Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'kayıp silahlar ve faili meçhul cinayetler'le anılan Batman'da önemli mesajlar verdi. Erdoğan, Güneydoğu'da bir dönem gerçekleştirilen kanunsuzlukların "devlet rutin dışına çıkabilir" şeklinde savunulmasına sert tepki gösterdi.
"Devlet rutin dışına çıkamaz." diyen Başbakan, "Çıkarsa çete olur, zulüm olur, kanunsuzluk olur." dedi. 28 Şubat sürecinde bankaların hortumlanmasının aynı anlayışın ürünü olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Batman'da kadınlarımız acı çekerken birileri devleti rutinin dışına çıkartıyordu. Peki, aynı zamanda Ankara ve İstanbul'da neler oluyordu? Burada rutinin dışına çıkanlar orada aile fotoğraflarındaki efendileri için bankaların içini boşaltıyordu. Bunların hesabı şimdi bozuldu." Erdoğan, 'rutin dışına' çıkanları milletin 'tedavülden çıkardığını' vurguladı. Ardından terörün ve çetelerin bütün unsurlarıyla tecrit edileceğini kaydetti. Başbakan, isim vermeden DTP'ye de yüklendi: "Yaraları açanlarla yaraları kaşıyanlar aynı yolda yürüyor." Erdoğan, çetelerin ve terör örgütlerinin 'aynı değirmene su taşıyan kardeş şebekeler' olduğuna işaret etti.
Başbakan Erdoğan, dün Batman'da yağmurlu havaya rağmen coşkulu bir kalabalığa hitap etti. Miting alanındaki, "TRT 6 gönüllerimizin yansımasıdır", "Davos fatihi hoş geldin", "Hem sesimiz, hem rengimiz, Tayyip Erdoğan bizim her şeyimiz" yazılı pankartlar dikkat çekti.
Erdoğan, konuşmasının büyük bölümünde DTP'ye yüklendi. Seçkinci konumlarını kaybetmek istemeyenlerin ülkenin huzursuz olmasını istediğini öne sürdü. Demokratik açılımlara karşı 'aman ha' denilmesinden yakındı. "Biz hangi adımı atsak, hangi açılıma gitsek karşımıza dikiliyor, yeni duvarlar örüyorlar." diyen Erdoğan, provokasyonlarla olumlu gidişin bozulmak istendiğini vurguladı. Erdoğan, "Madem demokratik açılımı kabul etmiyorsunuz. Gölge etmeyin, sabote etme gayretine girmeyin. Gölge etmeyin başka ihsan istemiyoruz." dedi. Erdoğan'ın değerlendirmeleri şöyle:
Yarayı açanlarla kaşıyanlar aynı el
İnsanların sahip oldukları kimlik özellikleri, farklılıkları saygındır, muteberdir. Birliğe değil farklılıklara dikkat çekenler var. Bizim kitabımızda senlik benlik davası yoktur. Hürriyetleri sonuna kadar koruyacağız. Demokraside aldığımız onca mesafeye rağmen birileri belli yaralar açık kalsın, hiç kapanmasın istiyor. Biz yaraları saralım diye uğraşırken birileri yaraları kaşımakla meşgul. Yaraları açanlarla yaraları kaşıyanlar aynı el.
Statükonun ateşine odun taşıyorlar
İstiyorlar ki belli bölgeler, şehirler belli sorunlarla hatırlansın. Seçkin konumlarını kaybetmek istemeyenler, ülkenin huzur bulmasından huzursuz oluyor. Güçlenirsek bu sahnede kendilerine yer verilmeyeceğini çok iyi biliyorlar. Suç ve suçlu üreten bataklığın kurumasından endişe duyuyorlar. Tahrip ederek, provokasyon yaparak statükoculuğun, değişim istemeyenlerin ateşine odun taşıyorlar.
Milletten oy değil, haraç istiyorlar
Milletten oy değil, adeta haraç istiyorlar. Oysa milletten haraç isteyenler milletin gönlüne giremez. Milli iradeyi rehin almak isteyenler er ya da geç mahkum olur. Demokrat olmakla terörist olmak aynı şey değil. Şiddetle kimsenin gönlünü alamazsın. 29 Mart aynı zamanda bunu gösterecek. Sandıkta gereken dersi verin.
Kimlik siyaseti yapana değil,hizmete oy verin
Buraya gelirken yolları gördüm, çamur içerisinde. Buranın belediyesi yok mu? Ne yapıyor buranın belediyesi? Buraları temizlemek, yaya kaldırımlarını yapmak, belediyenin görevi değil mi? Batmanlıların hakkı değil mi hizmet? Hizmete oy vereceğiz, ideolojilere değil. Kimlik siyasetiyle değil, hizmet aşkıyla oy kullanılır.
'Dün dündür' diyenler, kendilerini hukuktan muaf görüyor
'Dün dündür bugün bugündür' diyenler kendilerini hukuktan, adaletten muaf görüyordu. Vergi hırsızlarının avukatlığını yapmayı rejimi korumakla eşanlamlı görenler var. 'Devlet bazen rutinin dışına çıkabilir' diyorlardı. Biz 'hayır' diyoruz. Hukuk devleti, rutinin dışına çıkamaz. Hukuk devleti, rutinin dışına çıkarsa çete, mafya, zulüm, hortumculuk olur. Ne yazık ki bunların hepsi oldu. Her şey hukuk içinde olsun, her şey insanımızın selameti için olsun. Rutinin dışına çıkanları millet tedavülden çıkardı. Dün kendilerini devlet zannedenler bugün toplumdan tecrit oldu. Terör de, çeteler de bütün unsurlarıyla tamamen tecrit olacak.
Aile fotoğrafının içine girerek bankalar boşaltılıyordu
Batman'da kadınlarımız acı çekerken birileri devleti rutinin dışına çıkarıyordu. Peki aynı zamanda Ankara ve İstanbul'da neler oluyordu? Burada rutinin dışına çıkanlar orada aile fotoğraflarındaki efendileri için bankaların içini boşaltıyordu. Bütün bunlar aynı zamanda oluyordu. Bunların hesabı şimdi bozuldu.
Çetelerle terör örgütleri aynı değirmene su taşıyor
Bugün ne köylerimiz ne de Batman'ımız boşaltılıyor. Bütün kötü senaryolar, yapanların elinde kalıyor. Kim hangi maskeyle dolaşırsa dolaşsın, kim hangi örgüte mensup olursa olsun birbirlerinin aynı. Çeteler ile terör örgütleri aynı değirmene su taşıyor. Rica ediyorum; kimin yara kaşıdığını, kimin yaraları sardığına iyi bakın. Bu karanlık filmi izlemek istemiyoruz.
Bir kadına el kaldırmak hangi töreye, ahlaka sığar?
Batman'da AK Parti siyasetini anlatan hanımlar, defalarca fiilî şiddete maruz kaldı. Bir hanımefendiye el kaldırmak hangi ahlaka, töreye sığar? Böyle bir zorbalık, gözü dönmüşlük olur mu? Şiddetten başka yol bilmeyenlerin memlekete bir faydası olur mu? Ne kadar kadın, o kadar demokrasi dediğiniz bu mudur? Vicdan çeşmeleri bu kadar mı kurudu acaba?
Gölge etmeyin yeter
'TRT Şeş hayırlı olsun.' dedik. Birileri hayırlı olsun diyemedi. Bunlar sorundan besleniyor. Provokasyonlarla olumlu gidişimizi bozmak, özgürlük alanını genişletme çalışmamızı sekteye uğratmak istiyorlar. Madem demokratik açılımı kabul etmiyorsunuz, sabote etmeyin. Gölge etmeyin, başka ihsan istemiyoruz.
Batman için söylenen 'rutin dışı' sözü Demirel'e ait
"Devletin yüksek menfaatleri icap ettiği zaman devlet rutinin dışına çıkabilir." 13 Şubat 2000 tarihinde gazetelerde yayımlanan bu söz, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e ait. Söylenme sebebi Batman'la bağlantılı. Faili meçhul cinayetler ve Hizbulvahşet'in tartışıldığı süreçte Batman Valisi Salih Şarman'ın silah ithal ettiği ortaya çıkmıştı. Üstelik bu silahların kaybolduğu ileri sürülüyordu. Bu süreçte Demirel'in gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar şöyleydi:
Valiliğin silah ithal etmesi usule uygun mu?
Devlet usulüne göre yapmışsa, sakınca yok.
Valilikçe özel kuvvet kurulması uygun mu?
"Kur" derler, kurar.
Valiliğin koruculardan özel organizasyona gittiği bilgisi, size intikal etmiş miydi?
Bazı gayretlere muttaliyim...
Para ödeme biçimi normal mi?
Devlet, halin icabına göre hareket eder. Yani, her zaman rutini takip etmek mecburiyetinde değildir.
Muhalefeti Siirt battaniyesine sarın da uyusun
Başbakan Erdoğan, Batman mitinginin ardından toplu açılış törenine katıldı. 400 yataklı hastanenin açılışını gerçekleştiren Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte tedavi gören hastaları ziyaret etti. Başbakan, daha sonra Siirt'e geçti. Buradaki konuşmasına "Evliyalar şehri Siirt'i selamlıyorum." diyerek başladı. Muhalefete yüklenen Erdoğan, "29 Mart'ta Siirt'in battaniyesini bunların üzerine örtün. Bugüne kadar uyuyarak geldiler. Bundan sonra da bırakın uyusunlar. En azından Türkiye'nin büyümesine engel olmazlar." dedi.