Rio-Paris seferini yaparken 228 kişiyle birlikte Atlas Okyanusu'na çakılan Air France uçağının enkazından çıkarılan 50 cesetten 16'sına yapılan otopsi sonrasında uçağın terör saldırısı nedeniyle düşmüş olabileceği iddiası ihtimal dışı kaldı. Brezilyalı yetkililer cesetlerde hiçbir yanık izine rastlanmadığını açıkladı. Bulunan enkaz parçaları ve elde edilen diğer verileri inceleyen Brezilya Kaza İnceleme Ekibi, uçağın düşüşüyle ilgili en yüksek ihtimalli senaryoyu oluşturmaya başladı. Buna göre, uçak 10 bin metre yüksekteyken dört dakika içinde üst üste gelen birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Uçak, hız ölçmeye yarayan pitot tüplerinde meydana gelen arıza nedeniyle otomatik pilotu devre dışı kalınca fırtınaya oldukça düşük bir hızda girdi. Pitot tüpleri devre dışı kalınca pilotların uçağın yüksekliği ve hızını elle kontrol etmeleri gerekiyordu. Ancak türbülansta bunu yapmaları oldukça zordu. Aynı anda önlerindeki ana göstergelerin de devre dışı kalmasıyla birlikte 10 bin metrede "kör" hale geldiler.
Ardından uçağın yüksekliğini ve dengesini belirleyen lazer jiroskop adlı araçta arıza meydana gelmesi ile pilotların uçağı kontrol etmesi oldukça güçleşti. Tüm bu sorunlar uçuş bilgisayarına yansıyınca "pilotun hata yapmasını engellemek" amacıyla ani hareketleri engelleyen sistem de pilotların kurtarma hamlelerini geçersiz kıldı. Brezilyalı uzmanlara göre, uçağın düşüşüne tüm bu sorunların üst üste gelmesi neden oldu. Ancak sistemlerdeki arızaların neden kaynaklandığını belirlemek için uçağın kara kutusunun bulunması ve uçağın kaza öncesinde Air France merkezine otomatik olarak gönderdiği ikaz mesajlarının açıklanması bekleniyor. Ayrıca Brezilyalı uzmanlar cesetlerin büyük bir bölümünün çıplak olduğunu, bunun da uçağın havadayken parçalara ayrılıp kilometrelerce yüksekten okyanusa savrulan yolcuların kıyafetlerinin rüzgarın etkisiyle uçuştuğu ihtimalini akıllara getirdiğini söyledi.
UÇAKTAN GERİYE BUNLAR KALDI
Arama ekipleri dün uçaktan buldukları enkaz parçalarını sergiledi. Parçalar arasında iki uçak koltuğu, oksijen maskeleri, su şişeleri ve gövde parçaları bulunuyor. Okyanusun arama yapılan bölgesinde hava koşullarının kötü olması, arama çalışmalarını da zorlaştırıyor.
Etiketler: Uçak pitot tüpü pilot enkaz okyanus