DP-ANAP Flörtüne 3. Parti Formülü

Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, DP ile birleşme konusunda “üçüncü parti” formülü ortaya atıldı. İşte ayrıntılar:

Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, DP ile birleşme konusunda "üçüncü parti" formülü ortaya atıldı

Toplantıya katılan bir çok üye, DP'ye iltihaka ve DP çatısı altında birleşmeye karşı çıkarken, birleşmenin kurulacak üçüncü bir partinin çatısı altında olması gerektiği yolunda görüş birliğine varıldı.

Anavatan Partisi MKYK toplantısı dün Genel Başkan Salih Uzun'un başkanlığında yapıldı. 50 üyeli MKYK'ya 42 üye katıldı ve 26 üye söz alarak DP ile birleşme konusunda görüşünü açıkladı. Toplantıda Genel Başkan Salih Uzun birleşme konusunda aceleci davranmakla eleştirildi, DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile bir otelde buluşmasının yanlış olduğu belirtildi. Birleşme görüşmelerinde Cindoruk'un adının öne çıkmasından duyulan rahatsızlığın da gündem geldiği toplantıda, üyelerin büyük bölümü birleşmenin üçüncü bir parti çatısı altında olması gerektiği konusunda görüş bildirdi, Sadece DP ile değil, Saadet Partisi ve Türkiye Partisi ile de görüşmeler yapılması istendi.

Toplantıda, Genel Başkan Uzun'un, MKYK kararı olmadan komisyon üyelerini belirlemesi de eleştirilere hedef oldu. Üyelerin büyük bölümü, Uzun'un genç ve deneyimsiz olduğuna dikkat çekti ve birleşme komisyonunda alınacak kararların mutlaka MKYK'dan geçmesi gerektiğine işaret etti.

-SUNGURLU'DAN ELEŞTİRİ-

Partinin ağır toplarından MKYK üyesi M. Oltan Sungurlu, konuşmaya "hasta olduğum halde kendisini zorlayıp geldiğini" belirterek başladı ve "Ancak bu önemli konuyu konuşacak kadar takatim var" dedi. Erkan Mumcu ile Mehmet Ağar arasında daha önce yayınlanan deklarasyon çerçevesinde eşit bütünleşme olmasından yana olduğunu belirten Sungurlu, "Bu birleşme hukuk açısından daha kolay olur. Partimizi feshedersek niye Cindoruk'a teslim edelim. Devletimiz burada ona devrederiz. Eğer birleşme olacaksa hemen olsun, neden yıl sonunu bekliyoruz. Cindoruk bildiği gibi konuşuyor. Bütünleşme komisyonunun yapacağı tüm çalışmaları MKYK'dan geçirilmesini talep ediyorum" dedi.

-DEMOKRAT ANAVATAN PARTİSİ-

Eski devlet bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu, MKYK'da yaptığı konuşmada, birleşme konusundaki söylemleri eleştirdi ve "Senin binan var, ben gelinim, sen damatsın diye söz konuşuluyor. Bu son derece yanlış" dedi. Dünya konjonktürüne bakıldığında sosyal demokratlığın değil milliyetçiliğin, muhafazakarlığın öne çıktığına işaret eden Karakoyunlu, "Bu çerçevede yeni bir siyasi oluşum daha faydalı. Bu yaptığımız toplantı, DP ile bütünleşme ve katılım toplantısı değil, bir istişare toplantısı şeklinde olmalı. DP'ye iltihakın faydası olmayacağı kanaatinde değilim. Yeni hüviyet ile her iki taraf da o hüviyete iştirak etmeli. Tek başına bizim iltihakımız olmaz. Ben bir çalışma yaptım yeni oluşum için. Demokrat Anavatan Partisi kurulsun mesela. Kısa adı DEVA olur. Bu isim olabilir. Halkın benimseyebileceği bir isim olabilir. Şu anda halkın içindeki zihniyet şudur: Anavatanlılar anahtarı alıp DP'ye teslim edecek. Bu yanlış, dikkatli olmamız lazım" diye konuştu.

-GENEL BAŞKAN KONUŞMASINA SAHİP ÇIKSIN-

AKP'den Anavatana geçen eski milletvekili Mahmut Koçak da, "Bütünleşmeler zaman mekan ve imkana bağlıdır. 27 Nisan 2007'deki bütünleşme zaman bakımından doğruydu. Şimdi DP'nin üzerinde Demirel, Ağar, Cindoruk, Aydın Menderes, Süleyman Soylu etkilidirler. Bu kadar horozun olduğu yerde sabah olur mu?" diye sordu. Genel Başkan Salih Uzun'nun Anavatan Kongresi'nde yaptığı konuşmadan pasajlar okuyan Koçak, Uzun'un bu konuşmaya sadık kalması gerektiğini söyledi. Koçak, "Uzun, Anavatan kongresinde yaptığı konuşmaya sadık kalmalı. Ve bu doğrultuda çalışalım. Eğer birleşme olursa üçüncü bir çatı altında gerçekleşmeli"
DP ile Anavatanın aynı merkez partisi olmadığını, farklı politikaları olduğunu belirten Koçak, "Biz DP çatısı altında birleşirsek, yarın önümüze faili meçhulleri koyacaklar, Ergenekonu koyacaklar. Biz bunları tabanımıza nasıl izah ederiz? Acele etmeye gerek yok önümüzde fırsatlar var" dedi.

-ÜÇÜNCÜ PARTİ ÇATISI ALTINDA BİRLEŞİLSİN-

Eski bakanlardan MKYK üyesi Cengiz Altınkaya ve Genel Sekreter Muharrem Doğan, İbrahim Özdoğan, Ergin Kahveci, Mahmut Ekşi, Erkan Seçkin, Ali Çakıroğlu gibi üyelerde birleşmede üçüncü parti çatısına destek verdiler.

Cengiz Altınkaya da, "yeni bir parti kurulmasından yana olduğunu" söyledi. "DP'de Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes yok. Bu nasıl bir Demokrat Parti olabilir. O halde yeni bir parti kurularak, bu iki partiye birleşmeye öncülük yapmalı" diyen Altınkaya, yeni kurulacak partide Anavatan'ın misyonu ve vizyonunun öne çıkmasını istedi.

Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan da, yeni bir isim altında birleşmenin gerçekleşmesi gerektiğine işaret etti. Doğan, "Eşit ve adil bir bütünleşme gerçekleşmeli. Bu birleşme projesinin Türkiye ve Türk halkı için yapıldığı kamuoyuna iyi anlatılmalı. Kurulacak bütünleşme komisyonuna ise M. Oltan Sungurlu gibi deneyimli isimler alınmalı. Komisyonun tüm kararları da çalışmaları da MKYK'dan geçirilmeli" diye konuştu.

Ergin Kahveci de, "2007'nin birleşme projesi Türkiye'nin ve Türk milletinin umudu içindi. AKP'den kurtulma projesi idi. Ama bugünkü bütünleşme ise bir beklenti olarak görülüyor. Milletin ve memleketin umudu olarak görmüyorum" dedi.

İki dönem Manisa Belediye Başkanlığı yapan MKYK üyesi Adil Aygül de, şimdiye kadar hiçbir partinin teklifini kabul etmediğini ve hep Anavatan'da ısrar ettiğini söyledi. Aygül, "Bütünleşme görüşmelerinde hep Cindoruk ön planda. Genel Başkan Uzun arka planda kalıyor. Kamuoyunda Anavatanın oy oranının 0.8 olduğunu görüyorum ama bunu geliştirmeliyiz. Neden DP bizimle birleşmek istiyor. Onun hesabını iyi yapmamız lazım. Eşit bütünleşmeden yana olmalıyız" dedi.

Etiketler: Anavatan Partisi Merkez Karar ve Yönetim Kurulu  MKYK Hüsamettin Cindoruk  Saadet Partisi  Türkiye Partisi

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım
"Ülkemde siyonist istemiyorum"