İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedînejad, Şanghay zirvesi için gittiği Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, büyük ve zorba güçlerin, ilmi ve teknolojik tekelci anlayışlarını bir kez daha şiddetle eleştirdi.
Orta Asya turu görüşmelerinde, İran'ın nükleer programlarına işaret eden Ahmedinejad, İran'ın uluslararası yasalara uygun ve tamamen barışçı nükleer faaliyetlerini hiç bir gücün durduramayacağını söyledi.
Bişkek ziyareti kapsamında önceki gün, Kırgızistanlı araştırmacı ve İranologlardan oluşan kalabalık bir grupla görüşen Ahmedinejad, nükleer teknolojiden bütün ülkelerin ve bütün insanlığın yararlanması gerektiğine vurgu yaparak, ilahi değerlere karşı inançları olmayanların, enerji ilmini tekellerinde tutmak istediklerini söyledi.
İslami İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerine kurmak istediği yeni füze savunma sisteminin sadece bir ülkeyi değil, bütün Asya kıtasını ve Çin dahil Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyelerini tehdit ettiğini söyledi.
Ahmedinejad, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 7. zirvesinde yaptığı konuşmada, dünyada hala bazı büyük güçlerin tehdit diliyle konuştuğunu, halen işgal, saldırı ve tehditlerin devam ettiğini belirtti.
Orta Doğu'da yeni siyasi harita girişimlerinin de sürdüğünü ifade eden Ahmedinejad, “Bunların hepsi yenilgiye uğradı. Artık dünyanın barışa, güvene, adalete, sevgi ve aşka ihtiyacı var” dedi.
Ülke ismi vermeden ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerine kurmak istediği füze savunma sistemine de değinen Ahmedinejad, “Bugün hala büyük bir gücün (ABD) yeni füze sistemi kurma tehdidi de devam ediyor. Bu sadece bir ülkeye karşı tehdit değil, belki bundan da öte bu sistem, bu katıyı (Asya) tehdit ediyor. Çin dahil Şanghay İşbirliği Örgütü üyelerini de tehdit ediyor” diye konuştu.
ABD'nin Doğu Avrupa'ya kurmayı düşündüğü füze savunma sistemine Rusya açıkça karşı çıkıyor.
Ahmedinejad'ın füze savunma sistemine ilişkin eleştirilerini Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in de katıldığı zirvede dile getirdiğine dikkat çekiliyor.
Rusya, Çin, Özbekistan, Tacikistan, Kazakistan ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Şanghay İşbirliği Örgütü zirvesine İran gözlemci olarak katılıyor.
Bu arada New York Times gazetesi, Bush hükümetinin, İran'ın nükleer programlarına karşı alınacak önlemler içerisinde, cumhuriyetçi başkan adayının, askeri operasyonun bulunduğunu ileri sürdüğünü yazdı.
Diğer yandan Amerika'da savaş karşıtı faaliyet gösteren Rabec Grifein, nükleer sorunun çözümü için ön şartsız görüşmelerin yapılması gerektiğini ama hükümetin bunu önlediğini dile getirdi.
Grifein, İran'a karşı muhtemel bir askeri operasyonun, bölgeyi büyük bir faciaya sürükleyeceği gibi İran'ın nükleer faaliyetlerini daha bir arttırmasına yol açacağını söyledi.
Diğer yandan Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrof, Dünya siyaseti ve Rusya adlı dergide çıkan makalesinde İran'a baskıların arttırılmasının dünya enerji güvenliğini de tehdit edeceğini belirterek, sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
MNA