Bağış, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile AB Genel Sekreterliğinde yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Davos'ta Başbakan Erdoğan'ın yanında bulunan biri olarak, Başbakan'ın gösterdiği tepkiye ilişkin soruları yanıtladı.
Başbakan Erdoğan'a 7 yıldır hemen hemen bütün uluslararası toplantılarda eşlik ettiğini belirten Bağış, şöyle konuştu:
"Başbakanımızın her zamanki vakur ve Türkiye'nin onurunu her zaman öncelikli tutan tutumunun devam ettiğini gözlemledim. Sayın Başbakanımız orada hepimizin göğsünü kabartan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve hatta dünya Türklerinin hepsinin göğsünü kabartan bir davranışta bulundu.
Hiçbir kimsenin, kim olursa olsun, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanına sesini yükselterek, el kol hareketleri yaparak hitap etmesi normal bir davranış değildir. Sayın Başbakanımız da orada, kendi şahsını değil, temsil ettiği Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının onurunu, itibarını en iyi şekilde korumuştur, gereğini yapmıştır."
Bağış, Başbakan'ın oturumdan ayrıldıktan sonra normal işlerine devam ettiğine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la görüştüğüne dikkati çekti ve "O görüşme son derece başarılı geçmiştir" dedi.
Daha sonra ise Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab'ın Başbakan Erdoğan'dan özür dilediğini, bu yapılan hatadan dolayı medyanın önünde özür dilemek istediğini dile getirdiğini kaydeden Bağış, Başbakan'ın da "Türk gelenekleri çerçevesinde bu özrü kabul ettiğini" bildirdi. Schwab ve Erdoğan'ın ortak basın toplantısı yaptığını anımsatan Bağış, Başbakan'ın bu basın toplantısında bütün olayın detaylarını tüm dünya medyasıyla paylaştığını söyledi.
Davos'tan ayrılmadan önce İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Erdoğan'ı aradığını da hatırlatan Devlet Bakanı Bağış, bu görüşmede Peres'in olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini ve Türkiye Cumhuriyetine ve Erdoğan'ın şahsına olan saygısını dile getirdiğini belirtti.
"İSTANBUL HALKINA TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM"
Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünde İstanbul'da sabaha karşı saat 3'te çok sayıda vatandaşın kendilerini karşıladığını bildiren Bağış, "10 bine yakın vatandaşımızın çok büyük bir sevgiyle, Başbakanımızı ve bizleri karşılamış olması da, Türk milletinin kendi onurunun korunması konusunda ne kadar hassas olduğunu ortaya koymuştur. Dün akşam çok çok duygulandım. Buradan o karşılama törenine katılan bütün vatandaşlarımıza da, birçoğu benim kendi seçmenlerim olan İstanbul halkına da teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
"İLİŞKİLERİ BUNDAN SONRAKİ TAVIRLAR BELİRLEYECEK"
Bağış, Başbakan Erdoğan'ın tepkisinin Türkiye-İsrail ilişkilerine etkisine ilişkin bir soru üzerine ise şunları kaydetti:
"İki ülke arasındaki ilişkiler, Başbakanımızın dün de söylediği gibi öfkeyle kalkıp oturulacak bir şekilde değerlendirilemez. Bunların farklı boyutları vardır, onlar değerlendirilir."
Bağış, önümüzdeki sürece bakılacağını ve ilişkileri bundan sonra takip edilecek tavırların belirleyeceğini bildirdi.
"TÜRKİYE, HİÇ KİMSE TARAFINDAN HAFİFE ALINAMAYACAK KADAR ÖNEMLİ"
Öncelikli konularının Orta Doğu'da bir an evvel barışın inşa edilmesi olduğunu kaydeden Bağış, artık Orta Doğu'daki bütün aktörlerin Türkiye'nin arabuluculuğunu arzu ettiğini kaydetti. Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İsrail de bugün askeri kaçırıldığında ilk arayıp, yardım istediği ülke olarak Türkiye'yi görmektedir. Suriye ile ilişki kurmak istediğinde aradığı ülke olarak Türkiye'yi görmektedir. Pakistan'la diplomatik ilişkilerini başlatmak için Türkiye'yi aramaktadır. Ama aynı şekilde, Lübnan da Türkiye'yi aramaktadır. Suriye Türkiye'yi aramaktadır. Diğer bölge ülkeleri Türkiye'nin arabuluculuğunu istemektedir. Batılı ülkelerin bölgede yaşadığı sorunlar olduğunda Türkiye'nin yardımları istenmektedir."
Türkiye'nin bölgede ciddi bir güç olduğunu bildiren Bağış, Türkiye'nin artık sıradan bir ülke olmadığını söyledi. Bağış, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomisine ve Avrupa'nın altıncı en büyük ekonomisine sahip olduğunu, G20 zirvesinin daimi katılımcılarından, BM Güvenlik Konseyinin üyesi ve Medeniyetler İttifakının eş başkanı olduğunu vurguladı. Bağış, "Türkiye hiçkimse tarafından hafife alınamayacak kadar önemli, ciddi stratejik bir ülkedir ve bölgesel bir güçtür" dedi.
KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki tepkisiyle ilgili olarak, "KKTC olarak, Kıbrıs Türkünün de göğsünü kabartan bir hareketti. Sayın Başbakanımızın, Türkiye Cumhuriyeti liderlerine nasıl davranılması gerektiğini ortaya koyması, tepkiyi koyması hepimize güç vermiştir" dedi.
Başbakan Erdoğan'a zaman zaman Kıbrıs'la ilgili eleştiriler yöneltildiğini de söyleyen Avcı, Türkiye'nin ve Başbakan Erdoğan'ın gerektiği yerde, gerektiği tepkiyi ortaya koyabildiğine dikkati çekerek, "Bunun herkesin öğrenmesi gerekiyor. Rumların da bundan ders alması gerektiğini düşünüyorum" dedi.