Dış Medyada AKP Zaferi

Dünya televizyonları AKP'nin seçimi bu oranla almasını"deprem" olarak nitelendirdi.

Dünya televizyonları AKP'nin seçimden zaferle çıkmasını 'deprem' olarak nitelerken Türkiye'deki mücadelenin bitmediğini vurguladı.
BBC: Türkiye'de kökeni siyasi İslama dayanan iktidar partisi AKP seçimleri açık farkla kazandı. AKP sersemletici bir zafere imza attı ve hala bu partinin laik sisteme tehdit olduğuna inananların açıkça azınlıkta olduğu ortaya çıktı. Zafer konuşmasında milli birlik için çalışmayı vaad eden Başbakan Erdoğan, partisinin Türkiye'nin AB'ye katılması arzusunun takipçisi olacağını söyledi. Oylama cumhurbaşkanlıı adaylığına dair tartışmaların ardından Türkiye'deki laik gelenek için sınav olarak görülüyordu.
CNN: Türkiye'nin iktidar partisi AKP genel seçimleri ezici bir çoğunlukla kazandı. İş âlemiyle yakın ilişkileri olan merkez sağcı AKP, ikinci beş yıl için tek başına iktidar oldu. Türkiye'nin 53 yaşındaki en popüler siyasetçisi Erdoğan, güçlü ordu dahil laik elitlerin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanlığı makamına oturtma seçimini engellemesi üzerine erken seçim çağrısı yapmıştı. Laikler AKP'nin Türkiye'de din ve devlet işlerinin keskin şekilde ayrılmasına dayalı yapılanmasının altını oymak istediğini söylüyor. AKP bunu reddediyor. Türkiye Müslüman dünyada pek az bulunan yeni demokrasilerden birisi. Erdoğan AB'nin Türkiye'ye geçit vermeyeceğine dair şüphelere rağmen birliğe katılmak için ihtiyaç duyulan ekonomik, sosyal ve siyasi reformlar vaat ediyor. Yeni Türk hükümetinin ABD'nin giderek daha fazla kaygılandığı önemli bir konuda, orduyu PKK'yla mücadele için Kuzey Irak'a gönderip göndermeme konusunda karar vermesi de gerekecek.
FOX NEWS: Türkiye'nin İslami kökenli iktidar partisi seçimleri kazandı. Parlamentonun ilk işlerinden birisi cumhurbaşkanını seçmek, Kuzey Irak'a yönelik olası operasyon için karar vermek olacak.
TF1 TELEVİZYONU: Erdoğan AKP'sinin depremi. Yüzde 90'lık bir katılımla, ılımlı İslamcılar kelimenin tam anlamıyla halkın oyuyla ezici bir çoğunlukla iktidara geldi. Bununla birlikte cumhurbaşkanını tek başına seçmek için yeterli sayıda vekilleri olmayabilir. Bilek güreşi kesinlikle bitmedi. Bu sonuçlar hâlâ, Türkiye'deki krizin bittiği anlamına gelmeyebilir ama zafer, AKP'nin öngördüğünden bile daha güzel.
EL CEZİRE: Yeni AKP hükümeti aralarında cumhurbaşkanlığı seçimi, Güneydoğu'daki şiddet ve İslam'ın toplumdaki rolüne dair bir dizi çetrefilli konuyla karşı karşıya kalacak. Kürt ayrılıkçı şiddetiyle başedilmesi, ordunun Kuzey Irak'a yollanıp yollanmaması gibi ABD yönetimini giderek kaygılandıran konularda da karar verilmesi gerekecek.

Times gazetesi, milyonlarca seçmenin, tatillerini yarıda kesip sandık başına gitmesini başlığına çekmiş.

Times gazetesine göre, "Erdoğan'ın zaferinin boyutları; orduya, yargıya, bürokrasiye ve ana muhalefet partisine güçlü bir mesaj verdi. Kuşkusuz, bu ezici zafer, önümüzdeki haftalarda cumhurbaşkanlığı adayını açıklamaya hazırlanan Erdoğan'ı cesaretlendirecek."

Gazete ayrıca "seçmenlerin temelde sol görüşlü bağımsız adayları ve güneydoğuda güçlü Kürt bağımsızları da parlamentoya sokma kararı aldığını" aktarıyor.

Times'da Michael Binyon imzalı analizde ise bu seçimin, "laik devletin kurucusu Atatürk'ün ölümünden bu yana en önemlisi" olduğu yorumu yapılıyor ve "Müslüman dünyasında da siyasi İslamın verdiği bir sınav olarak algılandığına" dikkat çekiliyor.

Daily Telegraph'a yazan Amberin Zaman'ın haberinde, ilk kez oy kullanan üç milyon seçmen bulunduğuna dikkat çekiliyor. Haberde ayrıca diğer gazetelerde de göze çarpan, seçimin ekonomik etkilerine vurgu yapılmış.

Asıl çekişmenin, bugüne dek ordunun desteğiyle refah ve iktidar elde etmiş bürokrat ve sanayiciler kesimi ile AKP döneminde kuvvetlenen, siyasette söz hakkı arayan, yeni ve kırsaldan gelen işadamları sınıfı arasında olduğu vurgulanıyor.

Daily Telegraph, AKP'nin yoksulların yararına izlemiş olduğu ekonomik politikalarının da altını çiziyor.

Independent gazetesi "Türkiye'de İslamcı hükümetin seçim zaferi" başlığıyla bu durumu, "ordunun siyasete müdahalesi karşısında halkın tepkisi" olarak yorumluyor.

Gazeteye göre "çoğu uzman, Türkiye'de son dönemde ordu ile hükümet arasında yaşanan gerginliğin temelinde, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayını, muhalefetle tartışmayı reddetmesinin yattığı" görüşünde.

"Ancak yine de" diyor, Independent, "AKP'nin oy oranını artırmasına rağmen, parlamentodaki milletvekili sayısında tanık olduğu düşüşün, mecliste daha az zıtlaşmasını getirip getirmeyeceğini, bekleyip göreceğiz."

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Acar Medya Nifak Çetesini İfşa Etti (VİDEO)
Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine