Dilipak’tan Babacan’a 40 Soru

Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, AKP’den istifa eden ve yeni parti kuracağını ilan eden Ali Babacan’a bugünkü köşesinden 40 soru yöneltti.

Bizim Abdurrahim Karakoç’un bir şiiri vardı, “HASANA MEKTUPLAR” diye ve bu şiir şöyle başlıyordu: “Ha Hasan’a, ha sana!” Yani bu ve benzer sorular, sadece Babacan’a değil, siyaset yapmak isteyen herkese. Erdoğan, Bahçeli, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu fark etmez.

Bu soruların %50’sini doğru cevaplarsanız “oyum sizin” diye de bir garanti yok. Bu soruların %99’unu yanlış, birini doğru cevaplasanız, o bir noktada sizinle beraber olacağım. %99’unu doğru cevaplasanız, bir “yanlış”ınız olsa o konuda sizin yanınızda olmayacağım. Tabii dikkat edeceğim, “ağuyu altın tas içre sunup bal’a karıştırıyor”lar mı! Doğru cevap, “balıkçının oltasına taktığı yem” mi diye düşüneceğim.

Çoğu doğru cevap olsa, en doğrusunu, çoğu büyük ölçüde yanlış olsa, o zaman da en az yanlış olanı seçeceğim. Eğer ben katılmayınca yine biri seçilecekse, o zaman “ehveni şer” tercihimdir. En kötüye karşı daha ehven olanı “kerhen” desteklerim! Bilirim “en iyi iyinin düşmanıdır” bu gibi durumlarda.

Bu yeni oluşumun “alameti farikası”, yani kendini ötekilerden ayırt etmeye yarayacak, farklılığı ne? Niçin ortaya çıkıyorlar buyurun size 40 soru!:

1-Alamet-i farikanız nedir?

2-Kudüs konusundaki politikanız nedir? İsrail, Siyonizm konusunda ne düşünüyorsunuz?

3-İslam Ülkelerine bakışınız? Türk Dünyası, Arap Ülkeleri ile ilişkilere ilişkin politikanız ne olacak?

4-Suriye, Irak, İran politikası…

5-15 Temmuz ve FETÖ’ye bakışınız nedir?

6-ABD, İngiltere AB, NATO ilişkiler nasıl olmalı?

7-Kürt politikanız, HDP ve PKK, PYD karşısında tavrınız ne olacak?

8-Faiz, daha doğrusu Riba konusundaki politikanız ne olacak?

9-Aile, kadın ve gençlik politikanız nedir? Mesela İstanbul Sözleşmesine nasıl bakıyorsunuz?

10-Homoseksüeller, Lezbiyenler, cinsiyet tartışmaları karşısında nerede duruyorsunuz?

11-McKinsey ve benzeri örgütler karşısında duruşunuz nedir?

12-Ermenistan ile ilişkiler konusundaki politikanız…

13-Kıbrıs ve Yunanistan’la ilişkiler, Ege ve Doğu Akdeniz politikanız nedir?

14-Rusya ve Çin’le ilişkiler konusunda ne düşünüyorsunuz? Mesela Türkiye Şanghay’a üye olmalı mı?

15-BM, Güvenlik Konseyindeki daimi 5 üye konusunda ne düşünüyorsunuz?

16-Tarım politikası nasıl olmalı? Önceliğiniz ne olacak?

17-Türkiye, kendi üretene kadar şimdilik Patriot mu almalı, S-400 mü? Siz mesela S-400 konusunda bu kadar ısrarlı olur mu idiniz?

18-Sizi en çok ifade eden kavramlar hangileri: Ümmet, Millet, Ulus, Liberalizm, Sosyalizm, Sağ, Sol, Demokrasi, İnsan Hakları, Şeriat, Vahdet, Modernizm, Laiklik, Milliyetçilik, Adalet, Barış, Hürriyet, Laiklik, Sekülerizm, Eşitlik, İnkılabçılık, Halkçılık, Devletçilik, Serbest piyasa, Karma ekonomi, Rasyonalizm Determinizm, Pragmatizm, Sufizm, Anadoluculuk…

19-Sivil toplum, siyasal toplum ilişkileri nasıl olmalı? Sivil toplum siyasal toplumun arka bahçesi ya da siyasete sıçrama tahtası olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

20-Özerk kuruluşların özerkliklerinin sınırı ne olmalı?

21- Af konusunda ne düşünüyorsunuz? Af çıkaracak mısınız, FETÖ davalarına bakışınız…

22-Etnik sorunlara bakışınız nedir?

23-Kültür-Sanat politikanız ne olacak?

24-Media ile ilişkiler ve basın özgürlüğüne bakışınız ne olacak?

25-Kalkınmada önceliğiniz? Mesela bilişim sektörü ve otomotiv sektörü ve otomobil üretimi, kenevir konusuna bakışınız nedir?

26-Türkiye’nin Nükleer santral, teknoloji, silah üretimine yaklaşımı ne olmalı? Mesela Nükleer enerji ile çalışan uçak gemisi, Nükleer denizaltımız olmalı mı? Eğer olmasın diyorsak İncirlik’te olduğu söylenen Nükleer silahlar konusunda ne düşünüyorsunuz?

27- Kadim medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da, İslam ve Ortodoksluk konusu ile ilgili bir tasavvurunuz var mı?

28-Eğitim politikanız nedir? Müfredat değişikliği için ne düşünüyorsunuz? Resmi din, resmi tarih ve resmi hayat bilgisi konularına bakışınız nedir?

29-Diyanet özerk olmalı mı? Hilafet mana ve mefhum olarak Cumhuriyet ve TBMM’nin mana ve mefhumunda mündemiç olduğuna göre, bu konuda bize düşen yasal bir sorumluluk söz konusu mu? Bu çerçevede Hilafet fonu ile kurulan İş Bankası’nın statüsünde bir değişiklik olmalı mı?

30-Kemalizm resmi ideoloji olarak kalmalı mı ve anayasanın başlangıç bölümü bu anlamda sizin açınızdan hukuki bir sorun oluşturuyor mu?

31-Başkanlık sistemi devam etmeli mi, anayasada yapılması gereken size göre değişiklikler neler?

32-Sağlık ve sosyal güvenlik politikanız ne olacak? Engelliler ve emekliler için ne düşünüyorsunuz?

33-Parti programlarında, bakanlıklarla ilgili bir bakış açısı sunulur; Kadın, Çocuk, Gençlik, Şehircilik, Bilim-Sanayi, Dış politika, Tarım vs. Peki, gelecek tasavvurunuz ne? Sizin de 2023, 2071 gibi geleceğe ilişkin bir bakış açınız olacak mı?

34-Siz göçmenler sorununu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

35-Bitcoin ya da altın karşılığı sanal para konusunda ne düşünüyorsunuz?

36-Yapay zeka, Humonoid, Siborg GENOM, Genomikler konusunda ne düşünüyorsunuz?

37-Türkiye’yi, İslam dünyası, Türk dünyası, ön Asya’nın, bilim ve sanat merkezi olarak dizayn etmeyi, 3 kıtanın kesiştiği bir yer olarak (AVRASYAFRİKA)’nın basın ve sanat, ticaret açısından burayı global bir merkez olarak inşa etmeyi düşünür müsünüz?

38-Jeo Politik, Jeo Stratejik bir merkez olarak Osmanlı Milletler topluluğu, Doğu Roma sizin için özel bir anlam taşıyor mu? İpekyolu ve D8 bumerangının kesişme noktasındaki en önemli kavşak noktası olarak, bu konumla ilgili bir hayaliniz var mı? Osmanlı, Bizans ve Rum meselesine bakışınız nedir?

39-Uzay teknolojisi konusunda ne düşünüyorsunuz?

40-Adalet konusunda ne düşünüyorsunuz, anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmeler, değişmesi gereken yasalar, yönetmelikler ne olacak? 

Belki daha onlarca soru mümkün. Ama bir çırpıda, ilk akla gelen sorular, sorunlar bunlar. Kuşkusuz esnaf, işçi, emekli, engellinin daha bir sürü sorusu, sorunu var. En çok merak edilen konuların başında yolsuzluk ve geçim derdi var. AK Parti geldiğinde, devlet küçültülecek hayali vardı, oysa devlet daha da büyütüldü. Bürokrasi güçlendi. Başkanlık sistemine ilişkin itirazlar gelmeye başladı. Bu alanda ne gibi düzenlemeler yapmak gerekiyor!? Neyse bugünlük bu kadar. Selâm ve dua ile.

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Bize yalan Söylediler
Mücahit Gültekin: Suriye Tartışmaları, "Kökü Dışarıda Olmak" Söylemi ve Politik Hafıza Üzerine
Abdurrahman Dilipak: Suriye İsrail’le karşı karşıya gelirse!
Abdurrahman Dilipak: Suriye’deki halk devrimine nasıl bakıyorum
Abdurrahman Dilipak: Allah’a ve ahiret gününe inanmak!