Encümen-i Daniş'in 28 Şubat mektubu

Encümen-i Daniş'in 1994'te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e 28 Şubat mektubunun Bugün Gazetesi yayınladı.

Mektup, 28 Şubat postmodern darbesinin Encümen-i Daniş tarafından kaleme alındığını ve başarıyla uygulandığını kanıtlıyor.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre Encümen-i Daniş'in 1994'te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e gönderdiği 6 maddelik mektup, büyük oranda hayata geçmiş olması ile dikkat çekiyor.

Mektubun giriş kısmında Prof. Hikmet Altuğ'un imzası var. 2002'de vefat eden Altuğ, askeri tabip kökenli Kulak Burun Boğaz profesörü. Mektubun sonunda yer alan isimlerin, yarısı asker. Dörtte biri diplomat, dörtte biri de akademisyen. 18 Nisan 1994 tarihli mektup, Refah Partisi'nin yüzde 19 oyla patlama yaptığı ve Ankara İstanbul gibi önemli büyük şehirlerin belediye başkanlığını kazandığı 27 Mart 1994 Yerel Seçimleri'nin hemen ardından kaleme alınmış.

"Siyasi Partiler Kanunu'nun ciddiyetle uygulanması" çağrıları hayat bulduğu için, önce Refah, ardından yerine kurulan Fazilet partileri kapatıldı.

Yine, "Tevhid-i Tedrisat, Kuran kursları ve yurtların denetlenmesi, İmam Hatipler'in meslek okulu yapılması" tavsiyeleri de tam olarak hayata geçirildi. Mektubun diline bakıldığında, Demirel'e daha önce de raporlar verdikleri anlaşılıyor. Demirel de, hiçbir hükmü şahsiyeti olmayan bu "düşünce üreten grup"un tavsiyelerini dönemin Başbakanı Tansu Çiller'e iletiyor.

Bütün bakanlıklar, çalışma yapıyor. Yetmiyor, tek tek rapor veriyorlar. Devletin arkasında bir "derin devlet" arıyorsanız, işte burada. Encümen-i Daniş'in Başkanı Necmettin Karaduman'ın CNN Türk'te neden, "Derin devlet bütün dünya devletlerinde vardır.Bugün de vardır yarın da olacaktır" dediğini anlamak artık daha kolay.

Tarihi mektup, Musin Batur, İsmail Hakkı Karadayı, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Şener Eruygur gibi "darbe" dönemlerinin etkin paşalarının, neden Encümen-i Daniş üyesi olduklarını da açıklıyor.

ACİL TEDBİRLER ALINSIN...

18 Nisan 1994 tarihli metin 'Sayın Cumhurbaşkanım' diye başlayıp "Mevcudiyetinden zati alinizin de haberdar olduğunuz topluluğumuz Encümen- i Daniş'in bugünkü toplantısında aşağıdaki isimleri yazılı mensuplarının görüşlerini yüksek bilgi ve takdirlerinize arz ediyoruz" ifadesiyle devam ediyor.

Dönemin başkanı Prof Dr Hikmet Altuğ tarafından gönderilen raporun girişinde uzun bir irtica tehlikesi tanımlandıktan sonra "Türkiye Cumhuriyeti'ni temelinden yıkmak, ülkeyi ve ulusu bölmek hırs ve amacında bulunan sorumsuz kurum ve kişilere karşı aşağıdaki yasal, idari ve yargıya yönelik ciddi ve acil tedbirlerin alınmasını öneririz" deniyor.

Raporun son bölümünde ise "Atatürk'ün yaptıklarının korunması, yapmak istediklerinin bilim ve teknoloji ve aklın rehberliğinde gerçekleştirilmesi için çağdaş ve laik her türlü önlem alınmalıdır" deniyor.

AK PARTİ'YE GÖNDERİLMEDİ

Son günlerde ismi sıklıkla tartışılan Encümen-i Daniş'in mevcut başkanı eski TBMM başkanı Hakkı Karaduman, toplantıya katılanların görüşlerinin eskiden Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a düzenli olarak gönderildiğini fakat 2002'den bu yana sadece Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde bir kez rapor gönderildiğini açıklamıştı.

Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığa, Gül'ün de Cumhurbaşkanlığı'na çıkışından sonra hazırladıkları raporları paylaşmadıklarını açıklayan Karaduman ' burada konuşulanları eşlerimizle bile paylaşmayız' açıklaması yapmıştı.

28 ŞUBAT BİLDİRİSİ GİBİ

Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel'e yollanan 1994 tarihli rapor ile 28 Şubat 1997 tarihli ünlü MGK bildirisi arasındaki paralellik ise dikkat çekici. Metin arasındaki benzerlik yanında uygulanması istenen yaptırımların birbirine benzemesi "28 Şubat kararlarının hazırlığı Encümen-i Daniş'te mi alındı?" sorusunu akıllara getirdi.

BAKANLIKLAR 1 YIL ÇALIŞMA YAPTIRDI

Cumhurbaşkanı'na sunulan rapor ile ilgili olarak Başbakanlık koordinesinde kapsamlı bir çalışmanın yapıldığı da ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı'na yollanan rapordan sonra Başbakanlık raporla irtibatlı tüm bakanlıkları uyararak 'alınacak tedbirler ve yapılan düzenlemeler' hakkında kapsamlı bilgi istemiş.

Yaklaşık bir yıl sonra ilgili kurumlardan yapılan cevabi yazılarda ise ilgili düzenlemeler raporlaştırılmış. Dönemin İçişleri Bakanlığı adına Müsteşar Yardımcısı Muharrem Göktanoğlu tarafından verilen cevabi yazıda, 1994 yılı içerisinde 715 şahsın yakalandığı, bunlardan 224'ünün tutuklandığı bilgisine yer veriliyor.

Yine aynı raporda yer alan Kur'an Kursları bölümünde ise kursların her ay düzenli olarak denetlendiği belirtiliyor. Dönemin devlet bakanlarından Necmettin Cevheri, Adalet Bakanı Mehmet Moğultay imzalı başka bir belge de talepler doğrultusunda yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veriliyor.

İŞTE RAPORU HAZIRLAYANLARIN TAM LİSTESİ...

18 Nisan 1994 tarihli toplantının raporunda şu isimlerin imzası bulunuyor:

İsmail Hakkı Akgün (E. Tümgeneral), Şener Akyol (E. Parlamenter), Prof. Dr. Hikmet Altuğ (E. Parlamenter), Prof. Dr. Ekrem Ahaç (E. Parlamenter), Kemal Atalay (E. Orgeneral), Muhsin Batur (E. Hv. Org. Hv. K. K.), Hıfzı Oğuz Bekata (E. İçişleri Bakanı), Orhan Dikmen (E. Tarım Bakanı), Prof. Dr. Fikret Esen (E. Orgeneral), Oğuz Gökmen (E. Büyükelçi), Faruk Ilgaz (E. İst. Beld. Bşk., Yük. Müh.), Ecmel Kutay (İst. Beld. Bşk. E. Korg.), Sezai Orkunt (E. Tümamiral), Nahit Özgür (E. Hv. Org.), Necdet Özmen (E. Büyükelçi), Mukadder Öztekin (E. İçişleri Bakanı), Necdet Öztorun (E. Org. K. K. K.), Hasan Sağlam (E. Korg. M. E. Bakanı), İlyas Seçkin (E. İçişleri Bakanı), Ahmet Serter (E. Tümgeneral), Murat Sökmenoğlu (Ekonomist- Hatay Mv.), İbrahim Şenocak (E. Orgeneral), Kemal Taran (E. Korgeneral), Cemal Tarlan (E. Vali, Senatör), Necdet Üruğ (E. Gn. Kur. Bşk.), Nüvit Yetkin (Av. E. Bakan), Semih Yürük (E. Kurmay Sb.), Necmettin Karaduman (T.B.M.M. Eski Bşk.), İrfan Özaydınlı (E. Parlamenter Bakan, E. Orgeneral), Asaf İlhan (E. Büyükelçi)

28 ŞUBAT'IN ÖNCÜ METNİ

1) Atatürk ilke ve devrimlerini, Türk ulusunun uygar ve çağdaş geleceği, huzur ve güveni bakımından ciddiyetle korunması ve savunulması,

2) Anayasamızın, Devletin şekli, Cumhuriyetin nitelikleri ve diğer emir ve hükümleri ile demokratik ve laik yapısının her türlü siyasi çekişmeler ve çıkarlar dışında tutulması,

3) Siyasi Partiler Kanunu'nun uygulanması

4) Anayasa ve yasaların öngördüğü, dini siyasete hiçbir şekilde alet edilmemesi, ilkelerinin ödünsüz uygulanması,

5) Anayasanın 174. maddesinde yer alan Türkiye Cumhuriyeti'nin laik niteliğini korumak amacı güden kanunların yaşama geçirilmesi.

ENCÜMEN-İ DANİŞ'İN EĞİTİM ÖNERİLERİ

Encümen-i Daniş'in dönemin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na yazdığı 6 maddelik raporun "Eğitimle ilgili önerilermiz!" başlıklı son maddesi ise çarpıcı talepler içeriyor. İşte o talepler ;

a) Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun ödünsüz uygulanması ve bu çerçevede eğitim, öğretim, plan ve programlar ile, mevcut imam hatiplerin, din görevlisi ihtiyacına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve meslek okulları statüsüne dönüştürülmesi,

b) Kur'an kurslarının, çağdaş ve yeni sistemlere göre elden geçirilmesi ve gizli Kur'an kurslarının yakın takibe alınarak kapatılması,

c) Çeşitli mezhep ve gizli tarikatlar tarafından açılan, yurt, kurs eğitim ve öğretim yapılan kursların faaliyetlerine son verilmesi,

d) Laik devlet düzenin temelini çağdaş eğitim ve ulusal kültür oluşturur. Bu konuda Atatürk'ün vaad ettiği tüm ilke ve düşüncelerin eğitim ve öğretimde temel kural olarak yeniden değerlendirilmesi.

İŞTE BELGELER:

 

Güncel Haberleri

Siyonist hahamı öldüren Özbekler, MİT ve emniyet tarafından yakalanıp BAE’ye iade edildi
NATO’dan iş dünyasına çağrı: Savaş senaryosuna hazırlanın
Socar, Türkiye'deki doğalgaz dağıtım işini satmak için görüşmelere başladı
Şapka dayatmasının 99. yıl dönümünde anlamlı protesto
HÜDA PAR Vekili Demir, Şeyh Said'in mezar yeri için soru önergesi verdi