Kuruluşun yaptığı araştırmaya katılanların verdiği yanıtlara göre, en çok rüşvet suçunun işlendiği ülkelerin başında Kosova, Kamboçya, Kamerun ve Arnavutluk geliyor.
Bu ülkelerde kamuoyu yoklamasına katılanların yaklaşık 4'te 3'ü son 12 ayda en az bir kez rüşvet verdiğini söyledi.
Uluslararası Şeffaflık Kuruluşu, 60 ülkede 63 binden fazla kişiyle görüşerek hazırladığı yıllık Küresel Yolsuzluk Barometresi'ni yayımladı.
Türkiye'de rüşvet
Araştırmaya katılanların verdiği yanıtlara göre, bu ülkelerin çoğunda en çok rüşvet alanların başında polis geliyor, Avrupa ülkelerinde en çok sağlık hizmetleri alırken rüşvet veriyor.
Türkiye'de ise yoklamaya katılanların yüzde 6'sı hizmet almak için rüşvet verdiğini belirtti. "Avrupa" olarak bilinen Avrupa Birliği ülkeleriyle İzlanda, Norveç ve İsviçre'de yoklamaya katılanların yaklaşık yüzde 5'i geçen yıl sağlık hizmeti almak için rüşvet verdiğini belirtti. Sağlık alanının, bu ülkelerde en çok rüşvet verilen alan olduğu belirtildi.
Yoksullar için rüşvet vergi gibi
Sanılanın aksine zenginlerin etkilerini artırmak için rüşvet vermesinin yerine, yoksullar temel hizmetleri almak için rüşvet vermek zorunda kalıyor.
Şeffaflık kurumu, "Rüşvet, zorla alınan ve azalan (oranlı) bir vergi gibi yoksulların zaten kıt olan kaynaklarını eritiyor" dedi.
Yoksullar hem zengin hem de fakir ülkelerde daha fazla rüşvet veriyor. Afrika rüşvetin, özellikle polis ve eğitim alanında olmak üzere en çok etkilediği kıta olurken, Afrikalılar rüşvete karşı mücadelenin başarılı olacağından en çok umutlu olan insanların başında geliyor.
Genel olarak Afrika dışında bütün bölgelerde hükümetlerin rüşvete karşı mücadelesinin başarılı olacağı konusunda şüphe hakim. Kuzey Amerikalı ve "Avrupa" ülkelerinin halkları ise hükümetlerin rüşvete karşı mücadelesi konusunda karamsar.
Rüşvete en çok bulaşan kurumlar
Yoklamaya katılanların yüzde 70'i siyasi partileri "çok yolsuzluğa bulaşmış" ve "yolsuzluğa bulaşmış" olarak nitelerken, bunu yüzde 55 ile meclisler ve yüzde 50'nin biraz üstünde bir oranla polis takip ediyor.
Toplamın 100'den fazla çıkmasına, katılanların nerede rüşvet verdikleri sorusuna birden çok yerde rüşvet verdiklerini söyleyerek yanıt vermeleri neden oluyor.
Yoklamaya katılanların yüzde 54'ü gelecek 3 yılda rüşvetin artacağını belirtirken, yüzde 26'sı aynı düzeyde kalacağını, yüzde 20'si düşeceğini belirtiyor. Halbuki son olarak 2003'te yapılan aynı araştırmada rüşvetin artacağını düşünenlerin oranı yüzde 43 idi.
"Son 1 yılda rüşvet verdim" diyenlerin oranlarına göre, rüşvet oranının en yüksek (yüzde 30'dan fazla) ve en düşük (yüzde 3'ten az) olduğu ülkeler şöyle:
Kamerun - Yüzde 30
Kamboçya - Yüzde 72
Arnavutluk - Yüzde 71
Kosova - Yüzde 67
Makedonya - Yüzde 44
Pakistan - Yüzde 44
Nijerya - Yüzde 40
Senegal - Yüzde 38
Romanya - Yüzde 33
Filipinler - Yüzde 32
Danimarka - Yüzde 2
Hollanda - Yüzde 2
Avusturya - Yüzde 1
Kanada - Yüzde 1
Fransa - Yüzde 1
İzlanda - Yüzde 1
Japonya - Yüzde 1
Güney Kore - Yüzde 1
İsveç - Yüzde 1
İsviçre - Yüzde 1
cnntürk