Ekonomi Yönetimine Tam Destek

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tedbir paketini, büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan tedbir paketini, büyük memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Ekonomi yönetimi krizi doğru okuyor, sanayimiz ve KOBİ'ler nefes alacak" dedi.
İTO Başkanı Yalçıntaş, Hükümetin açıkladığı 4. Paketi değerlendirdi. Yalçıntaş yaptığı açıklamada, alınan önlemlerin, Hükümetin krizi doğru okuduğunu gösterdiğini ve güven verdiğini belirtti. Yalçıntaş, "İç talebin canlandırılmasına yönelik önemli nokta atışları yapıldı. Bir miktar bütçe açığı verilebilir. Ancak sanayi üretiminin yüzde 21.3 gerilediği ve morallerin bozulduğu bir ortamda bu, nefes aldıracak, katlanılması gereken bir maliyettir. Kaldı ki paketin maliyetinin, iç talepte sağlanacak canlanma ile bütçe gelirlerinde artış ve istihdamın korunması olarak geri döneceği kanaatindeyim" dedi.
Kriz ortamında atılması gereken iki adımın iç talebi artırmak ve ihracat pazarlarındaki düşüşü minimuma indirmek olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, şunları kaydetti:
"Beyaz ve elektronik eşya, otomotiv ve konut sektörleri, stoklar aşırı biriktiğinden dolayı sıkıntılı günler yaşıyor. ÖTV ve KDV oranlarında yapılacak indirimlerin, bu stokların eritilmesi ve iç piyasanın canlandırılmasında önemli katkısı olacaktır. Pakette ayrıca Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) 5 puan düşürülerek, kredi maliyetleri hafifletiliyor. Sanayide uygulanan indirimli gece tarifesinin, hafta sonu ve diğer tatil günlerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması da üretim maliyetlerini aşağı çekecek. Ayrıca 75 milyon TL'lik ilave KOSGEB desteği, finansman arayışındaki firmalara kısmen de olsa bir rahatlama getirecek. Tüm bu tedbirler, üretim ve tüketimin desteklenmesi için çok önemli."

-EKONOMİK PAKETLERDE ETKİLİ OLDUK-

Yalçıntaş, İTO olarak bugüne kadar açıklanan tüm önlemlerle birlikte son paketin de hazırlık aşamasında önerileriyle yer aldıklarını kaydetti. Yalçıntaş, "Krizin hızla derinlik kazandığı Kasım'dan bu yana kritik öneme sahip sektörlerde dolaylı vergilerin düşürülmesi de dahil olmak üzere önerilerimizi hükümete sunmuştuk. 2009 İş Programımıza da koyduğumuz bu önerilerin çok önemli bir bölümüne açıklanan paketlerde yer verilmesi, Odamızın çözüme dönük önerilerinin isabetliliği açısından önemlidir" dedi. Yalçıntaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in 4'üncü paket için ifade ettiği 5.5 milyar TL'lik ekonomik büyüklüğün, talebi hızlandırmaya ve canlandırmaya yönelik çalışmalar için iş dünyasına güven verdiğini kaydetti.
Yalçıntaş, açıklanan pakette Eximbank'ın sermayesinde 500 milyon TL'lik yeni bir artış daha öngörüldüğüne de dikkat çekerek, bunun komşu ülkeler ve yeni pazarlarla ticaretin artırılmasına yönelik seferberlikte çok yararlı olacağını vurguladı. Pakette yer almayan iki konuya da dikkat çeken Yalçıntaş, "Bankalar ile geçici finansman sorunu yaşayan firmalar arasında aracı rolü oynayacak mekanizma oluşturulması önemli. Ayrıca elektrik faturalarındaki TRT'nin yüzde 2'lik payının kaldırılması da girdi maliyetlerini olumlu etkiler" dedi. Yalçıntaş, 3 ay olarak belirtilen dolaylı vergi indirimlerinin süresinin uzatılmasının yararlı olacağını da sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü