Dışişleri Bakanlığı, IŞİD tarafından rehin tutulan konsolosluk görevlilerinin sağlık durumlarının iyi olduğunu belirterek, hasta bebek için Türkiye'den doktor gönderildiği yönündeki iddiaları da yalanlandı.
Dışişleri Bakanlığı yetkilerinden alınan bilgiye göre; Musul-Bağdat karayolunun IŞİD tarafından ulaşıma kapatıldığı bilgisi verildi. IŞİD'in şuana kadar ele geçirdiği bölgeler dışında herhangi bir başka ilerleme kaydedemediği ifade edildi.
IŞİD'in elinde bulunan Türk rehinelerden birinin rahatsızlandığı ve Türkiye'den doktor gösterildiği iddialarına da cevap veren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, böyle bir konunun olmadığının altını çizdiler. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun rehin alınan Türk vatandaşlarının aileleri ile bir araya geldiği sırada, 'Rehin tutulan Türk vatandaşlarının durumlarının iyi olduğu ve sağlık durumlarında bir sıkıntı olması durumunda doktor çağrılarak tedavi ettirildiği' yönünde açıklamalarda bulunduğunu dile getiren yetkililer, çıkan haberlerin asılsız olduğu ve bu haberlerin doğru olmadığı vurgulandı.
MİT'in Musul konsolosluğuna yapılan baskın ile ilgili daha önceden bilgi verdiği ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin buna önlem almadığı yönündeki iddialara da cevap veren Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı'nın MİT ile sürekli olarak koordineli çalıştığı ve bilgi akışında bir sorun yaşanmadığı kaydedildi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Musul konsolosluğunda 'kadrosuz işçi' çalıştırıldığı yönündeki iddiaları da yalanladı. Türk büyükelçiliklerinde ve konsolosluklarında kadrosuz işçi çalıştırılmadığını ve devletin sadece o bölgelerde yetersiz kalan personel için hizmet alımı yaptığı ifade edildi. Yetkililer, bunun kadrosuz işçi değil hizmet alımı olduğunu söylediler.
Irak'a AFAD tarafından yardımların devam ettiğini sözlerine ekleyen yetkililer, Türkiye-Irak sıfır noktasına bir depo yapılarak yardımların buradan sağlandığını söylediler. Türk Hava Yolları'nın da uçuşlarına devam ettiğini dile getiren yetkililer, 9 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye'den Irak'a giden araç sayısı bin 672 olduğu ve Türkiye'ye giriş yapan araç sayısının bin 932 olduğunu kaydettiler. Türk Hava Yolları ile Türkiye'ye 26 bin 357 kişinin 11 Haziran-9 Temmuz tarihinde geldiğini ve Türkiye'den Irak'a gidenlerin sayısının ise 21 bin 52 kişi olarak açıklandı.
Karayolu ile Türkiye'den Irak'a 98 bin 304 kişinin geçiş yaptığını açıklayan yetkililer, karayolu ile Irak'tan Türkiye'ye 112 bin 616 kişinin giriş yaptığını söylediler.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın Irak'a yardımların ulaşmadığı yönündeki iddialarına da cevap veren yetkililer, AFAD ve Türk Kızılayı tarafından götürülen yardımların Irak'a ulaştığı yönünde görüntülerin yayınlandığını ve iddianın kesinlikle asılsız olduğuna dikkat çekildi.
Musul'da gerçekleştirilen konsolosluk baskının da rehin alınanların 49 sayısının daha az olduğu yönündeki iddialara ise yetkililer, 31 özel harekatçının, 9 personel, 3 eş ve 2 bebek ve 4 vatandaşın bulunduğunun altı çizildi. Yetkililer, Musul'daki konsolosluk görevlileri ile sürekli temas halinde olduklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söylediler.
Irak'ta rehin alınan şoförler içinde kesinlikle bir fidye ödenmediğini sözlerine ekleyen yetkililer, IŞİD'e şoförlerin bırakılması için kesinlikle bir fidye ödemesinin yapılmadığının altı çizildi.