İngiltere'de yayımlanan Times gazetesinin dış haberler editörü Bronwen Maddox, "Türkiye'nin geçmişinin liberal gelecek umutlarını yıktığı" ifadesini başlıkta kullandığı yorumunda, "Türkiye'nin dünkü gelişmelerle bir kargaşaya doğru sendelediğini" öne sürdü.
"Bu çatışmanın ortamının aylardan beri oluşmakta olduğu" görüşünü savunan yazar, "bu sırada Türkiye'nin müttefiklerinin eski nesil milliyetçi generallerin Avrupa'ya entegre genç politikacıların önünü açacağına ve bu durumun ortadan kalkacağına inandıklarını" belirterek, "Ancak bu olmayacak. Türkiye'nin liberal ve modern bir gelecek şansı kaybolurken, kimlik mücadelesi giderek daha kötü bir hal alacak gibi görünüyor" iddiasında bulundu.
Türkiye'de askerlerin laikliği korumak gerekçesiyle müdahalede bulunduğunu, bu durumun modern bir demokrasi kurma umutlarıyla çatıştığını savunan gazetenin yazarı, "aslında çatışmanın başlangıcını başörtüsü konusunun oluşturduğunu" kaydederek, "başörtüsü yasağı gibi bir yasağı Türkiye'nin dönüşmekte olduğu modern ve liberal bir demokraside sürdürmenin giderek zorlaştığını" yazdı.
AK Parti'nin kapatılması talebinin Türkiye'yi "önlenmesi imkansız bir cepheleşmeye" götürdüğü yorumunda bulunan yazar, "Bunun Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştıracağı da kesin" ifadesini kullandı.
Financial Times gazetesi, ilk sayfasında yer alan haberde, bu gözaltıların Türkiye'nin uzun vadeli istikrarına ilişkin kaygıları artırdığı görüşünü dile getirdi. Bu gelişmelerin Ankara'da siyasi hayatın tansiyonunu iyice artırdığını savunan gazete, dün piyasalarda yaşanan gelişmelere dikkati çekti.
The Guardian gazetesi, gelişmeleri başyazısında değerlendirirken, AK Parti hakkındaki kapatma davasında sözlü mütalaa yapılırken, polisin aralarında iki generalin de bulunduğu bazı önde gelen laiklik yanlısı isimleri gözaltına aldığını, çok az kişinin bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olmadığını düşündüğünü yazdı.
"Tarafların dişlerini bilemekte olduğu" görüşünün dile getirildiği başyazıda, "asıl tehlikenin, tarafların Türkiye'deki siyasi ve anayasal dokuya onarılamaz şekilde zarar vermeleri olduğu" belirtildi.
Gazetenin başyazısında, Türkiye'nin bu noktaya "parlamenter siyasete fazla aldırmayan eski elitlerin yeni sosyal güçlerin parlamenter gücü eline geçirmesini kabullenememesi" yüzünden geldiğini savundu.
The Independent gazetesi de tam sayfa ayırdığı gelişmeleri kronolojik bir sırayla okurlarına hatırlattı. Haberde pek çok siyaset uzmanı ve gazetecinin görüşlerine yer verildi.
The Daily Telegraph, kapatma davasıyla ilgili olarak dün gelinen sözlü mütalaa aşamasının önemine işaret etti ve Türkiye'nin dün bu yeni aşamayla birlikte siyasi kargaşayla yüz yüze geldiğini öne sürdü.
-İTALYAN BASINI-
İtalyan basını, dünkü operasyonun AK Parti hakkındaki kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa Mahkemesine sözlü açıklama yaptığı güne denk geldiğine işaret etti.
La Stampa gazetesi, Türkiye'de dün yaşanan gelişme için, "Türkiye'de generaller tutuklandı. Bir tür Gladio'dan söz ediliyor" başlığını kullandı. Gazete, "Türkiye'de siyasi gerilimin had safhada olduğu bir dönemde tesadüflere pek inanılmıyor. Hükümeti göz dağı vermekle suçlayan Cumhuriyet Halk Partisi de mahkemelik vaziyette" ifadelerine yer verdi.
İtalya'nın en önemli ekonomi gazetesi Il Sole 24 Ore, Türkiye'deki gelişmeyi ilk sayfadan, "Erdoğan'ın polisi 24 laik eylemciyi tutukladı" başlığı altında, "Başsavcı İslamcı partinin yasaklanmasını talep ederken operasyon düzenlendi. Polis, aralarında iki emekli paşanın da bulunduğu 25 kişiyi, darbe hazırlığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına aldı" ifadelerini kullandı.
Gazete, "Laikler ve İslamcılar. Türkiye rehine konumunda" başlıklı yorum yazısında ise iki kesim arasındaki gerilimin giderek tırmandığını ileri sürdü. Yorum yazısında, "Operasyon, askerler ile Başbakan Erdoğan'ın partisi arasındaki gerilimi de tırmandırdı. Asıl risk ise şu noktada: Maçı kim kazanırsa kazansın, ekonominin uluslararası nedenlerden dolayı zaten sıkıntı içinde olduğu bir dönemde enkazla karşı karşıya kalabilir" denildi.
-ALMAN BASINI-
"Ergenekon soruşturması" kapsamında, aralarında iki emekli generalin de bulunduğu 25 kişinin gözaltına alınması, Alman basınında, Türkiye'de "hükümet karşıtlarına operasyon yapıldığı" şeklinde ifadelerle yer aldı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, "Emekli generaller gözaltına alındı" başlığıyla verdiği haberde, emekli generallerin gözaltına alınmalarını protesto etmek amacıyla İstanbul'da gösteriler düzenlendiğini, İstanbul ve Ankara'da Cumhuriyet ve Tercüman gazeteleriyle Atatürkçü Düşünce Derneği bürolarında aramalar yapıldığını kaydetti.
Die Welt gazetesi, "Türkiye'de emekli generaller sözde darbe planlarından dolayı gözaltına alındı" başlığıyla verdiği haberde, Cumhuriyet gazetesinden bir kişinin, "Türkiye'de bir İslam devleti kurulmasına karşı çıkanların ciddi bir tehlike içinde olduklarını söylediğini" yazdı ve "AK Parti'nin bu operasyonlarla ülkedeki gerginliğin daha da artmasına neden olduğunu" savundu.
Frankfurter Rundschau gazetesi, "Ankara'da hükümet karşıtları gözaltına alındı - AK Parti ile ilgili kapatma davasında iddianame okundu" başlığıyla verdiği haberde, AK Parti hakkında Ağustos ayı sonunda bir karar alınmasının beklendiğini belirtti.