29 Mart yerel seçim sonuçlarını doğru tahmin eden tek araştırma şirketi Adil Gür'e ait A&G oldu.
İşte sorular ve Gür'ün projeksiyonları:
6 MİLYON YENİ SEÇMENİN YÜZDE 15 CİVARI 18 YAŞ
-29 Martta ilk kze oy veren 18 yaş grubu hangi partiyi veya partileri tercih etti?
Bu seçimde 6 milyon yeni seçmen vardı, 6 milyon yeni seçmenin yüzde 15-20'si 18 yaş grubuydu. Diğerleri de her yaştan ve 2007 seçimlerinde seçmen kütüğünde olmayan seçmendi. 18 yaş grubunun kime oy verdiğini önümüzdeki dönemde yapacağımız bir araştırma ile tespit edeceğiz. Şu anda bu konuda elimizde bir veri yok.
-29 Martta AKP ne kadarlık bir seçmen grubunu kaybetti?
2007'de AKP'ye oy vermiş olan her üç seçmenden bir tanesi 29 Mart'ta AKP'ye oy vermedi. Bu büyük bir oy kaybı ve bu durumda AKP'nin yüzde 30'lar civarı bir oy kaybı yaşaması ve yüzde 30'lara düşmesi gerekirdi. Ancak AKP oy oranını yine de yüzde 39 civarında tuttu. Bunun sebebi ise şu; AKP 29 Martta kaybettiği seçmenin yarısı kadar bir seçmenden ek oy aldı. Bu ek oy seçmeni 2007 seçimlerinde başka partilere oy veren seçmendi. 2007'de AKP'ye oy vermemiş bir kısım seçmen 29 Martta AKP'ye oy verdi. AKP her üç seçmenden birini kaybetmiş olmasına rağmen bu yeni oylar sayesinde yüzde 39'larda kalabildi. Türkiye'de seçmenin yüzde 60'ı sadık değildir ve her seçimde oy değiştirir. AKP işte sadık olmayan bu seçmen kesiminden 29 Martta ek oy aldı. Bu doğal bir durum çünkü seçmenin önemli bir kısmında parti geçişkenliği var.
AKP'NİN SADIK SEÇMENİ EN FAZLA YÜZDE 15
-AKP'yi 29 Mart yerel seçimlerinde terk etmeyen seçmenin ne kadarı kültürel olarak Milli Görüş geleneğine yakın olanlardan ve bu kültürel formasyon nedeniyle AKP'yi terk etmeyenlerden oluşuyor?
AKP'ye oy veren seçmenin sadece yüzde 10-15'i sözünü ettiğinizi Milli Görüş formasyonundan dolayı oy verir. Geri kalanı bu temelde oy vermez. Bunu biz 3 kez araştırdık ve her seferinde gördük ki, Milli Görüş'ten gelen kültürel formasyon etkisi sanıldığı gibi çok değil. Ayrıca her başını örten de AKP'ye dindarlığı için oy vermiyor. İş ve aşa bakıyor en öncelikle. Kim bana iş ve aş verir diye düşünüyor.
MHP GENEL SEÇİM OLSAYDI BU OYU ALAMAZDI
-MHP'deki oy artışı neden oldu?
29 Mart bir yerel seçim değil, genel seçim olsaydı MHP bu oyu alamazdı. Yerel seçimdekoy artışının nedeni çıkardığı çok iyi adaylar. İkinci bir neden de MHP'nin yarışan parti olduğu yerlerde muhalif oyların MHP etrafında toplanmış olması.
-İyi adaylar dediniz. Bu iyi adaylar seçmende hangi duyguyu uyandırdı?
Dürüst, güvenilir, şaibesiz. Seçmende artık bu yönde bir talep var. Seçmen böyledir. Ekonomik kriz olmadığı zamanlarda yolsuzluk olaylarını pek umursamaz, aldırmaz ama kriz ve ekonomik darlık başlayınca yolsuzluklar önemli bir konu haline gelir seçmen algısında. Kriz dönemlerinde dürüstlük vasfı ön palan çıkar seçmen gözünde.
CHP TEKİN VE KILIÇDAROĞLU İLE DEVAM EDERSE OY YÜKSELİŞİ SÜRER
-CHP oylarını artırdı. En temel sebep?
İstanbul'da Gürsel Tekin ve Kemal Kılıçdaroğlu daha dar gelirli, yoksul kesimlerden oy almayı başardı. Bu durum CHP açısından bir dönüm noktası oldu şimdi. CHP bu stratejiye devam ederse çok önemli bir gelişme olabilir.
DTP KÜRTLERİN BİRİNCİ TERCİHİ DEĞİL
-Kürtler bu seçimde DTP'yi tercih etti diyebilir miyiz?
Hayır. DTP Kürtlerin birinci tercihi değil. Türkiye'de yüzde 15-20 civarında Kürt asıllı seçmen var ve Kürtler arasında hala birinci tercih AKP. İstanbul, mesela, dünyanın en büyük Kürt nüfuslu şehridir.
-O zaman Kürtlerin genel olarak birinci tercihi DTP değil ama Diyarbakır, Hakkari DTP'nin şehirleri mi?
Hayır. Bu durum ilerde değişir. Bu, oy verecek alternatiflerin oluşmasına bağlı. Kesinlikle durağan bir durum değil bu. Yarın bile değişebilir.
SİBEL ÇARMIKLI, AKP'YE BİR KATKI YAPAMADI
-22 Temmuz 2007'de AKP'ye oy vermediği halde 29 Martta oy veren seçmen toplumun hangi kesitlerinden? Örneğin AKP'nin Beşiktaş'taki tercihi Sibel Çarmıklı şehirli, modern kesimlerden oy almasını sağladı mı?
29 Martta AKP'ye ek oy getirenler daha ziyade az eğitimli ve yoksul kesimler. Bunlar önceden Genç Parti, MHP, DP gibi partilere oy vermiş olan ama ekonomik nedenlerle bu seçimde AKP'ye geçen kesimler. Şehirliler ve modernlerden ek oy gelmedi bu seçimde çünkü AKP'yi ilk terk edenler şehirli, liberal, laik, modern kesimler.