Dört banka piyasadan dolar topladı

Merkez Bankası'nın doğrudan müdahalesine rağmen dolardaki yükselişin durmaması gözleri spekülatörlere çevirdi. Faizlerin yükselmesini isteyen spekülatörler ağırlıklı olarak 4 banka üzerinden dolar aldı

Merkez Bankası'nın önceki gün 3 milyar dolar civarında doğrudan satışla müdahale ettiği dolara en fazla talebin Halkbank'ın Irak'taki rakibi olan Amerikan bankası JP Morgan'dan geldiği belirtildi. Önceki gün piyasadan en fazla dolar toplayan diğer bankaların ise Hollanda'lı ING, Yunan Finansbank, Yapı Kredi ve TSKB bankaları olduğu kaydediliyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre doların 2.30 seviyesine yükseldiği önceki gün TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'dan gelen ve Türkiye'ye güvensizlik mesajları içeren açıklamalar ise ateşe benzin dökmek olarak değerlendirildi. Dün Başbakan Erdoğan'ın 'vatana ihanet' sözleriyle sert şekilde eleştirdiği açıklamasında TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, 'Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezası veya başka türlü cezalarla şirketler üzerinde baskı kuran, ihale yasası onlarca kez değişen bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir' ' demişti.

HEDEF MERKEZ'İ 4 PUAN ARTIŞA ZORLAMAK

Merkez Bankası'nın politika faizinde artışa gitmeme kararı üzerine dövizi reel olmayan taleplerle yükselten Londra merkezli spekülatörlerin yeni hedefinin, doları daha yüksek seviyeye çıkararak 2006 Haziran ayında olduğu gibi TCMB'yi 4 puanlık bir sert bir faiz artışına zorlamak olduğu dile getiriliyor.

KURU KİM YÜKSELTTİ

Bu kapsamda önceki gün kurlardaki yükselişte MB'nin müdahalesini piyasa ekranlarından izlediğini yüksek miktarda döviz çekenlerin başında ING, JP Morgan ve Finansbank'ın, ardından da Yapı Kredi Bankası'nın geldiğini ve gün boyu önde olduklarının dikkat çektiğini dile getiren Ertem, 'Bu kurumlara sorulduğunda 'Biz yatırımcıların taleplerini açıyoruz. Mali gereklerimiz bu kadar yüksekten dolar talebini gerektiriyor' diyebilirler. Ama bunun reel mi olduğuna bakılmalı' tespitini yaptı.


 

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor