Doğan'a haciz süreci başladı

Maliye tarafından teminatı kabul edilmeyen Doğan'ın şirketlerine haciz süreci başladı.

Doğan Grubu'nun yasada olmamasına karşın gösterdiği hisse teminatları vergi dairelerinden kabul görmedi. Grubun 4.8 milyar liralık ceza için teminat gösterdiği hisselere dün ihtiyati haciz uygulandı

Sabah gazetesinin Doğan Grubu'nun teminatlarıyla ilgili yazdığı 'hisseli oyalama taktiği' haberleri dün yapılan ihtiyati haciz işlemiyle doğrulandı. Grubun, 6183 sayılı Amme Alacakları Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre "teminat kabul edilen varlıklar" arasında hisse olmamasına karşın Doğan Grubu'nun ısrarla Vergi Dairelerine hisse teminatı vermişti. Ancak hafta sonu incelemelerini yapan vergi daireleri hisseler için ihtiyati haciz işlemi uyguladı. Vergi dairelerine 4.8 milyar liralık teminat gösterme süresi 9 Ekim Cuma günü dolan Doğan Grubu, son gün 44 taşınmaz, 2.7 milyon liralık banka teminat mektubu yanında vergi cezasına konu olan Doğan TV Holding'in altındaki üç şirketin bir başka deyişle D Yapım Reklamcılık, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel'in tüm hisselerini teminat olarak bildirdiğini kamuoyuna açıkladı. Ancak SABAH, bu hisselerin 6183 Sayılı Yasada gösterilen teminatlar arasında olmadığını ve hisselerin teminat olarak gösterilmesinin arkasında Doğan Grubu'nun süre kazanma çabası olabileceğini yazmıştı. Cuma günü yaşanan gelişmelerin ardından pazartesi günü beklenen haber yine Doğan Yayın Holding tarafından Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik ve Koordinatör Murat Doğu imzasıyla borsaya gönderildi. Holding'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

BORSA KAPANDI HACİZ GELDİ

"Bugün borsanın 2. seansının kapanışının ardından, ilgili vergi dairelerinin, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel hisselerinin tamamı üzerinde ihtiyati haciz işlemi tesis ettikleri ve bu hisselerin, konuya ilişkin 'Vergi İnceleme Raporları'nda Gelirler Kontrolörleri'nce hesaplanan ve vergi aslı ve ceza ihbarnamelerine esas teşkil eden değerler üzerinden ihtiyati haciz işlemine tabi tutulduğu öğrenilmiştir" denildi. Buna göre, vergi daireleri Doğan Grubu'nun hisselerini haczederken vergi inceleme raporlarındaki rakamları esas alarak hesaplamalarını yaptı. Ancak Doğan Grubu borsaya yaptığı açıklamada ne 44 taşınmazın değerini ne de bu hisselerin ne kadar fiyattan haczedildiğini kamuoyuna açıkladı. Maliye yetkilileri, vergi dairelerinin, teminata esas değer olarak sunulan şirket hisselerini yasa gereği kabul etmediğini ifade ederek "Bu durumu Doğan Grubu'na da bildirdik. Şimdi onların pozisyonunu yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz" dediler.

BANKALARA DA TEDBİR İÇİN YAZI GÖNDERİLDİ

Haber ajanslarına gelen bilgilere göre Doğan'ın sadece teminat gösterdiği hisselere değil banka hesaplarına da haciz için yazı gönderildi. Cihan Haber Ajansı'na düşen bir habere göre İstanbul Vergi İdaresi, tapu, banka ve resmi kurumlara ihtiyati tedbir yazısı gönderdi. Yazıda, Doğan hisselerinin bloke edilmesi yönünde talep bulunduğunu belirten ajans, yetkililere dayandırarak "Doğan'ın gösterdiği hisse senetleri teminat yerine kabul edilmediği için İstanbul Vergi İdaresi, tapu müdürlüklerine, bankalara ve resmi kurumlara yazı gönderdi. Yazıda Doğan hisselerinin bloke edilmesi için talep bulunuyor" ifadelerine yer verildi.

HİSSELER KAPANIŞA DOĞRU DÜŞTÜ

Danıştay'ın cuma günü 914 milyon liralık vergi cezası nedeniyle gelen yürütmeyi durdurma kararı sonrası yükselen Doğan Grubu hisseleri dün kapanışa doğru gelen haciz haberiyle düştü. Doğan Yayın Holding hisseleri yüzde 1.74, Doğan Holding hisseleri de yüzde 3.60 değer yitirdi. Hürriyet ve Petrol Ofisi ise günü artıda kapattı.

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor