DTP için kritik gün

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından iki yıl önce açılan DTP'nin kapatılması davası bugün Anayasa Mahkemesi tarafından esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca iki yıl önce açılan davayı bugün esastan görüşüp karara bağlayacak. Haşim Kılıç başkanlığında bugün saat 09.30'da toplanacak olan Anayasa Mahkemesi Heyeti, davayı esastan görüşmeye başlayacak. Toplantıya DTP ile ilgili rapor hazırlayan raportörler de katılacak. Yüksek Mahkeme'nin bugün yapacağı kritik oturumda davanın ertelenme olasalığı da bulunuyor. DTP'nin kapatılmasına ya da davanın reddine karar verebilecek olan heyet, değişik bir gerekçe ile oturumu ileri bir tarihi de erteleyebilir. DTP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, DTP hakkında 141 ayrı suçlama bulunuyor. İddianamede Genel Başkan Ahmet Türk, vekiller Aysel Tuğluk, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Osman Özçelik, Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Sevahir Bayındır'a 5 yıl siyaset yasağı talep ediliyor.
YEDEK PARTİ HAZIR

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, DTP üyeleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak dahil toplam 221 kişiye siyasi yasak isteniyor.

Anayasa Mahkemesi'nde görevli üç raportör tarafından hazırlanan raporda, DTP'nin kapatılması yönünde görüş bildirildi. DTP'nin kapatılması halinde partililerin, önceden kurduğu ve yedekte bekletilen Barış ve Demokrasi Partisi'nde (BDP) siyaset yapacağı ifade ediliyor.

DTP'DE UMUT BAĞIMSIZLAR

DTP'de bütün gözler bugün Anayasa Mahkemesi'nde esastan görüşülecek parti kapatma davasına çevrildi. Kulislerde DTP'nin kapatılma davasıyla ilgili çeşitli senaryolar dile getiriliyor. DTP'li 21 milletvekili bağımsız olarak seçildikten sonra partiye katıldıkları için kapatma kararı çıkması durumunda bu milletvekillerinin milletvekilliiklerinin düşmeyeceği ileri sürülüyor. Partinin kapanması ve 8 milletvekilinden herhangi birinin milletvekilliğinin düşmesi durumunda geriye kalan bütün DTP'li milletvekilleri istifa edecek. Bunlara Ufuk Uras'ın da katılması bekleniyor.

Eğer bu milletvekillerin istifaları kabul edilirse boş olan 6 sandalye ile birlikte boş milletvekili sayısı 28'e yükselecek. Böyle bir durum gerçekleşirse 3 ay içinde bir ara seçim yapılması gerekiyor. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, partinin kapatılmayacağına inandığını söyledi. Yıldız, Türkiye'nin bugün demokratikleşme anlamında birçok sözleşmeye imza attığını belirterek, bu yüzden partinin kapatılmayacağını söyledi.


141 suçlamaya cevap verilecek

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı' haline geldiği gerekçesiyle, "Temelli kapatılması' istemiyle 16 Kasım 2007'de dava açmıştı. Başsavcılığın iddianamesinde, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline gelen ve Anayasa'nın 68. maddesinin dördüncü fıkrasına, 2820 sayılı Siyasi Partiler Yasası'nın 78, 80, 81, 82. ve 90. maddelerine aykırı eylemlerde bulunduğu açıkça anlaşılan Demokratik Toplum Partisi'nin, Anayasa'nın 69. maddesinin altıncı fıkrası ile 2820 sayılı Yasa'nın 101/1-b ve 103. maddeleri gereğince temelli kapatılmasına' karar verilmesi istenmişti. İddianamede, partinin kapatılmasına beyan ve faaliyetleri ile neden olan 221 kişinin, temelli kapatılmaya ilişkin kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren 5 yıl süreyle bir başka siyasi partinin kurucusu, yöneticisi, deneticisi ve üyesi olamayacaklarına karar verilmesi de talep edilmişti.


219 DTP'liye yasak talebi

İddianamede, kapatma talebiyle birlikte milletvekilleri DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, İbrahim Binici, Selahattin Demirtaş, Sevahir Bayındır ve Fatma Kurtulan hakkında Anayasa'nın 69/9 ve Siyasi Partiler Yasası'nın 95. maddeleri uyarınca, siyasi yasak getirilmesi isteniyor. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, DTP üyeleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak dahil toplam 119 kişiye siyasi yasak isteniyor.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım
"Ülkemde siyonist istemiyorum"