İngiliz haftalık dergisi The Economist, son sayısında yer verdiği "Ordu ile hükümet arasındaki gerilim, reformları teşvik edebilir" başlıklı analizinde, askeri yargı yasası için "Ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma" ifadesini kullanırken, "Generaller köşeye sıkışmış gibi hissediyorlar ve bu, onları tehlikeli kılıyor" iddiasına yer verdi.
Dergi, bazı hükümet üyelerinin Anayasa Mahkemesi'nin askeri yargıya ilişkin yasayı iptal etmesi halinde rahatlanmış hissedeceğini de savundu. TBMM tarafından kabul edilen askeri yargı ile ilgili tartışmalı yasa ve Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tutuklandıktan 18 saat sonra tahliye edilmesine de dikkat çekti.
"LAİK ELİTİN GERGİN OLMASI ANLAŞILIR"
Son "darbe söylemleri"nin Erdoğan'ı yeni bir reform dalgasını başlatmasına yol açmış olabileceğinin de belirtildiği analizde, hükümetin Ruhban Okulu'nun açılmasından söz ettiğine, Erdoğan'ın IMF ile anlaşmaya yönelik müzakerelerin yakında yeniden başlayacağını kaydettiğine dikkat çekildi. Dergi şöyle devam etti:
"Sık sık orduyu, Atatürk'ten ilham alan özgür bir yaşam tarzının tek garantisi olarak gören Türkiye'nin laik elitinin gergin olması anlaşılır. Birçoğu, Ak Parti'nin gerçek misyonunun, Türkiye'yi demokratikleşmek değil, onu İslam rejimine dönüştürmek olmasından korkuyor."
"Ve darbe günleri sona erdi mi? Böyle bir sorunun hala sorulabilmesi, küçük olsa da yeni bir askeri müdahale riskinin hala var olduğunu gösteriyor. Tecrübeli bir askeri gözlemci de 'Generaller, köşeye sıkışmış gibi hissediyor ve bu onları tehlikeli kılıyor' diyor. Bu da, hükümetteki bazılarının, kendilerinin çıkarttığı yasanın Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi halinde neden rahatlanmış hissedeceklerini açıklıyor."
"BELGE KONUSUNDA ERDOĞAN GERİ ADIM ATMADI"
Spekülasyonların aksine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İrtica ile Mücadele Belgesi" konusunda geri adım atmadığını belirten dergi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da tutumunu değiştirmeyerek hükümetin yasayı gözden geçirmesi için "bastırdığı"nın belirtildiğini de yazdı.
"Tüm gözler şimdi Abdullah Gül'e çevrilecek" diyen dergi, Gül'ün yasayı Parlamentoya geri göndermesi halinde "prestijinin büyük bir darbe yiyeceği" yolundaki görüşlerini de aktardı.
The Economist, yasayı "ordunun dokunulmazlığına en büyük meydan okuma" olarak nitelediği analizinde, AKP'nin generallerin gücünü azalttığını, MGK'yı reform ettiğini belirterek, "Sayın Gül'ün cumhurbaşkanlığına getirilmesi, ordunun imajına zedelerken Ak Parti'nin imajını güçlendirdi" yorumunu da yaptı.
Etiketler: Atatürk yaşam tarzı laik elit misyon demokratikleşmek İslam rejimi