"Türban" uzlaşısı dünyada yankı bulundu. Yabancı medya "Üniversitelerde sosyal devrim habercisi olabilir", "Türklerin çoğun yasağın kaldırılmasını olumlu görüyor", "Siyasal İslam'ın laik sistemde kendisine yer açmasından korkuluyor" gibi yorumlar yapılıyor.
NYT:TÜRKLERİN ÇOĞU YASAĞIN KALDIRILMASINI OLUMLU GÖRÜYOR
"Birçok Türk için türbanın dönüşü dine ve demokrasiye katkıda bulunuyor" başlığını kullandığı haberinde, "Türk hükümetinin kararı, can sıkan bir soruyu gündeme getiriyor: İslam Türkiye'nin laik demokrasiyi aşındırmaya başladı mı? Çoğu Türk önlemi hem din, hem de demokrasi açısından iyi olarak görüyor" dedi.
FT: ÜNİVERSİTELERDE SOSYAL DEVRİM HABERCİSİ OLABİLİR
İngiliz Financial Times de, türban yasağın kaldırılmasını değerdirirken "Değişiklikler, Türkiye'nin devlet üniversitelerinde sosyal bir devrim habercisi olabilir" yorumunu yaptı. Gazete, devlet üniversitelerinin uzun bir süreden beri "liberaller ile muhafazakarlar arasındaki sosyal ve siyasi muhabere alanı" olduğunu da yazdı.
WP: "SİYASAL İSLAMIN LAİK SİSTEMİ AŞINDIRMASINDAN KORKULUYOR"
Washington Post da, Türkiye'de türbanı üniversitelerde serbest bırakan bir teklifin sunulmasının "Bazılarında siyasi İslam'ın ülkenin geleneksel laik sistemi aşındırmaya başladığı korkularını uyandırdı" yorumunu yaptı.
FİGARO: TOPLUMUN GİDEREK İSLAMLAŞTIRILMASINDAN KORKULUYOR
Fransız Le Figaro da, "Parlamentoya sunulan ve onaylanması beklenen öneri, toplumun giderek İslamlaştırılması korkularını yeniden uyandırdı" yorumunu yaptı. Gazete, reformda seçim kaygılarının rol oynadığı görüşlerine de yer verdi.
BBC: MUTABAKAT UZLAŞI, SADECE GELENEKSEL ÖRTÜYÜ KAPSIYOR
İngiliz yayın kurumu BBC de, anketlerin türban yasağının kaldırılmasına halkın "çok güçlü bir destek" verdiğini gösterdiğini kaydetti. AKP ile MHP arasında varılan mutabakatın bir "uzlaşı" olduğunu belirten BBC "sadece geleneksel başörtüsüne izin verileceği"ne de dikkat çekti.
EL CEZİRE: LAİKLER İSLAM'IN PROFİLİNİN YÜKSELTİLECEĞİNDEN KAYGILI
Katar'dan yayın yapan El Cezire Televizyonu da, "Laikler bu girişimle Müslüman ama laik bir ülkede hükümetin İslam'ın profilini yükselteceğinden kaygı duyuyorlar. Laik ama büyük çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de türban çok hassas bir konu. Ülkede ordunun da, içinde bulunduğu kurumlarda türban siyasal İslam'ın simgesi olarak görülüyor" diye kaydedildi.
DW: TÜRBAN TARTIŞMA YARATMAYA DEVAM EDİYOR
Alman Yayın Kuruluşu Deutsche Welle ise, "Türkiye'de, türbana üniversitelerde serbestlik getirmeyi öngören düzenleme, tartışma yaratmaya devam ediyor" diye kaydetti. Haberde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın türbanın "Arap Vahabi anlayışını Türkiye'ye dayatmanın bir aracı olduğunu" savunduğuna dikkat çekildi.
AMERİKA'NIN SESİ: TÜRBANDA UZLAŞTILAR
Amerika'nın Sesi ise, türban yasağı konusunda AKP ve MHP'nın uzlaştıklarını ancak düzenlemenin sadece üniversiteleri kapsayacağını belirtti. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın türbanın siyasi amaçlarla dışarıdan Türkiye'ye dayatılan "ithal bir kıyafet" tepkisine de dikkat çeken Amerika'nın Sesi, CHP'nin yargıya götüreceği sinyallerini verdiğini kaydetti.