Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) en büyük mucizelerinden biri olarak kabul edilen ve bir gecede Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya seyahati ve göğe yükselmesi mucizesi Miraç, bu gece 1.5 milyarlık Müslüman alemi tarafından coşkuyla kutlanacak. Camilerin dolup taşması beklenen bu gecede Müslümanlar, başta Filistin ve Doğu Türkistan'daki kardeşleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde baskı ve şiddete maruz kalanlar için dua edecek. Binlerce etnik köken ve geçmişten gelen İslâm ümmeti, bu gece hep birlikte aynı dili konuşacak ve Müslümanların kurtuluşu için Allahû Teâlâ'ya yakaracak.
MİRAÇ NASIL OLDU?
Miraç, Receb ayının 27. gecesi Cenab-ı Hakk'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâm'ın rehberliğinde Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksâ'ya, oradan semaya, yüce âlemlere, ilâhî huzura yükselmesidir. Peygamberimiz (s.a.v) Mescid-i Haram'dan (Mekke'den), Mescid-i Aksâ'ya (Kudüs'e) bir Cennet bineği olan Burak ile geldi. Kudüs'e gelmeden yol üzerinde Hz. Musa'nın makamına uğradı, orada iki rekât namaz kıldı, daha sonra Mescid-i Aksâ'ya geldi. Orada bütün Peygamberler kendisini karşıladı. Miraç'ını kutladılar. Peygamberimiz (s.a.v) burada Peygamberlere iki rekat namaz kıldırdı, bir hutbe okudu. Bir rivayette Hz. İsa'nın doğduğu yer olan Betlaham'a uğradı, orada da iki rekât namaz kıldı. Ve bugün Kubbetü's-Sahra'nın bulunduğu yerden Muallak taşının üzerinden Miraç'a yükseldi.
NİL VE FIRAT NEHİRLERİNİ GÖRDÜ
Semanın bütün tabakalarına uğradı. Sırasıyla yedi sema tabakalarında bulunan Hz. Adem, Hz. Yahya, Hz. Îsa, Hz. Yusuf, Hz. İdris, Hz. Harun, Hz. Musa ve Hz. İbrahim gibi Peygamberlerle görüştü, onlar da kendisine "Hoş geldin" diyerek tebrik ettiler. Bundan sonra Hz. Cebrail ile birlikte imkân ile vücub ortası (kâinatın bittiği yer) Sidretü'l-müntehâ'ya geldiler. Peygamberimiz (s.a.v) orada ikisi gizli, ikisi açıktan akan (Nil, Fırat) dört nehir gördü. Sonra her gün yetmiş meleğin ziyaret ettiği Beytü'l-Ma'mur'u ziyaret etti. Hz. Cebrail'in buradan öteye gitmesi mümkün değildi. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam bundan sonra Refref adında bir vasıta ile zaman ve mekândan münezzeh (uzak) olan Cenab-ı Hakk'ın cemaliyle müşerref oldu.
HZ. MUSA İLE KARŞILAŞTI
Peygamberimiz (s.a.v) Rabbinin huzurundan döndükten sonra Hz. Musa ile karşılaştı. "Allah ümmetine neyi farz kıldı?" diye sorunca, Peygamberimiz (s.a.v) "50 vakit namaz" buyurdu. Hz. Musa'nın, "Rabbine dön, azaltması için Rabbinden niyazda bulun, ümmetin buna güç yetiremez" demesi üzerine, Peygamberimiz (s.a.v), beş sefer Cenab-ı Hakk'a niyazda bulundu, her seferinde 10 vakit indi, sonunda beş vakitte karar kıldı.
TRT, TÜM DÜNYAYA MESCİD-İ AKSA'NIN KAPISINI AÇIYOR
Tüm ellerin, gözlerin ve sözlerin Allahû Teâlâ'ya yöneleceği Miraç Kandili'nde, Müslümanlar açısından sembolik de olsa bu yıl önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu TRT, ilk defa işgal altındaki topraklarda bulunan Mescid-i Aksa'daki Miraç coşkusunu akşam canlı yayınla tüm dünyaya ulaştıracak. Miraç Kandili dolayısıyla TRT, Mescid-i Aksa ve Eyüp Sultan Camii'nden mevlit yayını yapacak. TRT Avaz'da saat 20.30'da başlayacak canlı yayın, 2 saat sürecek.
Eyüp Sultan Camii'ndeki mevlit programında İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı konuşma yapacak, Doç. Dr Emin Işık da dua okuyacak. Habil Öndeş ilahi grubu ilahiler seslendirecek.
Ayrıca TRT 6'da Kürtçe mevlit okunacak. Van Hz. Ömer Camii'nden canlı yayınlanacak olan mevlit programı, saat 21.45'te başlayacak.
Vakit