Diyanet 20 milyar liralık çeki yırttı

Diyanet İşleri Başkanlığı 20 milyar liralık büyüklüğü olan faktoring sektörünü bloke edecek bir görüş verdi. ‘Çeki vadesinden önce düşük bedelle satmak caiz değil’ dedi.

Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun çek ve senetler hakkındaki fetvası finans sektöründe şok etkisi yarattı. Kurul, Perşembe günü yaptığı açıklamada, çek ve senetlerin vadesinden önce bedeli üzerinden pazarlık yapılarak bozdurulmasının din açısından uygun olmadığını bildirdi.
 
Din İşleri Yüksek Kurulu, “Alacaklı durumda olan kişi, elindeki çek veya senedi daha düşük bir bedelle vadesinden önce banka gibi tüzel kişilere ya da üçüncü şahıslara satmak isterse bu işlem de caiz olmaz. Zira bu işlemde, aynı cins kaydi paranın nakdi parayla fazla miktarda mübadelesi söz konusudur. Bu muamele ‘ribe’l-fadl/fazlalık faizi’ olarak değerlendirilmektedir” açıklamasını yaptı.
 
Ekonomiyi etkileyecek
 
Diyanet’in bu açıklaması bankacılık ve faktoring sektöründe şok etkisi yarattı. Çünkü bankaların ağırlıkta olduğu faktoring sektörü alacakları vadesinden önce tahsil ederek, şirketlere nakit akışı sağlayan bir sistem üzerine kurulmuştu.
 
Gelişmeleri VATAN’a değerlendiren Faktoring Derneği Başkanı Zafer Ataman, “Bu açıklama bizi şaşırttı. İşimizi uluslararası standartlarda ve yerel hukuka uygun bir şekilde yapıyoruz. BDDK ve ilgili kurumlar tarafından denetleniyoruz. Türkiye gibi işletme sermayesi sıkıntısı yaşanan bir ülkede önemli işler yaptığımızı düşünüyoruz” dedi ve ekledi: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu açıklaması sadece faktoring sektörünü değil, bankacılık sektörünü de olumsuz yönde etkileyebilir. Faktoring şirketleri olarak her sene 4 milyar dolarlık ihracata katkı sağlıyoruz. Böylesine önemli bir konuda keşke Türkiye Bankalar Birliği ve Faktoring Derneği’nin de görüşü alınsaydı.”
 
Faktoringçi patronlar
 
Faktoring sektöründe Türkiye’nin önde gelen işadamları faaliyet gösteriyor. Ahmet Nazif Zorlu Zorlu Faktoring ile boy gösterirken, Yaşar Holding Yaşar Faktoring, MNG Holding MNG Faktoring, Doğan Holding de Doğan Faktoring tabelasıyla hizmet veriyor. Altınbaş Holding de Creditwest Faktoring ile müşterilerine ulaşıyor. Bunun dışında banka sahibi olan Mustafa Koç, Ferit Şahenk, Hüsnü Özyeğin ve Turgut Yılmaz da bu alanda müşterilerine hizmet veriyor.
 
Faktoring şirketlerinin ciro hedefi 250 milyar $
 
Bu yılı 50 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedefleyen faktoring sektörünün hedefi önümüzdeki 10 yıllık dönemde 250 milyar dolara ulaşmak.
 
15 banka faaliyet gösteriyor
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 15 bankanın faktoring sektöründe faaliyet gösteren iştiraki bulunuyor. Banka iştiraki olan bu şirketler sektörde önemli bir ağırlığa sahip. Faktoring şirketi olan bankalar şunlar: Anadolubank, Burgan Bank, Denizbank, Fibabank, Finasbank, Garanti Bankası, Halk Bankası, HSBC, ING Bank, İş Bankası, Şekerbank, TEB, Tekstilbank, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü