Dünya Nüfusu ABD'nin Çekilmesini İstiyor

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'nin 22 ülkede 23 bin kişinin katılımıyla yaptığı dev anketin sonuçları, dünya nüfusunun yüzde 67'lik ABD'nin Irak'taki varlığından rahatsız...

Anket sonuçları, yabancı askerin güvenlik şartları olgunlaşıncaya kadar Irak'ta kalmasını savunanların dünya genelindeki oranının yüzde 23 olduğunu gösterdi. Katılımcıların yüzde 49'u ABD'nin Irak'ta sürekli askeri üsler bulundurmak niyetinde olduğuna inanırken, yüzde 36'sı ABD'nin Irak'ın istikrara kavuşmasından sonra bütün kuvvetlerini çekeceğini düşünüyor.

ABD'de vatandaşların yüzde 61'lik kesimi askerlerinin bir yıl içinde çekilmesini istiyor. Amerikalıların yüzde 24'ü hemen çekilmekten, yüzde 37'si bir yıllık bir takvim çerçevesinde çekilmekten yana olduğunu gösterdi. Irak'ta güvenlik şartları olgunlaşıncaya kadar kalınmasını isteyen ABD vatandaşlarının oranı yüzde 32 olarak belirlendi. Koalisyonu oluşturan diğer ülkelerden İngiltere'de halkın yüzde 65'i, Güney Kore ve Avustralya'da yüzde 63'ü askerlerinin bir yıl içinde Irak'tan çekilmesinden yana görüş bildirdi.

Kenya, Filipinler ve Hindistan'da ise çoğunluk bir yıl içinde çekilme seçeneğini desteklemediği gibi, Irak'ta güvenlik şartları olgunlaştıktan sonra da çekilme seçeneğine çoğunlukla destek vermedi. Kenya'da halkın yüzde 45'i, Filipinler'de yüzde 44'ü güvenlik şartları oluşunca çekilme yönünde görüş bildirirken, Hindistan'da bu seçeneği destekleyenler yüzde 17'de kaldı.
MÜSLÜMAN ÜLKELERDE DURUM

Anketin sonuçları özellikle Müslüman toplumların ABD'nin Irak'tan çekilmesi konusunda son derece istekli olduğunu gösterdi. ABD'nin hemen çekilmesini isteyen ülkeler arasında yüzde 65 ile Endonezya, yüzde 64 ile Türkiye ve yüzde 58 ile Mısır öne çıktı. Latin Amerika ülkelerinden Brezilya (yüzde 54) ve Meksika da (yüzde 68) hemen çekilmeyi destekleyen ülkeler arasında yer aldı. Batı Avrupa ülkelerinin ABD'nin dış politikasına karşı eleştirel yaklaşım içinde olmalarına rağmen ABD'nin Irak'taki askeri varlığına hemen son verilmesi fikrini büyük çoğunlukla desteklemediği görüldü. ABD'nin derhal çekilmesi fikri Fransa'da yüzde 34, Almanya'da yüzde 33, İngiltere'de yüzde 27 ve İtalya'da yüzde 28 oranlarında destek buldu.

İspanya'da ise bu oran yüzde 47'ye çıkıyor. Batı Avrupalıların çoğunluğu çekilmenin bir takvime bağlı olarak gerçekleştirilmesinden yana. Fransa'da halkın yüzde 75'i, Almanya ve İtalya'da yüzde 72'si, İspanya'da yüzde 68'i ve İngiltere'de yüzde 65'i ABD askerinin Irak'tan takvime bağlı olarak yakın zamanda çekilmesi fikrine destek verdi. Kanadalıların da yüzde 67'lik bir oranla Avrupalılar gibi ABD askerinin bir yıl içinde çekilmesi fikrine sıcak baktığını belirten araştırmacılar, bütün dünyada ABD'nin Irak'ta sürekli üsler tutmayı düşündüğüne ve planladığına dair yaygın bir görüşün bulunduğunu ve bu görüşün anketin yapıldığı 22 ülkenin 14'ünde çoğunlukla desteklendiğini açıkladı. Genel ortalamada bu görüşe inananların oranı yüzde 49 olarak ortaya çıktı. ABD'liler arasında ise bu görüş bölünmeye yol açtı.

Halkın yüzde 42'si görüşe destek verirken, yüzde 43'ü ülke yöneticilerinin bütün güçleri çekmeyi planladıklarını söyledi. ABD'nin tümüyle çekilme planına çoğunlukla inanan ülke sayısı 5'te kaldı. Bu ülkeler Çin (yüzde 57), İngiltere (yüzde 56), Kenya (yüzde 54), Avustralya (yüzde 50) ve Nijerya (yüzde 48) olarak sıralandı.

RAKAMLARLA TÜRKİYE

Anketin Türkiye'de uygulanması sırasında katılımcılara ABD ve koalisyon askerlerinin Irak'tan çekilmesi için hangi zamanlamayı uygun buldukları soruldu. Katılımcıların yüzde 64'ü ABD'nin hemen çekilmesini isterken, bir yıl içinde çekilmeyi destekleyenler yüzde 15, Irak'ta güvenlik şartları oluşuncaya kadar kalınmasını isteyenler yüzde 11 oldu. Halkın yüzde 9'luk bölümü bu konuda fikir beyan etmedi. ABD'nin Irak'taki planları ilgili olarak, Türklerin yüzde 64'ü ABD'nin Irak'ta ilelebet askeri güç tutmayı planladığına inanıyor.

Yüzde 17'lik bir kesim ABD'nin tamamen çekileceğini düşünürken, yüzde 5'lik bir kesim diğer bazı ihtimaller üzerinde durdu. Katılımcıların yüzde 15'lik bölümü ise bu konuda görüş belirtmedi. Türkiye'de bin kişinin katıldığı ankette, katılımcıların 15 yaş ve üzerinden seçildiği ve anketlerin yüz yüze görüşmeler şeklinde yapıldığı belirtildi. Anketin Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun ve Zonguldak gibi kent merkezlerinde yapıldığı kaydedildi.

BBC Dünya Servisinin anketini uluslararası araştırma kuruluşu GlobeScan ile Mrayland Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Program on International Policy Attitudes (PIPA) birlikte gerçekleştirdi. Anketin yapıldığı ülkeler şunlar: Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, İngiltere, Hindistan, Endonezya, İsrail, İtalya, Kenya, Meksika, Nijerya, Filipinler, Rusya, Güney Kore, İspanya, Türkiye ve ABD.

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor