Erbakan'ın 'Abbate'sinin iflas hikayesi

Ünlü Abbate gömlekleri 29 Nisan'da haciz yolu ile satıldı. Erbakan'ın yeğenin sahibi olduğu ünlü marka son bir yıldır hacizlerle uğraşıyordu. Abbate'nin sahibi Öztay Teksil de iflas etti.

Türkiye'nin en büyük gömlek üreticisi konumundaki Abbate'nin gömlekleri dün borçlarına karşılık icra yolu ile satıldı.

Necmettin Erbakan'ın yeğeni, Mahmut Rauf Çataklı'nın sahip olduğu Mercek Holding bünyesinde yer alan Abbate markalı gömlekler alacaklı Ekspres Kargo'nun alacaklarına karşılık icra yolu ile satıldı.

Son bir yıldan bu yana haciz kararları ile gündemden düşmeyen ünlü gömlek markasının sahibi Öztay Tekstil'in de iflas ettiği ortaya çıktı. Para dergisinden İdriz Çokal'ın haberine göre Türkiye'nin en büyük gömlek üreticisi, Abbate markasının sahibi Öztay Tekstil iflas etti. Öztay'ı, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın iki yeğeni Mahmut Rauf Çataklı ve Hüseyin Yavuz Erbakan yönetiyordu...

Bir zamanlar devler arasındaydı

Çokal'ın haberinde yer alan bilgiye göre Abbate, Türkiye'nin ilk gömlek markalarından biri. Markanın üreticisi Öztay Tekstil, 1989 yılında Ahmet Tayan tarafından kurulmuştu. Tayan, 2000 yılında şirketteki hisselerini eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın yeğeni, Mercek Holding'in sahibi Mahmut Rauf Çataklı'ya satmıştı.

Yılda 7 milyon adet gömlek üretme kapasitesine sahip olan Öztay Tekstil, ayrıca Avrupa'nın en büyük üreticisi ve 500 bin adete yakın ihracatıyla dev bir rekorun sahibiydi. İstanbul Ümraniye ve Bilecik'te üretim yapan şirketin yıllık cirosu ise iyi dönemlerinde 90 milyon TL'ye kadar ulaşmıştı. Öztay Tekstil, 1995'ten 2005 yılına kadar kesintisiz olarak İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer almayı başarmıştı. Ancak şirket için çöküş süreci özellikle 2007 sonrası belirmeye başladı.

Geçen yıl bankalar ve alacaklı şirketler tarafından alınan haciz kararları ile boğuşan Abbate iflas masasında tasfiye edilmeyi bekleyerek kalktı. Şirket için bundan sonraki süreç tasfiye"

Ekspress, Abbate'ye gömlek sattırdı

İflas eden şirket ile ilgili dün de önemli bir gelişme yaşandı. Abbate ile uzun zamandır çalışan Eksperss Kargo alacaklarına karşı 29 Nisan'da Abbate markalı gömlekleri sattırdı. Haciz yolu ile yapılan satışa ilişkin bilgiyi Ekspres Kargo Atilla Tunçkale verdi. Tunçkale'nin yöneticisi olduğu Ekspress'de sıkıntılı günler yaşayan bir şirket. Zira dün Rotahaber dün şirketin 15 Nisan'da iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulunduğunu ortaya çıkardı.

Kendisi de zorda olan Ekspres alacakları bir süredir alamadığı Abbate'den haciz yolu ile eldeki malları sattırarak tahsil etme yoluna gitti.
Abbate son 1 yıldır hacizlerle uğraşıyor

Necmettin Erbakan ile kardeşi Kemalettin Erbakan'ın yollarının ayrılmasıyla sonuçlanan Abbate'nin de çatısı altında olduğu Mercek Holding şirketlerine birbiri ardına hacizler geldi. Erbakan'ın ölen kız kardeşinin oğlu Mahmut Rauf Çataklı'nın başında olduğu Mercek Holding şirketlerine bankalar ve alacaklı şirketler peşi sıra haciz yağdı.

Abbate'ye ilk haciz kararını Simpaş'ın "Üç Öğün Yemek" firması aldırdı. Bilecik'teki Abbate fabrikasına verdiği yemeklerin parasını alamayan Simpaş, şirketin arsasını satın almak için pazarlığa oturdu.

2000 yılında Öztay Tekstil'e geçen Abbate'nin personelini yıllarca hiçbir servis bedeli almadan taşıyan Albayrak, haciz getiren şirketler sıralamasında ikinci sırada yerini aldı. Üçüncü haciz kararı Abbate'ye kumaş veren Bossa'dan geldi. Grup, İtalyan kumaş firmaları üzerindeki kredilerini tüketince Bossa'ya dönmüştü.

Albaraka ve Asya Bank gibi, Halkbank da haciz kuyruğuna girdi. SSK, haciz listesinin en başındaki yerini hep korudu. Halkbank o arada "Abbate" markasına haciz koydurdu. Alacaklı bankalar arasında 'elini çabuk' Asya Bank Abbate gömleklerinin üretici şirketi Öztay Tekstil, Mercek Holding, Abbate Giyim ve Milli Gazete kuruluşu Milsan Basın aleyhine 2008'de 3.2 milyon YTL'lik ihtiyati haciz kararı aldırmıştı.

Bank Asya erken davrandı

Mahkemeye 3 ayrı başvuru yapan Asya Bank, Mercek Holding ile kuruluşları Öztay Tekstil, Abbate Giyim ile yine Erbakan'ın liderliğini yaptığı partilere yakın gazete olan Milli Gazete'nin basım şirketi Milsan Basın'dan 18 Temmuz 2008 vadeli 4 ayrı bonodan dolayı toplam 4.3 milyon YTL alacaklı olduğunu belirtti.

Borçlu şirketlerin bonoları verdikleri 2007 yılından bu yana sadece 1 milyon 74 bin YTL ödeme yaptıklarını belirten Asya Bank, kalan 3 milyon 226 bin YTL'nin tahsili için borçlu şirketlerin malvarlığına ihtiyati haciz konulmasını istedi. Bu takipten borçluların haberdar olmaması gerektiğine dikkat çeken Asya Bank, dilekçesinde şu görüşlere yer vermişti:

'Borçlular hakkında icra takiplerine başlayacağımızdan ve takipten haberdar olmaları durumunda mallarını kaçıracaklarından endişe ettiğimizden, buna mani olmak için mahkemenizden borçluların menkul, gayrimenkul mallarıyla üçüncü kişilerdeki hak ve alacakları üzerine ihtiyati haciz konulmasını talep etme zarureti hasıl olmuştur'.

Hacizler, alacaklılar, düşen satışlar derken, Türkiye tekstil tarihinin önemli bir devi daha böylece yok olup gitti. Abbate'nin sahibi konumundaki Öztay Tekstil için bundan böyle süreç, şirketin tasfiyesi şeklinde sürecek. Bu arada şirketin resmi sitesine girildiğinde de aktif olmadığı ve 'Geliyoruz' ibaresinin konulduğu görülüyor.

Rotahaber

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü