Doğan Grubuna Cezada TÜSİAD'ın Tarafı

Doğan Yayın Holding'e kesilen ve faiziyle 914 milyon lirayı bulan vergi cezasına, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan ilginç bir yorum geldi.

Gelirler İdaresi tarafından Doğan Yayın Holding'e kesilen ve faiziyle 914 milyon lirayı bulan vergi cezasına, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'dan ilginç bir yorum geldi.

Aynı zamanda Doğan Grubu Yönetim Kurulu üyesi olan Yalçındağ, verilen cezaya çok üzüldüğünü belirterek, "Biz işadamıyız, görevimiz istihdam etmek, vergi cezası yemek, haksız yere suçlanmak. Tüm bunlara rağmen, çok da karamsarlığa kapılmayın, adalete ve hukuk sistemine inanın demek, işimiz bu; hem sopa yemek, hem de yatırım yapmak." açıklamasında bulundu. Yalçındağ, vergi cezasına gerekçe olarak gösterilen raporun 'adil' olmadığını öne sürdü.

Toplantı hakkındaki izlenimlerini gazetecilerle sohbet toplantısında açıklayan Yalçındağ, Doğan Yayın Holding'e Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kesilen vergi cezasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yalçındağ'ın gündeme getirdiği, faiziyle 914 milyon lirayı bulan vergi cezasına karşılık Maliye Doğan Grubu'ndan teminat istemişti. Doğan Yayın Holding'in üç kez ayrı ayrı gösterdiği teminatların reddi üzerine holdinge haciz uygulaması devam etti. Aynı zamanda Doğan Grubu Yönetim Kurulu üyesi olan Yalçındağ, "TÜSİAD Başkanı olarak söyleyebilirim ki Doğan Grubu'na kesilen cezayla ilgili rapora bakıp da 'bu rapor adilane bir rapordur, bu rapor doğrudur' diyen tek bir vergi uzmanı, işadamı bulamazsınız." iddiasında bulundu.

Yalçındağ, toplantıda hükümetin ekonomik kriz sürecindeki tutumunu da eleştirdi. Türkiye'nin krizi geç algıladığını ve tedbir almakta geç kalındığını savunan patronlar kulübünün başkanı, "Son tedbir paketi doğruydu. Ama bu eylülden beri konuşuluyordu, ekim ayında da açıklayabilirdik. Otomotiv üzerindeki ÖTV'yi kaldırabilirdik, bu kadar istihdam kaybına da sebep olmayabilirdik. Bu kadar hasar görmeden, bu kadar tavana vurmadan, bu kadar daralmadan, krizi daha kolay atlatabilirdik." şeklinde konuştu. Yalçındağ'a göre, hükümet krizi hafife aldı. Bunun sebebiyse Türkiye'nin benzer bir durumu 2001'de yaşaması ve bağışıklık kazanıldığı ve kolayca atlatılabileceği düşüncesi. TÜSİAD Başkanı'nın gündeme getirdiği bir diğer konu da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmelerin uzaması. Yalçındağ, Başbakan Tayyip Erdoğan'a birkaç hafta önce yönetim kurulu olarak yaptıkları ziyarette konuyu gündeme getirdiklerini kaydetti. Görüşmeye kadar fonun Türkiye'den neler istediğini tam bilmediklerini ifade eden Yalçındağ, şöyle konuştu: "Tahminlerimize göre, maliye politikasını sıkı tutma konusunda olabilirdi. Oysa başbakanla görüşünce gördük ki fonun istediği bunlar değilmiş. IMF, vergi denetiminin bağımsızlığını ve çapraz eşleştirme istiyor. Bu toplantıdan çok umutlu çıktık. Ancak yanılmışız."

İş dünyası korumacılıktan endişeli

Arzuhan Doğan Yalçındağ, İngiltere'de iş dünyasını bir araya getiren toplantının olumlu geçtiğini söyledi. Yalçındağ, toplantıda katılımcı işadamlarının üzerinde en fazla hemfikir olduğu konunun, korumacılık ve içe kapalı bir ekonomik modele gidişin tehlikesinin altının çizilmesi olduğunu kaydetti. Yalçındağ, "Böyle bir uygulama halinde krizin aşılmasının daha zor olacağı belirtilerek, bunun önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı." dedi. Yalçındağ'ın verdiği bilgiye göre toplantıda, IMF, Dünya Bankası gibi küresel örgütlerin görev tanımlarının ve sorumluluk çerçevelerinin genişletilebileceği üzerinde duruldu. Tanımlar yapılırken gelişmekte olan ülkelerin katkı sağlayabileceği dile getirildi. Bu teşkilatların kaynaklarının artırılma kararının çok yerinde olduğu ifade edilerek, bu kaynağın krizden çıkmak için gerekli yerlere aktarılması istendi.

ZAMAN

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü