DTP'li Türk'ten Sürpriz Çağrı

Son günlerdeki sürpriz açıklamalarıyla dikkat çeken DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, tarihi bir çağrıda bulundu.


DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, BUGÜN gazetesi aracılığıyla önemli açıklamalar yaptı. Terör örgütü PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunan Türk, hükümetin de bu süreçte inisiyatif alması gerektiğini vurguladı. Türk, gazetemizin Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ve parlamento muhabirimiz Ezelhan Üstünkaya'ya gündeme ilişkin şu önemli mesajları verdi: Parti kapatma: Siyasal olaylarda umutların kırılması insana büyük inançsızlık geliştirir. Bu inançsızlık da toplumda güvensizliği doğurur. Siyasi partilerin kapatılması siyasette güvensizlik doğurur. Bu AK Parti için de geçerli, Kürtler için de. Eve dönüş yasası: Eve dönüş için diyalog çağrıları yapılıyor, biz de yapıyoruz. Yol haritası ortaya koymaya çalışıyoruz. Düşüncelerimiz anlaşılmamışsa gelin izah edin şeklindeki görüşmelere de açığız. Ancak hükümet bugün kendi yarasına merhem sunacak noktada değil. AK Parti içindeki Kürt milletvekilleri Kürt sorununun çözümü için tek proje ortaya koymadı. Soru yol su değil: Bölge halkının talepleri ile ilgili saptırma var. Halkın kültürel, kimliksel, eğitim talebi var, yerinde yönetime katılma arayışı var. Meseleyi sadece sağlık ve yol olarak değerlendirmek doğru değil. Irak'taki Şii- Sünni anlaşmazlığının altında sağlık sorunu mu var. İrlanda, İspanya'daki sorun bu mu? Sıkıntının kaynağı yol, su, elektrik değil. Çankırı Kastamonu'daki yol, su, elektrik sıkıntısı ile bölgedeki sıkıntı arasında çok fazla farklılık yok. Meselenin sosyal kültürel boyutunu göz önünde tutmamız lazım. Terör ve çözüm: Silahı veya silahla sorunları çözmeyi günümüz dünyasında geçerli bir araç olarak görmüyoruz. Bunu değiştirmeye yönelik düşüncelerimizi ikna temelinde geliştirmeye dönük çaba gösteriyoruz. Ama bu çabanın güçlü olması gerekir. Türkiye'nin değişim ve dönüşümünü istemeyenler var. Çözümsüzlüğün nedeni Kürtler ise gelin oturalım konuşalım. PKK'nın kaynağının kurutulması demokratik açılımı esas alan yöntemdir. PKK'ya silah çağrısı yaptık, yapıyoruz, yapılması gerek ama bu yapılırken hükümet de inisiyatif almalı. Hükümet demokratik çözümü esas alan mantığı, açılımı geliştirmek durumunda.

KÜRTLER CHP'YE OY VERMEZ

Bütün ekonomik ve siyasi olumsuzluklara rağmen halk şu anda da sarılabilecek bir parti görmüyor. AK Parti yıpransa da CHP yükselmiyor. İddia ediyorum bölgeye gidin CHP ile MHP arasında tercih yapın dediğiniz zaman, 'bile bile MHP'ye veririm ama CHP'ye vermem' der, çünkü CHP'den sosyal demokrat parti beklentisi var. Onu görmeyince daha fazla öfkeleniyor. CHP'nin tavrını hazmedemiyor. Dava oylarımızı artırdı DTP hakkındaki kapatma davasının ardından oylarımız 22 Temmuz seçimine göre bölgede yüzde 30 artmış durumda. Bölgedeki halkın beklentisinin en önemli ayağını, siyasi beklentiler oluşturuyor. Bölge halkı AK Parti'yi diğer statükocu partilerden farklı görüyordu. DTP misyon partisi. AK Parti, Kürt sorununun barışçı yöntemlerle çözülmesini esas alan mesajlar verdiler. Halk, sığınacak liman gibi gördü. Ancak bu şimdi sarsıldı.

KÜRTLER TÜRKiYE'DEN KOPMAK iSTEMiYOR

PKK ya da Kürt sorunu Türkiye'nin sorunu. Ortak akıl ile çözülür. Kürtlerin Türkiye'den kopma ayrılma gibi bir faaliyeti yok. Ortak akılla hem demokrasiyi geliştirecek hem de kendi yurttaşlarını kucaklayacak demokratik proje konulmalı. Hükümetin, PKK'nın, Kürtlerin herkesin ikna edilmesi gerek. Bunun zemini var. Sivil demokratik çözüm olmazsa eve dönüş çağrısının ne anlamı olur? İnsanların evden çıkış nedenleri ortadan kaldırılsa hazırız diyecekler. Eve dönüş nedir, cezaevi mi? Gelip cezaevinde mi yatacaklar. Kafamızda harita yok. DTP olarak etnisite üzerinden siyaset yapmıyoruz. Etnisite üzerinden siyaset yapmak halkları karşı karşıya getirmektir. Kürtler tarih boyunca Türk halkı ile çok yakın yaşadı. Tarih boyunca Kürtler önce Selçuklu, sonra Osmanlı'dan yana tavır geliştirdi. Tarihi bir bağ var.

YÖNETiM KADROSUNA FORMÜL BULUNMALI

Eyleme katılmayanlar geldiler, bir süre sonra serbest bırakıldılar. Peki yönetim kadrosu, ismi öne çıkan, eylemlerde ismi öne çıkanlar ne olacak? Bütün bunların netleşmesi gerek. Toplumda öfke olacaksa farklı formüller bulunur. Türkiye'ye gelmeden farklı yerler için bu tartışılır. Çözme niyeti gösterilsin. Toplum buna hazır değilse, psikolojik hazırlık süreci, mahalle baskısını ortadan kaldırmak gerekir. Bunun için de esnek davranmak gerekir. Türkler ve Kürtler bin yıldır birlikte yaşıyor. İsyanlar olmuş ama halklar arası düşmanlık gelişmemiş. Bir canavar yetiştirdik. Alt yapısı hazırlanmadan tabii meseleyi çözmek mümkün değil. Yeni bir kucaklayıcı mantık siyaset gerek. Mesele af değil. Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olup farklı kimliği, dili kültürü olan insanların doğuştan gelen bu hakları kullanabileceği ortam sağlanmalı.

Haber: Adem Yavuz Arslan-Ezelhan Üstünkaya

BUGÜN

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım