden sürecin daha başlangıcı olduğunu söyleyen Barkey’e göre 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, Türkiye siyasetinde çok önemli bir gösterge olacak. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin oylarının yüzde 42 civarına düşmesinin, Türkiye’de daha aktif bir muhalefet oluşmasına neden olabileceği öngörüsünde bulunan Barkey, iktidar partisinin yerel seçimlerde kaybedebileceği az miktarda oyun bile, CHP ve MHP gibi muhalefet partilerini daha da cesaretlendireceğini düşünüyor.
TÜRK DEMOKRASİSİ “İKİ ADIM İLERİ, İKİ ADIM GERİ”
Henri Barkey, Türk demokrasisi için “iki adım ileri, iki adım geri” nitelemesini yaparken özellikle askerlerin, siyasetten çektirilmesini Türkiye’nin başarı hanesine yazmakla birlikte “Askerler artık o kadar güçlü değil, ama artık Başbakan ve tek bir parti, gereğinden fazla güçlendi. Bir şekilde toplum içinde bir denge oluşturulması gerekiyor. Bunu da yapmanın tek yolu birbirine saldırmaktan değil, anayasal reformdan geçer” görüşünü diye getiriyor.
“YABANCILARA, YAHUDİLERE VE BATI’YA DÜŞMAN”
Bu arada, Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi CIA'nın Türkiye uzmanlarından Henri Barkey, hafta içinde Washington’daki Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda katıldığı, Türkiye’deki siyasi krizle ilgili toplantıda, son dönemde Türk televizyonlarını ve gazetelerini çok sık izlediğini, kesintisiz bir şekilde “yabancı düşmanı, Yahudi düşmanı ve Batı düşmanı” yayınların yapıldığını ve bu konuların konuşulduğunu söyledi.
BABACAN’I ELEŞTİRDİ
“Erdoğan’a sadık olduğunuzu göstermenin yolu bir komplo teorisi olduğunu iddia etmekten geçiyor” görüşünü de öne süren Barkey, hükümet-yargı kavgasını“mini darbe var” sözleriyle yorumlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı eleştirdi, Babacan’ın gerçekte inanmadığı bir iddiayı “mini” ifadesiyle süsleyerek Başbakan’ın tepkisini çekmekten kaçındığını öne sürdü.
Odatv