Eğit-donat programının toplam 3 yıl sürmesi öngörülüyor.
Türkiye'den yılda 1500-2000 kişi eğitilecek. Ürdün ve Suudi Arabistan ile birlikte yılda toplam 5000 kişi eğitim alacak. Böylece 3 ülkede üç yılda toplam 15 bin kişi eğitilmiş olacak.
Türkiye ile ABD arasında bu ay içinde mutabakat muhtırası imzalanması bekleniyor. Mart sonunda da eğitimin başlaması bekleniyor.
Mutabakat metninde Türkiye'nin önemsediği iki nokta; eğitilecek muhalefetin seçimi ve hedefin kim olduğu konularında da prensipte anlaşma sağlandı. Buna göre:
1-Türkiye ve ABD ortak seçim komitesi oluşturacak ve Mart ayına kadar kimlerin eğitileceğine karar verilecek.
2-Metinde hedefin kim olduğu yazmayacak. Eğitilecek muhalifler 'IŞİD'le veya 'rejimle' savaşacak diye herhangi bir cümle olmayacak. Böylece gerektiğinde rejimle, gerektiğinde IŞİD'le mücadele edebilecekler. Türkiye 'bunlar zaten muhalefet, rejime muhalifler, ama elbette IŞİD'le de savaşacaklar' yaklaşımında.
İncirlik Üssü'nün kullanımıyla ilgili Ankara ve Washington arasındaki görüşmeler devam ediyor.
Eğitilecek muhaliflerin Esed'e karşı savaşması, Ankara'nın eğit-donat programı için en önemli şartlarının başında geliyordu.
IŞİD ile mücadele
ABD yönetimi, Irak Şam İslam Devleti’nin Irak ve Suriye topraklarındaki hızlı ilerleyişinin ardından, yaklaşık iki ay önce bazı Arap ülkelerini de kurduğu koalisyona dahil ederek, IŞİD ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüğe sokacağını duyurmuştu.
ABD Başkanı Obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ‘ılımlı muhalefetin’ desteklenmesi, IŞİD’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı.
Türkiye'nin de IŞİD ile mücadele için şartları var: Bunlar uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle ve nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi. Ankara kapsamlı mücadele için tüm bu önlemler alınırsa, Türkiye'deki üslerin de kullanılabileceği mesajını veriyor.
Kaynak: Al Jazeera