Dövizle borçlanmayın uyarısı

Eski Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, döviz geliri olmayanların iş yaparken dövizle borçlanmamalarını istedi.



MÜSİAD Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaleti teşkilatı tarafından Duisburg Merkez Cami'de düzenlenen 'Dünyadaki Ticari Gelişmeler - Almanya ve Türkiye'deki Türk İşadamlarının Dünyaya Açılımı ve Kriz Ortamında Fırsatlar' konulu toplantıda konuşan Bolat, 'Eğer döviz geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın. Dövizle oynamayın. Oynayanın eli yanıyor' dedi.

Dünyada hiç kimsenin döviz kur tahmini yapamayacağını ifade eden Bolat, şöyle devam etti:

'Yaparım diyen varsa yalan söyler. Dövizde inişli çıkışlı dalgalanmalar yaşıyoruz. Bizler piyasayı çok iyi göremeyiz, içinde spekülatör çok. Dikkat etmek lazım, kurban olabiliriz. Sektörler yer değiştirebiliyor, bunları çok iyi gözlemlememiz ve buna göre de tedbirler almamız lazım. Zirvede 2 yıl boyunca bulunan bir bir iş adamı eğer rekabet ve trendleri izleyemezse iflas edebilir. Almanya'da yüz yıllık müesseseler 90 yıl boyunca harika gittiler, son 10 yıl içinde rekabete dayanamayarak dış ülkelere gittiler.'

-'EZBERİMİZİ BOZMALIYIZ'-

Dünya ticaretinin 60 yıldan bu yana ilk defa yüzde 9 oranında gerileyeceğini kaydeden Bolat, 'Aslında böyle dönemler yaralarımızı sarmak ve kendimizi kontrolden geçirmek için iyi dönemler. Ezberimizi bozarak her zaman yaptıklarımızı yapmamamız lazım. Giderlere kısıtlama getirmeliyiz. Hesapsız kitapsız bilinmeyen yatırım alanlarına girmemeliyiz' diye konuştu.

Satışlar konusunda yeni teknikler bulmaya çalışılması gerektiğini belirten Bolat, 'Müşteriyi bekletmek yerine ona hizmet götürülmeli. Nasıl daha ucuz üretim yapabilirim arayışı içinde olunmalı. Belki ham madde fiyatları düştüğü için bitmiş ürünlerde stoklarımızı az tutmalıyız. Stok demek finansman maliyeti demektir. Ham madde stoğu yapmalıyız. Bir kaç ay sonra ekonomiler çıkışa geçtiği zaman bu ham maddelerin fiyatı 2 ya da 3 katına çıkacak' dedi.

KOBİ'lerin sermaye zorluğu yaşadıklarına işaret eden Bolat, Türkiye'de KOBİ'lerin öz sermaye yetersizliği, ölçek küçüklüğü ve birim maliyet yüksekliği nedeniyle rekabet ve böylece kar edemediklerini, öz sermaye yokluğundan hızlı büyümek için borçla büyümeye çalıştıklarını anlattı.

KOBİ'lere birleşmeleri çağrısında da bulunan Bolat, 'Birleşin ortak olun. Yüklü faiz ödemek zorunda kalmazsınız. Rekabet gücünüz artacak, ölçek gücünüz yükselecek, birim maliyetiniz düşecek. Ortak olmayı öğrenmek zorundayız. Ortaklar arasında çekişmeler yaşamak yerine, büyük olsun, bizim olsun demek lazım. Diyemezsek dev firmalar bizi yutacak, karteller ezip geçecekler' şeklinde konuştu.

-'BU KRİZDE KAMU MALİYESİ BÜYÜK ÖLÇÜDE İSTİKRARLIYDI'-

Borç nedeniyle kimsenin iflas etmek zorunda kalmayacağını da savunan eski MÜSİAD Başkanı Bolat, şunları kaydetti:

'Türkiye'deki finans sektörünün son 6 ayda kredi ve finans muslukları tamamen kapandı. Verdiklerine de aylık yüzde 40'lara varan rakamlar talep ettiler. Bunun üç, dört katı teminat istediler. Böyle şartlarda ise özel sektörün ayakta kalması mümkün değil. Türkiye'de 1994 ve 2001 yılları arasında yaşanan kriz mali sektörden kaynaklandı. Kamunun bütçe açıkları ve borçlarından kaynaklandı. Bu krizde kamu maliyesi büyük ölçüde istikrarlıydı. Buna rağmen özel sektör 46 milyar dolar borçla krize tedbirsiz yakalandı.'

Bolat, dünyanın önde gelen finans uzmanlarının bile krizi durduramadığına işaret ederek, 'Bu bir tsunami gibi vurdu. Türkiye'yi daha az etkilemesi gerekirdi. İhracatta en büyük pazarımız olan AB ülkeleri ise tarihlerinin en büyük durgunluğunu yaşarken, Türk ekonomisi de ihracattan darbe yedi, iç tüketimde daralmalar yaşandı' diye konuştu.

Bolat, Almanya'da da aynı durumun yaşandığını, ilk 2 ayda Alman sanayisinde yüzde 20'ye varan bir küçülme gerçekleştiğini, bunun Federal Almanya Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

-MÜSİAD-KRV BAŞKANI ORHAN BİLEN-

MÜSİAD-KRV Başkanı Orhan Bilen de Almanya ve Avrupa'da yaşayan Türk vatandaşların bazı taleplerinin bulunduğunu ve bunların başında Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları aleyhine çıkartılan yasaların engellenmesinin geldiğini belirtti.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin oluşturdukları sivil toplum kuruluşlarıyla yakından ilgilenilmesini ve Türk iş adamlarına Almanya'nın uyguladığı vizenin kaldırılmasını da isteyen Bilen, 'Çifte vatandaşlık ve göç yasasını Almanya'nın bir ayıbı olarak görüyoruz. 'Ya bizden olacaksınız, ya da ülkeyi terk edeceksiniz' gibi bir anlayış ürünü olan göç yasasındaki maddeler ne yazik ki Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarını hedef almaktadır' dedi.

Toplantıya Tokat Valisi Recai Akyel, Belediye Başkanı Adnan Çelik, Köln Başkonsolosluğu Çalışma Ataşesi Asım Özdemir ve Düsseldorf Ticaret Ataşesi Recep Arslan da katıldı.

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor