Engin Alan'ın Vekilliği İle İlgili Kararı Hükümet Belirleyecek

Hükümet, Yargıtay'ın Engin Alan'la ilgili verdiği kararı tutar ve Meclis'e göndermezse, bu süre boyunca Engin Alan'ın milletvekilliği devam edecek

 

 

Balyoz davasında mahkumiyet kararları onanan ve aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına'nın yer aldığı sanıkların rütbeleri sökülecek. Muvazzaf olanlar ise Tsk'dan çıkarılacak.
 
237 İSMİN CEZASI ONANDI
 
Yargıtay 9. Ceza Dairesi bugün Balyoz davasıyla ilgili kararını açıkladı. İlk bilgilere Yargıtay 361 kişiden 237'sinin cezasını onadı. Cezaları onananlar arasında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski Mgk Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda Mhp Milletvekili Engin Alan, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri de bulunuyor.
 
RÜTBELERİ SÖKÜLECEK
 
Bu isimlerin cezalarının onanmasıyla birlikte rütbeleri de sökülecek. Bu isimler 'er' statüsünde olacak. Aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. Kendilerinin yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimlikler de alınacak. Askeri tesislerin hiç birinden yararlanamayacaklar.
 
BAKAN YILMAZ AÇIKLAMIŞTI
 
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un ceza alması durumunda rütbesinin sökülüp sökülmeyeceği tartışmaları sırasında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Eğer mahkum olursa o mahkumiyetin neticesi rütbelerinin alınacağı hükmü vardır. Bu hüküm mevcut olduğu sürece uygulanacaktır." demişti.
 
ALAN'IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞECEK
 
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, "Balyoz Planı" davasındaki 18 yıllık mahkumiyet kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onanan Mhp İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın milletvekilliği sona erecek. Ancak bu kararın onanması Hükümet'e bağlı. Engin Alan'ın vekilliğinin düşmesi için hükümetin kararı Tbmm'ye göndermesi gerekiyor. Hükümet kararı tutar ve Meclis'e göndermezse, bu süre boyunca Engin Alan'ın milletvekilliği devam edecek. Hükümet kararı gönderirse Alan hakkındaki Yargıtay kararı Meclis Genel Kurulu'nda okunduğu anda vekilliği düşecek.
 
Anayasa'nın milletvekilliğinin düşmesine ilişkin 84. Maddesi şöyle: Madde 84 – (Değişik: 23/7/1995 - 4121/9 md.) İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunca kararlaştırılır. Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur.
 
KADERİNİ HÜKÜMET BELİRLEYECEK
 
Engin Alan'ın vekilliği ile ilgili kaderini hükümetin belirleyecek olması akıllara Alan ile Erdoğan arasındaki 'ayağa kalkma' krizini getirdi. Hatırlanacağı gibi Engin Alan görevde olduğu dönemde, 2004 yılında Çanakkale'deki anma törenleri sırasında Başbakan Erdoğan konuşmasını bitirince ayağa kalkmamıştı.

 

 

 

 

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım