Endenozya Uleması YOGO'yu Yasakladı

Endonezya’nın en üst Müslüman organı 25 Ocak Pazar günü, Müslümanların Hinduların tapınışından...

Endonezya'nın en üst Müslüman organı 25 Ocak Pazar günü, Müslümanların Hinduların tapınışından unsurlar içeren Yoga yapmasını ve halka açık yerlerde sigara içilmesini yasakladı.

Ulema Konseyi Başkanı (MUI) Utang Ranuwijaya, TIMETURK'e yaptığı açıklamada, "İslami öğretilere dayanan nedenlerle Müslümanların Yoga yapmasını yasakladık" diye konuştu.

Batı Sumatra Padang'taki MUI ulusal toplantısına katılan 700'e yakın İslam alimi, Müslümanların, içinde ilahiler, dualar ya da meditasyon gibi Hindu dini ritüeller içeren Yoga yapmasını yasakladı.

Endonezyalı Müslümanlar, yogayı sadece fiziksel bir egzersiz ya da spor olarak yapmakta serbestler.

Ranuwijaya, "Eğer sadece sağlık egzersiziyse bunda bir sorun yok. Sadece İslami değerlere zarar verebilecek edimleri yasaklıyoruz" diye konuştu.

Binlerce yıllık kadim meditasyon yardımcısı yoga, yaygın bir stres atma aracı ve dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'nın birçok yerinde de tatbik ediliyor.

Fetva'nın 235 milyonluk Endonezya'nın yüzde 86,1'lik Müslümanlarını yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor ancak hükümet politikalarına etki edebiliyor.

1975'de kurulan konsey Müslüman ülkede anahtar bir konumda bulunuyor.

Malezya'nın Ulusal Fetva Konseyi de, "Hindu" yogası için iki ay önce benzer bir yasak getirmişti.

Sigara yasağı

MUI halka açık yerlerde sigara içilmesini yasakladı. Konsey ayrıca toplu sigara içilen bazı yerlere de sınırlar getirdi.

"Çocukların, gençlerin ve hamile kadınların sigar içmesini yasakladık" diyen Ranuwijaya, alimlerin bütün bir yasak konusunda fikir birliğinde olmadıklarını söyledi. Ranuwijaya, "Burada iş ve sağlık karşı karşıya. Bu nedenle biz de ara bir çözüm bulmaya çalıştık" dedi.

Yasak karşıtları böylesi bir hareketin tütün üreticilerini iflas ettireceğini, sigara endüstrisinde çalışan binlerce insanı etkileyeceğini ve sigara vergilerinden elde edilen gelirlerin kaybına yol açacağını söylüyor.

Endonezya, Çin ve Hindistan'dan sonra dünyadaki 3'ncü en büyük sigara tüketicisi.

Endonezya'da bir paket sigara yaklaşık 1 dolara satılıyor. Bu dünyadaki en ucuz fiyatlardan. 60 milyondan fazla Endonezyalı aktif sigara kullanıcısı.

MUI ayrıca Müslümanlara vasektomi, erken yaşta evlenme, organ bağışı ve seçimlerde oy vermeme konusunda da yasaklar getirdi.

"Fetvalar Müslümanları sapkınlıklardan koruma amacı taşıyor" diyen Ranuwijiya, MUI'nin Müslümanların evlilik yaşı konusunda anayasayı takip etmeleri istedi: "Her ne kadar İslami öğretilerde evlilikle ilgili belirli bir yaş olmasa da, Anayasa evliliğe uygun yaşı 16 olarak belirliyor".

timeturk

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak