Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hazırlanan intibak yasa taslağının Başbakanlığa gönderildiği haberlerinin gerçek olmadığını açıkladı. Bakanlık yetkilileri, böyle bir çalışmanın bugün için söz konusu olmadığını belirttiler. Bir bakanlık yetkilisi, "Bu siyasi iradenin alacağı bir karardır. Bize bir çalışma yapın denirse yaparız. Ancak şuana kadar bizden İntibak Yasa Taslağı hazırlanmamız istenmedi" dedi.
Bazı basın yayın organlarına yansıyan habere göre, hazırlanan İntibak Yasa Taslağı SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur emeklileri arasında maaş farklılıkların giderilmesini öngörüyor. Buna göre halen 620 lira olan en düşük emekli aylığının 900 liraya çıkarılması planlanıyor.
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği ise, yasa taslağının önceki Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla hazırlandığını ancak daha sonra maliyetler göz önüne alınarak taslağın rafa kaldırıldığı bilgisini verdi. Yeni Bakan Dinçer'in ise taslağı Başbakanlığa gönderdiğini belirten dernek yöneticileri, Başbakanlık ve Çalışma Bakanlığı bürokratlarının burada bir çalışma yaptıkları bilgisinin kendilerine ulaştığını söylediler.
Dernekten alınan bilgiye göre, işçi emeklilerinin maaşlarının yasalar gereği asgari bin 200 civarına yükseltilmesi gerekiyor. Ancak bunun maaşlara geçmişe dönük uyarlanması için 3.5 ila 4 milyar lira kaynak gerekiyor. Yeni maaşların bütçeye yıllık yükünün ise 2 ila 3 milyar lira olacağı hesabı yapılıyor.
Ancak hükümetin maaşları 1200 seviyesi yerine 900 liraya yükselterek, işçi emeklilerinin dava açmasını önlemek istediği yorumları yapılıyor. Yasal bir hak olan intibak'ın yapılmaması durumunda işçi emeklilerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceği ve bunun da Türkiye'ye maliyetinin çok daha yüksek olacağı yorumları yapılıyor.
5 milyon işçi emeklisinin yaklaşık 3 milyonu 620 ila 650 lira ortalama maaş alıyor.